'Polnet ve Uyap'ta güvenlik açığı var'

Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği Başkanı Sönmez: - "FETÖ ile mücadelenin yolu milli yazılımlardan geçiyor"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2016 22:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
'Polnet ve Uyap'ta güvenlik açığı var'

Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği Başkanı Yılmaz Sönmez, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelenin yolunun milli yazılımlardan geçtiğini söyledi.

Sönmez, Ataşehir Belediyesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, darbe girişimi sırasında devlet büyüklerinin telefonları arasında, teknoloji kullanılarak karşılıklı mandallama yapıldığının tespit edildiğini ileri sürerek, "Bir telefon aranmak istendiğinde, 3 sonuçla karşılaşılabilir. Birincisi telefon çalar ama aramanın olmadığı gözükür, ikincisi telefon meşgul gözükebilir ya da ulaşılamıyor gözükebilir. Terör örgütü mensuplarınca bu iş yapılabilir, yapılmıştır, daha da yapılmayacağı belli değildir. Hedef telefondaki rehberdeki kişiler de belirlenen baz istasyonundan kara listeye alınabilir." diye konuştu.

FETÖ'yle mücadelede tek çözümün Türk mühendislerinin destek vereceği programlar, yazılımlar ve altyapı olduğunu vurgulayan Sönmez, Ulusal Yargı Ağı (UYAP) Bilişim Sistemi'nin sunucularının, ayarlarının, servis destek hattının yabancı ülkelerdeki bazı firmalara bağlı olduğunu aktararak, şu bilgileri verdi:

"Yani, bir bilgisayar arızalandığı zaman, onu satan şirket Fransa'dan müdahale ederek, gerçekte yazılımlarını, sunucularını tamir etme maksadıyla sistemimizdeki bütün login kayıtlarını görmektedir. Yani yüzlerce davanın kayıtlarını kimse göremiyor ama onlar görebiliyor. Görmekle de kalmıyor, değiştirebiliyor ve istediği müdahaleyi yapabiliyor."

Emniyetin kullandığı Polnet Sistemi ve buna bağlı yazılımlarda da açıklar bulunduğunu iddia eden Sönmez, bu açıklardan dolayı bazen pasaport kontrollerinin yapılamadığını, sistemin durduğunu öne sürdü.

Bu aksaklığın birinci nedeninin sistemin yabancıların eline geçmesi olduğunu iddia eden Sönmez, "Bir Paralel Yapı üyesi kaçmaya çalışacağı sırada hakkında yakalama kararı bulunsa dahi, örneğin; Gürcistan sınır kapısındaki üçüncü, beşinci polis kontrol noktalarında sisteme girilerek, ilgili yakalama kararı kaldırılabilir. Bu kadar kontrol edilebilir bir sistemdir. Halkına uçaklarla saldıran, vicdanları kararmış terör örgütünün neden milli yazılımlar yerine yabancıları tercih ettiğini de darbe girişimiyle anlamış bulunmaktayız." değerlendirmesinde bulundu.

Sönmez, "Bu terör örgütünden bu ve benzer sistemleri nasıl kurtarıp ve millileştireceğimizi biliyoruz. Türk mühendisleri bir an önce bu görevlere davet edilmelidir." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber