Borç yapılandırmaya büyüme ayarı gelsin

Vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik ASO Başkanı 'Büyüme yüzde 4'ün altına düştüğü zaman ödeme tatil edilsin' önerisi yaparken TESK Başkanı banka borçlarının da kapsama alınmasını istedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Temmuz 2016 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Borç yapılandırmaya büyüme ayarı gelsin

Mithat Yurdakul

Vergi borcu, sigorta primi ve gümrük vergilerinin yeniden yapılandırılmasına yönelik düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilirken esnaf ve sanayiciden yeni öneriler geldi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, borç taksitlerinin ekonomik duruma göre düzenlenmesi gerektiğini belirterek, "Büyümenin yüzde 4'ün üzerinde veya 4'e ulaştığı dönemlerde bu ödemelerin yapılması, 4'ün altına düştüğü zamanlarda da tatil edilmesini öneriyorum" dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken ise düzenlemenin banka borçlarını da kapsamasını istediklerini söyledi.

Milliyet yazarı Güngör Uras'ın gündeme getirdiği düzenlemeyi değerlendiren ASO Başkanı Özdebir şunları söyledi:

"Çok uzun zamandır bizim söylediğimiz gibi, bu barışların tarihleri belli olabilir ama piyasaların rahatladığı dönemlerde taksitlerin ödenmesi veya başlatılması gerekir. Adam zaten günü zor kurtarırken nasıl kaynak ayırabilip borçlarını ödeyebilsin? Başlangıç tarihi itibarıyla vermek isteyen, versin. Ama büyümenin yüzde 4'ün üzerinde veya 4'e ulaştığı dönemlerde bu ödemelerin yapılması, 4'ün altına düştüğü zamanlarda da tatil edilmesini ben öneriyorum. Böyle bir şey yaptığımız zaman, piyasanın daraldığı zaman tatil edilirse, otomatikman vadeler de uzamış olacak. Diyelim ki 'temmuzda tatil ettim' diyecek Maliye Bakanlığı, temmuzdaki bütün ödemeler bir ay ileri atmış olacak."

Özdebir çok sayıda kişinin borcunu ödemek istediği halde piyasadaki likidite sıkıntısı, iş hacminin azalması gibi nedenlerden dolayı ödeyemediğini söyledi.

'Banka borcu eklensin'

TESK Başkanı Palandöken ise şunları dile getirdi:

"Yıllardır ticaret yapıyor, bir tane çeki yazılmış... 25 senelik esnaf. Zaten borcunu ödemese ticareti devam etmez. Senet vermiş... Dolayısıyla yeniden yapılandırma kapsamına bu da girerse, hem borçların tahsilatı kolay olacak, hem de sicillerinin düzeltilmesiyle ilgili... Çünkü borcu olan adam kredi var, ama gidip alamıyor. Ticareti devam ediyor, borcunu da ödemiş, geçmişteki yanlışlığı yeniden yapılandırma kapsamında olursa çok iyi olacak."

Yılbaşından sonra başlar

TESK Başkanı Palandöken, vergi barışında taksitlendirmenin ne zaman başlamasının gerektiği sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Yılbaşından sonra, birinci aydan sonra başlamış olur. Bu süre iyi değerlendirilir. Bu da esnafı rahatlatır. Piyasada hareketlilik, canlılık başlar, istihdam başlar. Çünkü bir taraftan da piyasadaki nakit girişinde önemli bir artış olur. Devlet de tekrar oradan kazanır. Geçtiğimiz yapılandırmalarda 90 milyar liraya yakın insanlar borç ödediler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber