Genelkurmay Karargahı'ndaki 4 'J Başkan'a tutuklama

Genelkurmay Karargahı'nda "J Başkan" olarak isimlendirilen 6 korgeneralden 4'ü tutuklandı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 24 Temmuz 2016 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Genelkurmay Karargahı'ndaki 4 'J Başkan'a tutuklama

Murat GÜRGEN

Genelkurmay Karargahı'nda "J Başkan" olarak isimlendirilen 6 korgeneral görev yapıyor. Karargahın "beyin takımı" olarak da nitelendirilen korgeneraller doğrudan Genelkurmay Başkanı'na bağlı çalışıyor ve Türk Silahlı Kuvvetleri TSK'nın faaliyetlerine yön veriyor. J Başkanlardan 4'ü tutuklandı.

Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Salih Ulusoy, İstihbarat Başkanı Korgeneral Mustafa Özsoy, Harekat Başkanı Korgeneral Bahadır Köse ile Personel Başkanı Korgeneral İlhan Talu cezaevine gönderildi.

45 YILLIK ÖRGÜTLENME

Darbe girişimi sonrasında gözaltına alınan general ve amirallerin sayısı 133'e, tutuklananların sayısı 126'ya yükseldi. Tutuklananların 2'si orgeneral, 7'si korgeneral, 26'sı tümgeneral ve tümamiral, 91'i tuğgeneral ve tuğamiral rütbesini taşıyor. İsmi darbeye karışanların büyük bölümünün tuğgeneral ve tuğamirallerden oluşmasının 2 nedeni bulunuyor.

Birincisi; TSK'da görev yapan 358 general ve amiralin 230'u, yani yarısından fazlası tuğgeneral ve tuğamiral rütbesini taşıyor. İkincisi; paralel yapılanmanın zaman alması gösteriliyor.

TSK içerisinde Fethullahçı yapılanmanın son 30 yılda hız kazandığı ve TSK'ya bu dönemde sızanların en fazla tuğgeneral rütbesine kadar yükselebildikleri değerlendiriliyor.

YAŞ'ta, 2010 yılındaki Anayasa değişikliğinden sonra TSK'dan ihraç kararı alınmadı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın darbe girişiminden hemen önce tamamladığı iddianamede Gülen Yapılanması'nın 1971 yılından itibaren TSK içerisinde örgütlenmeye çalıştığı belirtildi ve "İlk zamanlarda az olan bu sayı yıllar geçtikçe artmış, 1984 yılından sonra bu faaliyetler yoğunluk kazanmıştır. O dönemde TSK içerisine yerleştirilen bu öğrencilerin birçoğu şu anda kurmay albay veya general rütbesindedir" tespiti yapıldı.

TSK'da sınav sorularının ele geçirilmesi iddiası ilk 1986'da gündeme gelmişti. O tarihte Türkçe'den tam puan alan 250 öğrencinin 60'ı inceleme başlatılarak, okuldan atılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber