FETÖ milyonlarda Dolar ve Euro'yu yurtdışına kaçırdı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, MASAK raporlarına dayanarak hazırladığı iddianamede FETÖ'nün toplam 9 bin 106 şirkete sahip olduğu, örgütün 96 vakıfla faaliyet yürüttüğü, milyonlarca dolar ve euro'nun yurt dışına kaçırıldığı vurgulandı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Temmuz 2016 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
FETÖ milyonlarda Dolar ve Euro'yu yurtdışına kaçırdı

Türker Karapınar

Ankara Cumhuriyet Başsavcı-lığı'nın hazırladığı iddianamede Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), paralel yapılanma içinde faaliyet gösteren 26 bin 994 kişinin kurup yönettiği toplam 9 bin 106 şirkete sahip olduğu, bunlardan 6 bin 175'inin, aktif elemanları tarafından kurulup yönetilen faal şirketler olduğu belirtildi.

Dershane, okul ve yurt olmak üzere toplam 1.350 kuruluşun FETÖ'ye ait olduğu, bu kuruluşların 389 şirkete kayıtlı olduğu kaydedilen iddianamede, örgütün 96 vakıfla faaliyet yürüttüğü, Türkiye'de toplam 902 tane dernek sahibi olduğu, yapılanmanın elinde 17 üniversitenin faaliyet gösterdiği vurgulandı. Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) raporlarına göre Türkiye'deki FETÖ yapılanması üzerinden ABD, İngiltere, Kanada, Letonya ve Nijerya'daki kuruluşlara milyonlarca dolar ve euro para transferi yapıldığı da tespit edildi.

9 bin 106 şirket

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, FETÖ örgütünün elebaşı Fetullah Gülen'in de arasında bulunduğu 73 kişi hakkında hazırladığı "çatı iddianamesi", Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmişti. İlk duruşması 22-25 Kasım 2016'da yapılacak davanın iddianamesinde, Türkiye'deki FETÖ yapılanmasının boyutlarına yer verildi.

İddianamede FETÖ'nün, paralel yapılanma içinde faaliyet gösteren 26 bin 994 kişi tarafından kurulup yönetilen toplam 9 bin 106 şirkete sahip olduğu, bunlardan 6 bin 175'inin, aktif elemanlar tarafından yönetildiği belirtildi. Dershane, okul ve yurt olmak üzere toplam 1.350 kuruluşun FETÖ'ye ait ve bu kuruluşların 389 şirkete kayıtlı olduğu kaydedilen iddianamede, örgütün 96 vakıfla faaliyet yürüttüğü, Türkiye'de toplam 902 dernek sahibi olduğu, yapılanmanın elinde 17 üniversitenin faaliyet gösterdiği vurgulandı.

Mali raporlar

İddianamede MASAK tarafından 73 sanık ve bu sanıklarla bağlantılı 30 kişi hakkında mali ilişkilerini gösteren raporlara yer verildi. İddianamede, MASAK tarafından 13 Mayıs 2015'te mali analiz raporu hazırlandığı belirtilerek, şöyle denildi:

"Şüphelilerin mali durumlarıyla ilgili yapılan bu analiz çalışması, her bir şüphelinin şahsi dosyası içerisinde değerlendirilip incelenmiştir. Soruşturma evrakında şüpheli olarak adı geçen Ali Bayram, Hidayet Karaca, Mehmet Kocatürk, Naci Tosun, Mustafa Yeşil, Sadık Kesmeci, Nevzat Ayvacı, Ahmet Kurucan, Halit Esendir, Ahmet Kara, Cevdet Türkyolu, Selman Kuzu, Ekrem Dumanlı, Hamdullah Bayram Öztürk, Mehmet Ali Şengül, Süleyman Uysal, Recep Uzunallı, Mehmet Erdoğan Tüzün, Abdullah Aymaz, Sadettin Başer, İlhan İşbilen, Cemal Uşak, İsmail Büyükçelebi, Reşit Haylamaz, Sait Aksoy, Necdet Başaran, İsmet Aksoy Feza Gazetecilik Anonim Şirketi'nde sigortalı çalışan olarak kayıtlarının bulunduğu, kendilerine yüksek miktarda aylık kazanç gösterdikleri tespit edilmiştir."

BAĞLANTILAR İNCELENDİ

İddianamede, ayrıca "Fetullahçı terör örgütlenmesinin legal yapısında yer alan 'Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'na 2011-2016 arasında çoğu Kaynak Holding şirketlerine bağlı firmalardan 4 milyon 857 bin 735 TL havale gelmiş, vakıf hesaplarından aynı dönemde 3 milyon 376 bin 820 TL havale gönderilmiştir. Havalelerde en büyük pay vakıf yöneticisi Cemal Uşak'ın ortağı bulunduğu Fon Da Ajans A.Ş.'ye yapılmış, vakıf hesabından 3 milyon 312 bin 986 TL karşılığı döviz ABD ve İngiltere'ye transfer edildiği, bu işlemlerin vakfın niteliği ve bünyesiyle uyuşmadığı MASAK tarafından bildirilmiştir. Vakıf, hayır faaliyetinde değil himmetin yurtdışına aktarılması ve örgütün faaliyetinin finansmanında araç olarak kullanılmaktadır" denildi.

Aynı iddianamede, MASAK Başkanlığı'nın, 12 Şubat 2016 tarihli raporuna da yer verildi. MASAK Başkanlığı'nın para transferleriyle ilgili yurtdışındaki bir banka hesabına doğrudan yapılan transferleri araştırdığı, Merkez Bankası'nın yurtdışı transfer kayıtları esas alınarak gönderilen paranın, gönderildiği bankanın, hesap numarasının ve kim adına gönderildiğinin tespit edildiği ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber