Polisler aileleriyle helalleşip darbecilerin karşısına dikildiler

FETÖ'nün 15 Temmuz gecesi düzenlediği darbe girişimi sırasında, Eskişehir Emniyet Müdürlüğünde görevli rütbeli, rütbesiz tüm personel aileleriyle helalleştikten sonra operasyonlara katılmak üzere evlerinden ayrıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Temmuz 2016 23:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Polisler aileleriyle helalleşip darbecilerin karşısına dikildiler

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz gecesi düzenlediği darbe girişimi sırasında, Eskişehir Emniyet Müdürlüğünde görevli rütbeli, rütbesiz tüm personel, aileleri ile helalleştikten sonra operasyonlara katılmak üzere evlerinden ayrıldığı bildirildi.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, 15 Temmuz'da saat 21.30 sularında İstanbul'da Boğaziçi Köprüsü'nün kapatılmasının ardından İl Emniyet Müdür Vekili, eşi ve çocuklarıyla helalleşip, makamına geçti ve tüm personeli göreve davet etti.

Vali Azmi Çelik ve İl Emniyet Müdürü Mustafa Şahin'in katılımıyla İl Emniyet Müdürlüğünde kriz merkezi oluşturuldu. Kurumun silah deposu açılarak, son mermi kalıncaya kadar görevli polis ekiplerine dağıtıldı. Emniyet Müdürlüğü yetkilisi, o geceyi şöyle anlattı:

"Bir askeri kalkışmanın olduğunu fark ettiğimiz anda, emniyet müdürlüğümüze bağlı tüm kuvvetlerimizi tam teçhizatlı olarak kentin stratejik öneme sahip bölgelerine yerleştirdik. Bunun yanı sıra gönüllü vatandaşlarımız tırları, kamyonları, ağır vasıta araçları ve iş makineleri ile bizlere destek vererek, saldırı olasılığına karşı önemli kavşakları kapattı. Görevli personelimizin çoğu aileleri, çocukları ile helalleşerek görev yerine geldi. O gece talimat doğrultusunda Ankara'ya takviye ekibin yola çıkarılması için çalışma yapıldığı sırada, Özel Harekat Şube Müdürlüğünde daha önce çalışan onlarca polis memuru görevli olarak Ankara'ya gitmek istedi. Ve en anlamlı sözleri onlardan duyduk, 'Kardeşlerimiz orada şehit olurken bizlerin burada durmasının bir anlamı yok' demeleri... Ya da İl Jandarma Komutanlığında görevli bir yarbayın, emniyet müdür vekiline, 'Bize emir verseler de bu emri burada yerine getirecek hain yok, emniyet müdürümüz rahat olsun. Havacıların içinde varsa bilmiyorum. Bize, bu hainler emir veremez. Unutmayın, gün gelecek bu hainlerin gereği yapılacak' demesi... Rütbeli, rütbesiz tüm personelin dik duruşu. Bir gecede on binlerce insan sokaklarda darbe karşıtı yürüyüş düzenliyor. Halk, ülkesine ve devletine sahip çıkıyor."

Darbe girişinin yaşandığı gece saat 23.39'da İl Emniyet Müdür Vekili Halil Kısalar, İl Emniyet Müdürü Mustafa Şahin'in emrini telsizle meslektaşlarına şöyle anons etti:

"Herkes konumunu muhafaza edecek. Asla ve asla talimatımız olmadan kimse herhangi bir şekilde, gelen kuvvete silah teslimi vesaire yapmayacak. Mümkün olduğunca çatışma ortamına girilmemeye çalışılacak."

- "Kardeş kanı dökülsün istemiyoruz"

Darbe gecesinin ardından sabah saatlerinde aralarında İl Emniyet Müdür Yardımcılarının da bulunduğu 150 kişilik ekip, cumhuriyet savcısının nezaretinde Karacaşehir Mahallesi'ndeki 1. Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezine gitti.

FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Kurmay Başkanı Tümgeneral Suat Murat Semiz, 1. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Dursun Pak, 1. Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi ve JFAC Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Recep Ünal gözaltına aldı.

Operasyonu yöneten İl Emniyet Müdür Vekili Halil Kısalar, kapıda bekleyen askerlerle yaşanan krizin ardından onlara hitaben, "Kardeş kanı dökülmesini istemiyoruz. Silahlarınızı yere bırakın ve içeri girmemize izin verin" dedi. Kentte eş zamanlı operasyon düzenleyen emniyet güçleri bunun yanı sıra şehir giriş ve çıkışlarında uygulama ve arama noktaları oluşturdu. Eskişehir girişinde polis ekiplerini fark eden Çankırı Garnizon Komutanı İstihbarat Kurmay Albay Yusuf Bayazıt ise saklandığı bir evde, düzenlenen operasyonla yakalandı.

Kentte, OHAL kapsamındaki kanun hükmünde kararname ile 23 vakıf, dernek ve özel okulun mühürlendiğini ifade eden yetkililer, buralarda yapılan arama ve kontrollerde 3 kamyon delil niteliğinde materyal ele geçirildiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber