İşsizler iş bulsa bile maaş alıyor

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 14 Aralık 2006 18:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İş Kurumu'nu denetleyen Devlet Denetleme Kurulu'na göre, denetim eksikliği nedeniyle işsizler işe girdiğinde bile maaş almaya devam ediyor. İŞ-KUR asli görevi olan, işsizlere iş bulma konusunda da başarısız.

Kurum, İşsizlik Sigortası Fonu kurulduğundan bu yana eleştirilerin odağında. Yıl sonunda fonun büyüklüğünün 30 milyar YTL'yi bulması bekleniyor.

Başta fondan yararlanma kriterlerini katı bulan işçiler olmak üzere birçok kesimin tepkiyle yaklaştığı fona çarpıcı bir eleştiri de Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'ndan geldi.

Fonun gelir ve giderlerini inceleyen kurul, gelirlerin büyük ağırlıkla devlet iç borçlanma senetlerine yatırıldığını tespit etti.

"Fon kaynaklarının Hazine'nin finansmanından çok sigortalı işsizlerin sorunlarının çözümünde kullanılması gerekir" denilen raporda, fonun maaş ödemelerindeki denetimsizlikte eleştiri konusu oldu.

Fon denetlenemiyor

Kurul'un tespitlerine göre İŞ-KUR belli bir süreyle maaş ödediği kişilerin iş bulup bulmadığını denetlemiyor. Bu da iş bulsa da o kişinin hak ettiği süre boyunca bir yandan da işsizlik maaşı almasına yol açıyor, kurum kaynakları boşa harcanıyor.

Bir eleştiri de İŞ-KUR'un asli görevleri arasında yer alan işsizlere verilecek mesleki eğitim konusunda. Devlet Denetleme Kurulu'na göre İŞ-KUR bu konuda da yetersiz. Buna göre 2005 yılında 176 bin 937 kişiye eğitim verilebilecekken sadece bin 378 kişi eğitim aldı.

DDK'ya göre kurum bir diğer asli görevinde de, işe yerleştirme konusunda da başarısız. İŞ-KUR tarafından işe yerleştirilenlerin oranı toplam işe yerleştirilenlere göre çok düşük. Kurula göre kamu ve özürlü, eski hükümlü ve terör mağdurları ayrı tutulduğunda İŞ-KUR özel sektörde eleman yetiştirme konusunda başarısız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber