Milli orduya taze kan

Hain terör örgütü FETÖ'nün darbe girişiminin ardından bir hafta erkene alınan Yüksek Askeri Şura'da, TSK'dan atılan alçakların yerine, 'Milli Ordu'ya sahip çıkıp kalkışmaya direnen komutanlar getirildi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Temmuz 2016 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli orduya taze kan

Mahmut GÜRER

FETÖ'nün ihanet girişiminin ardından bir hafta öne çekilen kritik Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında dün Çankaya Köşkü'nde toplandı. Milli Ordu'ya sızmış 149'u general 1684 üniformalı teröristin, Bakanlar Kurulu'nun önceki gün çıkardığı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilmesiyle boşalan görevlere, Milli Ordu'ya sahip çıkarak darbe girişimine direnen ehil isimler getirildi.

YAŞ kararı ile terfi ve ataması yapılan isimler, son derece titiz bir inceleme ile gerçekleşti. YAŞ'ın terfi ve atamalarında istihbarat raporları da dikkate alındı. Atamalarda rütbe ve liyakat ile ülke savunması ve terörle mücadelede zafiyete yol açmayacak tecrübe ve yetenekte isimlerle görev verildi.

KORGENERAL TEMEL DE YAŞ'A

YAŞ üyesi olan Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar ile Kara Kuvvetleri Eğitim Doktrin Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu istifa etti. İki Orgeneralin istifası ve ihraç edilen Akın Öztürk'le birlikte, yaz dönemi Şurası'nda askeri kanadın üç koltuğu boş kaldı. Tutuklandıktan sonra TSK'dan ihraç edilen 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti'nin yerine, bu komutanlığa atanan Korgeneral İsmail Metin Temel de YAŞ toplantısına katıldı. GATA'da tedavi gören Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi de YAŞ toplantısına katıldı.

ERDOĞAN'DAN YEMEK

5 saat süren YAŞ toplantısının ardından alınan kararlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunuldu. Erdoğan, YAŞ üyelerine Beştepe Külliyesi'nde akşam yemeği de verdi.

Emir subayları katılmadı

Başbakan Binali Yıldırım ve YAŞ üyelerinin Anıtkabir'i ziyaretine ilk kez, komutanların emir Subayları katılmadı. Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Uyar ile Kara Kuvvetleri Eğitim Doktrin Komutanı Orgeneral Başoğlu'nun görevlerinden istifa ettikleri, YAŞ heyetinin Anıtkabir ziyareti sırasında ortaya çıktı. Heyette yer almayan Uyar ve Başoğlu'nun, darbe girişimi sırasında kendilerine bağlı alt kadroları engellemeyi başaramadıkları için istifa ettikleri ileri sürüldü.

Bu kez asker yerine polis

İlk kez Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen YAŞ toplantısında başka bir ilk daha yaşandı. Daha önce asker tarafından korunan Yüksek Askeri Şura üyeleri bu kez pdlis tarafından korundu. Sabah Anıtkabir'i ziyaret eden Başbakan Binali Yıldırım ve diğer üyeleri de yine yoğun güvenlik önlemleri alan emniyet birimleri korudu. Anıtkabir üzerinde helikopterler devriye uçuşu yaptı.

Hainlere gökler yasak

Asker kıyafetine bürünmüş terörist ve hain 241 pilot TSK'dan ihraç edildi. Kendi halkına ve meclisine bomba yağdıran alçakların uçuş ve pilotluk sertifikaları da iptal oldu. FETÖ bağlantılı bu subaylar cezaevinden çıksalar dahi, özel hava yollarında çalışmaları da engellenecek. Bakanlar Kurulu'nun çıkardığı KHK ile ihraç edilen hainler arasında, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli 30 general ile 241'i muharip savaş uçağı pilotu olmak üzere 314 subay ve 117 astsubay da yer aldı. Bunların tamamına yakını cezaevinde bulunuyor.

Genelkurmay'a yep yeni kadro

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Genelkurmay Karargah "sil baştan" yenileniyor. TSK'dan kovulan 149 general arasında Genelkurmay Başkanı Akar'ın en yakınındaki 13 isim de yer aldı. Bu isimlerden 4'ünü "J Başkanı" olarak bilinen kritik makamlardaki isimler oluşturdu.

Özel güvenlik bile olamazlar

FETÖ'cü isimler, sadece üniformalarını kaybetmekle kalmadı, memuriyete dair tüm haklarını da artık kullanamayacaklar. Bekçilik, özel güvenlik gibi işler dahil birçok alanda kapılar yüzlerine kapanacak. Oturdukları kamu konutlarından veya lojmanlarından 15 gün içinde tahliye edilecekler.

Yeni komutan da katıldı

Toplantıda, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Abidin Ünal, Jandarma Genel Komutanı Org. Galip Mendi, Genelkurmay 2. Başkanı Org. Yaşar Güler, 1. Ordu Komutanı Org. Ümit Dündar, yeni 2. Ordu Komutanı Korg. İsmail Metin Temel, 3. Ordu Komutanı Org. İsmail Serdar Savaş, Ege Ordu Komutanı Org. Abdullah Recep ve Donanma Komutanı Ora. Veysel Kösele de hazır bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber