Silikon Vadisi'ne bir de bu gözle bakın!

ABD, Silikon Vadisi başta olmak üzere tüm eyaletlerde kurduğu girişimci eko sisteminin meyvelerini topluyor. Peki, çoğu son 10 yılda hayatımıza giren YouTube, Twitter, Instagram, Whatsapp, Facebook ve Uber gibi internetin vazgeçilmezi olan şirketler vadide nasıl doğdu?

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 30 Temmuz 2016 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Silikon Vadisi'ne bir de bu gözle bakın!

Son10 yılda Facebook, Twitter, Uber, Instagram, Whatsapp, Snapchat internet ve yazılım girişimleriyle Silikon Vadisi'nde meyve bahçelerine geri dönüş başladı. İşte, girişimciyi odağına alan, yatırımcı, üniversite, yerel yönetim ve devlet ilişkisiyle oluşturulan dev ekosistemin hikayesi... Küresel girişimcilik Zirvesi (Global Entrepreneurship Summit-GES 2016) kapsamında 12 günlük basın turundan önemli deneyimlerle tamamladık. Boston, SanFrancisco ve Silikon Vadisi'nde gerçekleşen basın turu ilham verici izleri sizin için toparladık.

SİLİKONDAN MEYVE BAHÇESİNE

Sahip olduğu binalarla, araçlarla, gayrimenkullerle değil, sadece bilgi, patent ve temelde insan kaynağıyla övünen bilgi ekonomisi şirketleri Silikon Vadisi'ni baştan yaratıyor. Tek otomobili olmayan Uber, bir asırlık otomobil firmalarının uykusunu kaçırıyor. Klasik bankacılığa meydan okuyan finans teknolojisi şirketleri tüketicinin ezberini bozuyor. Yine tek bir ilaç üretmeden genler üzerine çalışan bioteknoloji girişimleri dev ilaç sanayi şirketlerinin korkulu rüyası oluyor. İşte bu dönüşümün liderliğini Silikon Vadisi yürütüyor. SanFrancisco ile San Jose arasında uzanan vadi yıllar önce sadece meyve bahçeleriyle kaplıydı. 1960'larda başlayan Silikon Vadisi dönüşümü için fonlama yapan şirketler şimdi internet ve sanal gerçeklik kampüsüne dönüşürken meyve bahçesi iklimine geri dönüyor. Bunu yaparken daha yaşanabilir çevre ve kaliteli eğitimle kaliteli insan kaynağının geleceğini bölgede görmesi isteniyor.

GENÇ YAŞTA MİLYARDER OLDULAR

Aralarında en eski diyeceğimiz Google ve Facebook hemen hepsi son 10 yılda doğdu ya da borsaya açılıp en değerli şirketler arasına girdi. Şimdi dünyanın her yerindeki girişimcilerin hayalinde Silikon Vadisi'nde küresel başarı kazanan internet şirketlerinden birinin kurucusu olmak var. Çok genç yaşta zengin olan girişimciler kolay elde edilen servet algısı yaratsa da aslında durum pek de dışardan görüldüğü gibi değil. Hemen hepsi yıllar boyunca başarısız girişim deneyimine veya uzun vadeli çalışarak elde edilen algoritma ya da iş modeline sahip. Silikon Vadisi internet ve mobil teknoloji şirketlerinin etkisiyle tasarım ve yazılım üssüne dönüşürken meyve bahçeleri de geri dönüyor. İnsan merkezli tasarım ve akıllı algoritma üreten yüksek maaşlı çalışanları bu küçük kasabalarda tutmanın yolu yaşam standardını yukarı çekmekte yatıyor.

BOSTON VE SİLİKON VADİSİ FARKI

ABD'nin doğu yakasında Boston ile batı ucundaki Silikon Vadisi arasındaki farkı giyim tarzında bile görmek mümkün. Boston'daki Harvard Üniversitesi New England bölgesinin sıkıcı ve geleneklere bağlı takım elbise ve kravatlı tarzına devam ederken Silikon Vadisi şort ve tişört ile bu detaylara asla prim vermiyor.

VADİDE EN POPÜLER İŞLER

Online servisler, bioteknoloji, yazılım endüstrisi, robotik teknolojiler, insansız hava araçları, sürücüsüz otomobiller, akıllı telefonlar, elektronik ödeme sistemleri, mobile oyunlar, süper bilgisayarlar, siber güvenlik, nesnelerin interneti, e-ticaret en çok yatırım alan teknolojiler ve sektörler arasında yer alıyor. PricewaterhouseCoopers/ National Venture Capital Association verilerine göre 2016'nın ilk 3 ayında ABD'de toplam 12.5 milyar dolarlık yatırım anlaşması yapılmış. Buna göre en çok yatırım alan sektörler şöyle: Yazılım endüstrisi, medya ve eğlence teknolojileri, tüketici ürün ve servisleri.

5 BAŞLIKTA SİLİKON VADİSİ

Çalışan herkesgirişimci

Google, Facebook, Twittergibi internet devlerinde çalışanherkes aslında potansiyelbirer girişimci. Belli pozisyondaçalışanlara şirket hisseleriverilerek herkesin işin sahibiolarak kendini görmesi sağlanıyor.

Ortak çalışmakültürü

Silikon Vadisi çözümlerdeolduğu gibi girişimlerde deverimli olmayı seviyor. Buyüzden ortak çalışma alanlarıve laboratuvarlar iş yapıyor.

Paylaşım ekonomisi

Kapitalizmin kalesinde herşeye sahip olmak yerine paylaşımekonomisi hakim. İnternetservislerinde, açık platformlardahep paylaşım ekonomisininizlerini görmek mümkün

Elektrikli vesürücüsüz araçlar

Silikon Vadisi'nin herköşesinde yenilikçi ürün veservise rastlayabilirsiniz.Mountainview şehrinde heran karşınıza Google'ın sürücüsüzotomobili çıkabilir.Elektrikli Tesla otomobiller veToyota'lar çok yaygın. Birazda eyalet yasalarının desteğiyüzünden böyle.

Devlet dönüştürücü

Silikon Vadisi ekosistemindedevlet minimum yer kaplayarakmaksimum güç vermeyeçalışıyor.NASA'da yapılan sunumdadevlet ve kurumlarının ekosistemekatkı sağlamak için minimumhareket etmesi gerektiğivurgulandı.

TİMUR SIRT

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber