Millet piyasadaki darbeyi 9 milyar $ satarak önledi

Vatandaşların 9 milyar dolar satarak piyasadaki darbeyi bertaraf ettiğini söyleyen Şimşek, "Vatandaşımız TL'ye sahip çıktı, yüksek fiyattan dövizini bozdurdu. Türkiye bu süreçten güçlenerek çıkacak" dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Temmuz 2016 08:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Millet piyasadaki darbeyi 9 milyar $ satarak önledi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini, meydanlara çıkıp tanklara direnerek engelleyen Türk halkının, girişimin ilk saatlerinden itibaren "TL'ye sahip çıkalım" kampanyası yerini buldu. İlk 5 günde 7 milyar doları TL'ye çeviren vatandaşların sattığı döviz miktarı dün itibarıyla 9 milyar dolara ulaştı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, darbeyi önleyen halkın, piyasaya darbeye de karşı durduğunu söyledi. Şimşek, "Dün itibarıyla vatandaşlar 9 milyar doların üzerindeki dövizini bozdurarak Türk Lirası'na geçti. Bu sayede dalga boyu sınırlandı" değerlendirmesi yaptı. Gelinen noktada yabancı yatırımcının Türkiye'de benzer durumların bir daha yaşanmaması için yapısal dönüşümlerin yapılıp yapılmayacağını merak ettiğini söyleyen Şimşek, "Darbe üreten bir sistemimiz var. Önemli reform çalışmaları var, bir takım adımlar atıldı, atılıyor. İnşallah bunlar yeterli olur. Milletimizin gösterdiği cesaret, feraset, bana umut veriyor. Bir daha böyle bir girişimde bulunmadan önce 10 kez düşüneceklerdir. Sistemde çok önemli reform yapacağız, sistemin darbe üretmesini engelleyeceğiz" diye konuştu.

G20'DE SORMADILAR

Darbe girişimi konusunun, G20 toplantısında gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Şimşek, "Hiç kimse bu konuda açık ifadeler kullanmadı ama küresel ekonomiye ilişkin konuşmalar sırasında söz aldım ve Türkiye'nin kötü bir rüya gördüğünü ama temellerinin sağlam olması sebebiyle bu girişimden güçlenerek çıktığımız mesajını verdim" dedi.

Türkiye'nin Rusya ile yeni bir sayfa açtığını, bu ülkenin son derece yapıcı, destekleyici bir tutum sergilediğini vurgulayan Şimşek, şunları söyledi: "İlişkilerdeki normalleşme süreci hızlanacak. Öncelikli hedefimiz 24 Kasım öncesine hızla dönüş. Hem Rus tarafı hem biz 'O yetmez' dedik. Zamanla 34-35 milyar dolarla en büyük ticaret ortağımız olmuş bir ülke. Uçak krizi ve bazı küresel fiyat düşüşleriyle bir miktar gerileme oldu ama eskisinden iyi olacak."

"ÖNEMLİ OLAN FELAKETE KARŞI TEPKİDİR"

Türkiye'nin notunu indiren S&P ile anlaşma bulunmadığını hatırlatan Şimşek, "S&P'nin en büyük argümanı, Türkiye'de gerilimin artacağıydı. Tam tersi oldu, gerilim azaldı, demokrasi güçlendi, milletimiz kenetlendi" dedi. Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarıyla erken diyaloğa geçtiklerini anlatan Şimşek, "Değerlendirmeyi yaparken, bir ülkenin yöneticilerinden o ülkeyi nasıl, nereye taşıyacağını dinlemeleri gerekiyor. Önemli olan başınıza hangi felaketin geldiği değil; sizin o felakete verdiğiniz tepkidir. Geleceğinizi o tepki belirler. Büyük badire atlattık ama dimdik ayaktayız" dedi.

SEFERBERLİK BAŞLIYOR

İş dünyası ve STK'lar, Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin koordinasyonunda bir araya geldi ve dünyaya Türkiye'deki fırsatları anlatmak için seferberlik başlatmaya karar verdi. "Ekonomi Dünyası İstişare Toplantısı-Güçlü Demokrasi Güçlü Ekonomi Hedef 2023" konulu toplantıda iş dünyasının oluşturduğu sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelen Bakan Zeybekci, 15 Temmuz sürecinde iç ve dış gelişmeleri değerlendirip, bundan sonra birlikte neler yapılabileceğini istişare ettiklerini ifade etti. 15 STK başkanının demokrasiye, insan haklarına, hak ve özgürlüklere, ekonomiye, Türkiye'de ayakta duran her şeye ait her ne varsa hepsine karşı yapılmış bir ihanet operasyonuna karşı aynı duygularla karşı durduğunu görmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Zeybekci, şunları söyledi: "Türkiye'nin yaşadığı sürecin ekonomi, yatırım, istihdam, gelecekteki fırsatlar ve iş birlikleriyle ilgili artan cazibesinin tüm dünyaya anlatılması gerekiyor. Bu konuda seferberlik başlatma kararı aldık. Ağustos ayının başında bütün dünyada Türkiye'yi anlatan çalışmalar yapacağız. Türkiye'yi bir daha hatırlatacağız. Negatif algıyla mücadele anlamında seferberlik başlatacağız. Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında aldığımız kararları 18 Temmuz'da açıklayacaktık ama olmadı. Şimdi bunu daha da geliştirerek güzel bir sonuca varacağız.

JCR, S&P'YE TEPKİ GÖSTERDİ

Başarısız darbe girişiminin ardından acele bir kararla Türkiye'nin 'yatırım yapılabilir' notunu bir kademe aşağı çeken kredi derecelendirme kuruluşu S&P'ye, başka bir derecelendirme kuruluşu olan JCR'den tepki geldi. Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, "Geçici piyasa oynaklıklarına dayanarak bir ülke notunda değişiklik yapılması, metodolojik olarak anlamsız" dedi. Uzun vadede düşük faiz sürecinin devam edeceğine dair algıya bağlı olarak Türkiye ilgisinin yeniden artma sürecine girdiğini vurgulayan kuruluş, uluslararası koşulların gelişmekte olan ülkelerin pozisyonları için daha elverişli hale geldiğini belirtti. Kuruluşun açıklamasında, Merkez Bankası'nın güçlü duruşunun finansal şartlardaki bozulma risklerini sınırladığını ifade etti. Merkez Bankası, darbe girişiminin hemen ardından piyasanın istediği likiditeyi sağlayacağını açıklamış, daha sonraki günlerde de gerekli desteği sürdürmüştü. Banka, dün de bankaların TL ve yabancı para cinsinden teminat oranlarını düşürerek piyasanın 6 milyar TL desteklenmesini sağladı.

BANKACILARDAN FAİZ İNDİRİMİNE ŞARTLI EVET

Merkez Bankası'nın faiz indiriminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı 'faiz indirimi' çağrısına bankacılar "Maliyetler azalır, mevduat artarsa faiz indiririz" cevabı verdi. Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, "Bu dönemde önceliğimiz kar değil" dedi. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, mevduat maliyetlerinin de düşmesinin indirimi hızlandıracağını belirtirken, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici de MB'nin indirimlerinin piyasaya yansıdığını söyledi. Yapı Kredi CEO'su Faik Açıkalın, enflasyonda düşüşü beklediklerini ifade ederken Akbank ve Garanti de Merkez Bankası'nın aksiyonlarını takip ettiklerini ifade ediyor.

VİA GYO BORSADAN ÇIKARILDI

Geçtiğimiz mayıs ayında Borsa İstanbul'da (BIST) işlem görmeye başlayan Via Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı payları, borsa kotundan çıkarıldı. Bu karar, bazı yayın organlarında "FETÖ'nün borsa ayağına darbe" diye yorumlandı. Bu haberin ardından açıklama yapan şirket, iddiaları yalanladı ve şöyle dedi: "Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsız demokrasi mücadelesini ve Milli iradesini milletçe cesaretle gösterdiğimiz bugünlerde, yaşanan tüm darbe girişimlerini şiddetle kınayan VIA GYO, Fethullah Gülen'in arkasında bulunduğu silahlı terör örgütü FETÖ'nün karşısında duruşunu net olarak göstermiştir, gösteriyor ve gösterecektir. VIA GYO'nun adı bu tür silahlı terör örgütleriyle asla bir araya gelemez" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber