Ankara'da 210 asker tutuklandı

Darbe girişimi: Tutuklanan asker savcı polis ve memurlar.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2016 12:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ankara'da 210 asker tutuklandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen asker, polis ve sivil memurlardan oluşan 210 kişi daha tutuklandı.

Darbe girişiminin ardından gözaltına alınan, çoğunluğu asker olan şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından dün gruplar halinde Ankara Adliyesine getirildi.

Cumhuriyet savcılarınca ifadeleri alınan ve tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliklerine sevk edilen 210 kişi, buradaki sorgularının ardından cezaevine gönderildi.

Adliyeye getirilen 13 şüpheli ise savcılık sorguları sonrasında serbest bırakıldı.

Tutuklananlar arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Bahadır Köse, Korgeneral Salih Ulusoy, Tümamiral Sinan Azmi Tosun, Tümgeneral Halit Günbatar, Tuğgeneral Fikri Özgür, darbenin başarılı olması durumunda Ankara Valiliğine atanacağı belirtilen Tuğgeneral Kemal Akçınar, eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı Kurmay Albay Muhammet Tanju Poshor, Türkiye'nin Kuveyt Askeri Ataşesi Albay Mikail Güllü ile emniyette görevli 11 mühendis de bulunuyor.

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ve kardeşi Yrd. Doç. Dr. Vedat Laçiner'in de aralarında bulunduğu 7 akademisyen tutuklandı, bir akademisyen ise adli kontrol şartıyla salıverildi.

Alınan bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğündeki sorgularının ardından dün adliyeye sevk edilen Prof. Dr. Laçiner ve kardeşi ile 6 akademisyenin duruşması tamamlandı.

Sedat ve Vedat Laçiner ile Yrd. Doç. Dr. Halil Şimşek, Doç. Dr. İbrahim Türkyılmaz, Prof. Dr. Hüseyin Özdemir, Prof. Dr. Aziz Kılınç ve Prof. Dr. Cengiz Ataşoğlu çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı, Doç. Dr. Mehmet Fatih Yavuz ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Tutuklanan 7 kişi, daha sonra geniş güvenlik önlemleri arasında Çanakkale E-Tipi Kapalı Cezaevine götürüldü.

Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale'de, FETÖ ve Paralel Devlet Yapılanmasına (PDY) yönelik soruşturma kapsamında açılan davada tutuksuz yargılanıyordu.

Adana'da, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY)" yönelik soruşturma kapsamında açılan davada, aralarında Fetullah Gülen ve eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz'ın da olduğu 4'ü tutuklu 17 kişinin yargılandığı davada, soruşturma savcısınca tutuklu sanıkların adli kontrolle tahliye edilmelerine yapılan itiraz reddedildi.

Tutuklu 4 kişinin tahliyelerinin ardından davanın soruşturmasını yürüten cumhuriyet savcısı, "yüksek suç şüphesi ve delillerin bulunduğu" gerekçesiyle karara itiraz edip, sanıkların tekrar tutuklanmasını istedi.

Mahkeme heyeti ise tahliye kararında direnirken, dava dosyası bir üst mahkeme olan Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Heyet, dosya üzerinde yaptıkları görüşme sonunda, FETÖ/PDY davasından yargılanan 4 sanığın tahliyesine yapılan itirazı reddetti.

Davanın 3'üncü duruşması, Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesinde, darbe girişiminin yapıldığı 15 Temmuz'da yapılmıştı. Tutuklu sanıklar eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, sanayici Mustafa Vural, eski Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ile eski Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ferat Yüksel'in de katıldığı duruşmanın sonunda mahkemeye geçici olarak katılan Cumhuriyet Başsavcıvekili Cumali Tülü, sanıkların tutukluluğunun devamını istedi. Ancak mahkeme heyeti, sanıkları tutuklulukta geçirdikleri süre, delillerin toplanmasını dikkate alarak, yurt dışı yasaklarının devamı ile her cuma günü polis merkezine imza vermeleri şartıyla tahliye etmişti.

Haklarında dava açılan 17 sanıktan Fetullah Gülen'in "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüsten" ağırlaştırılmış müebbet, eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz'ın da "terör örgütüne üye olmak, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet, nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 35 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. Diğer sanıklar için de 5 yıldan 27 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede, vasfı üniversite alanı olan arazinin konut alanına çevrilerek, terör örgütü ile mensuplarına yüksek meblağlarda finansman sağlandığı, hiçbir faaliyette bulunulmamasına rağmen çeşitli ülkelere gidildiği ve masrafların belediyeye ödetildiğine yer verilmişti.

Güvenlik güçlerince 13 Ocak'ta düzenlenen operasyonda gözaltına alınan zanlılardan 5'i tutuklanmış, biri ara kararla tahliye edilmiş, 3 firari sanık hakkında da yakalama kararı çıkarılmıştı.

Trakya'da FETÖ ile irtibatı tespit edilen 2 vakıf, 1 sendika, 11 dernek ve bazı okullar kapatıldı.

Resmi Gazete yayımlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnameyle, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da da FETÖ'yle aidiyeti ve irtibatı belirlenen vakıf, dernek, sendika ve okulların faaliyetine son verildi.

Trakya'da kapatılan vakıf, dernek, sendika ve okullar şöyle:

"Edirne'de Şükrü Paşa Eğitim ve Kültür Vakfı, Aile Yaşamını Destekleme ve Aileler Arası Dayanışma Derneği, Edirne Eğitimciler Derneği, Özel Edirne Lale İlkokulu, Özel Lale Ortaokulu, Özel Balkan Temel Lisesi, Özel Edirne Balkan Ortaokulu,

Kırklareli'nde Lüleburgaz İnci İlkokulu, Özel Tuna İlkokulu, Özel Tuna Ortaokulu, Lüleburgaz İş Adamları Derneği, Trakyalı Yönetici Sanayici İş Adamlar Derneği, Gonca Eğitim Kültür Çevre ve Dayanışma Derneği, Kırklareli Hızırbey Kültür ve Eğitim Vakfı ile Kırklareli Aktif Medya Mensupları Derneği,

Tekirdağ'da da Özel Feyza İlkokulu, Özel Çorlu Safir İlkokulu, Özel Çorlu Safir Ortaokulu, Özel Çorlu Fatih Anadolu Lisesi, Özel Çorlu Fatih Anadolu Lisesi, Tekirdağ Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği, Trakya Aktif Genç İşadamları Derneği, Eman Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Muratlı Eğitim ve Kültür Derneği, Tekirdağ Köyleri Sağlık, Eğitim ve Kültür Derneği."

Kapatılan vakıfların her türlü taşınır, taşınmaz malları Vakıflar Genel Müdürlüğüne, derneklerin ise Hazine'ye devredilecek.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından açığa alınan Konya vali yardımcıları Fahri Oluk ve İbrahim Hayrullah Sun tutuklandı.FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında açığa alınan Konya vali yardımcıları Oluk ve Sun'un evlerinde arama yapıldı. Haklarında gözaltı kararı çıkartılan Oluk ve Sun'un emniyetteki işlemleri tamamlandı. Adliyeye sevk edilen Oluk ve Sun tutuklandı.Aramalarda, Oluk'un evinde devlet ve hükümet aleyhine çeşitli yazılar ve notlar bulunduğu öğrenildi.

Kırklareli'nde, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan öğretmen tutuklandı.

Alınan bilgiye göre, darbe girişimine ilişkin Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında Kırklareli Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince düzenlenen operasyonda gözaltına alınarak adliyeye gönderilen öğretmen B.Ç, savcılıktaki ifadesinin alınmasının ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

B.Ç, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri darbe girişimi nedeniyle Bolu Belediyesince, 2. Komando Tugay Komutanlığı ve İl Jandarma Komutanlığının bulunduğu alanda önlem amaçlı kapatılan D-100 karayolunun Ankara istikameti çift yönlü ulaşıma açıldı.

Bolu Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmede, darbe girişiminin ardından iş makineleriyle kapatılan ve Sanayi Sitesi mevkisinden Kuruçay mevkisine kadar alternatif bağlantı yolu yapılan D-100 Karayolu'nda tedbirlerin azaltılmasına karar verildi.

Bu kapsamda, D-100 Karayolu'nun söz konusu bölgedeki Ankara istikameti çift yönlü olarak ulaşıma açıldı.

Öte yandan, karayolunun 2. Komando Tugay ve Jandarma Komutanlığı önünden geçen yaklaşık 500 metrelik bölümü ise yola çekilen iş makineleriyle halen ulaşıma kapalı bulunuyor. Güzergahta İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler sürekli olarak görev yapıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber