'30 milyar dolarlık ticareti yakalarız'

Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Türkiye - Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Rusya'ya gitmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Ağustos'taki Rusya ziyaretinin iki ülke arasında buzların erimesi açısından çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Temmuz 2016 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'30 milyar dolarlık ticareti yakalarız'

Hanife Baş

Özilhan, Şimşek'in Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile birlikte ziyaretinin ardından yapılacak çalışmalarla iki ülke arasındaki ilişkilerin yavaş yavaş normale döneceğini belirterek, şunları söyledi:

"Önemli olan buzların erimesiydi. Memnuniyetle görüyoruz ki önümüzdeki dönemde ilişkilerin tekrar o bıraktığımız seviyelere çıkabilmesi için de o altyapının tekrar kurulması gerekiyor. Bakanlıklar arasında çalışmalar gerekiyor. Bu yıl bir miktar artılarını görürüz. Ama asıl 2017 yılında daha yoluna girmiş, tekrar tırmanan ticari ilişkiler her iki ülkenin de menfaatine olacak yapıda gelişir. Önümüzdeki dönemde birçok konu daha planlı programlı hale gelecek. Uçak krizi sonrasında yaşanan 10 milyar dolarlık zarar, kısa sürede giderilecek."

Ortaklardan destek

Türkiye ile Rusya arasındaki iş hacminin 2015 yılında 30 milyar dolar olduğunu anımsatan Tuncay Özilhan, "Bu yıl içinde ihracatımızda önemli yavaşlamalar yaşandı. Henüz rakamlar açıklanmadı ama çok önemli miktarda düşüş var. Turizm de çok düştü. Temennimiz en kısa sürede 30 milyar dolarlık ticaret rakamlarını yeniden yakalamak. Tekrar eski haline gelmesi biraz zaman alacak" diye konuştu.

Özilhan, ülkemizdeki darbe girişimi sonrasında Rus iş ortaklarından 'geçmiş olsun' telefonları aldıklarını dile getirerek, her açıdan destek olduklarını aktardı.

Turizmde iyi günler yakın

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'ya gidecek olmasının iki ülke arasındaki buzları tamamen eriteceğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımız'ın bütün meseleyi çözeceğine inanıyorum. Bu girişimler sonrasında bu yıl turizmde hareket olur ama asıl gelecek yıl meyvelerini görürüz. Rusya bizim için önemli bir pazar. Moral pazarımız. Rusların da Türkiye'ye karşı özlemi, hasreti var. İki ülke için de çok iyi olacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber