Tarım'da, 1400 personele AB eğitimi verilecek

Avrupa Birliği (AB) ile yürütülen 12. fasıl kapsamında, AB ile tam uyumlu denetim prosedürlerinin ve çok yıllık ulusal kontrol planının hazırlanmasıyla gıda ve yem güvenilirliği konularında bin 400 personele eğitim verilecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2016 16:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tarım'da, 1400 personele AB eğitimi verilecek

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye-AB katılım öncesi mali iş birliği kapsamında yürütülen projenin açılış toplantısı bakanlıkta yapıldı. Toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Balazs Gargya'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Pakdil, açılış konuşmasında, darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitleri rahmetle ve saygıyla anarak, aileleri başta olmak üzere bütün Türk halkına başsağlığı diledi. Pakdil, kısa bir süre önce Fransa'nın Nice kentinde yaşanan terör olayı nedeniyle de Fransa hükümetine ve halkına geçmiş olsun dileklerini iletti.

Türkiye ile AB arasında 30 Haziran 2010'da müzakerelere açılan 12. fasıl kapsamında çok sayıda faaliyet yürütüldüğüne işaret eden Pakdil, tarladan sofraya güvenilir gıda için ilk aşamadan itibaren çok dikkatli bir üretim yapılması gerektiğini bildirdi.

Pakdil, üretim aşamasında gerekli dikkatin gösterilmemesi durumunda, gıda ticaretinin de tehlikeye gireceğini vurgulayarak, "Eğer siz gıda sağlığını, gıda güvenilirliğini ihmal eder bir durumdaysanız hiç kimse sizden bu ürünü almak istemez. Gıda ihraç eden ve turistik bir ülke olarak bizim, ürünlerimizi tüketen başka ülkelerdeki insanlara güvenilir gıda sunmamız bütün insanlığa katkı sağlayacaktır. Bu çerçeveden bakıldığında öncelikli olarak mevzuatın hazırlanması, daha sonra da uygulamaya yönelik olarak insan kaynaklarının oluşturulması, kapasitenin geliştirilmesi ve bunun kabul edilebilir standartlar içinde olması gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

Balazs Gargya ise AB adına bu projede yer almaktan dolayı mutlu olduklarını, projenin güzel bir amaca hizmet ettiğini belirtti.

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss de toplantıda olmaktan gurur duyduğunu, projenin başarılı olacağına inandığını bildirdi. Kiss, "Türkiye menfur olaylardan dolayı zor zamanlardan geçiyor. Macaristan hükümeti Türkiye'nin yanındadır." ifadesini kullandı.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Neslihan Alper de "Resmi kontrollerde görevli yaklaşık bin 400 kişinin sektörel bazda AB mevzuatı, uygulamaları ve laboratuvar analizleri konularında eğitim almaları için projenin ana ortağı olan Fransa'nın Tarım, Gıda ve Ormancılık Bakanlığı ve Macaristan'ın Tarım Bakanlığı ile ortaklaşa çalışmalar yapılacak. Projenin bütçesi, 2 milyon avro olup, bu tutarın 100 bin avrosu Türkiye tarafından finanse edilecek." bilgisini verdi.

AB ile yürütülen 12. fasıl kapsamında, AB ile tam uyumlu denetim prosedürlerinin ve çok yıllık ulusal kontrol planının hazırlanmasıyla, gıda ve yem güvenilirliği konularında resmi kontrollerde görevli 1400 personele AB mevzuatı, uygulamaları ve laboratuvar analizleri konularında eğitim verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber