Direnenlerin Önleri açık

ABD destekli paralel örgütün kanlı işgal girişimine 'dur' diyen komutanlar YAŞ kararıyla artık daha da güçlü. 15 Temmuz 'sınav gecesi'nden alnının akıyla çıkanlardan Org. Dündar, Korg. Temel ve Tümg. Aksakallı, Şüra'nın yıldızları oldu. Akar'ın koltuğuna oturması beklenen Güler için ise silsile bozulmadı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 30 Temmuz 2016 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Direnenlerin Önleri açık

Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) olağanüstü şartlarda yapılan 2016 toplantısında, yıldızı parlayan isimler Korgeneral İsmail Metin Temel ve Orgeneral Ümit Dündar oldu. Henüz 1 yıllık korgeneral olmasına karşın TSK'dan ihraç edilen Orgeneral Adem Huduti'nin yerine 2. Ordu Komutanlığı'na atanan İsmail Temel, bir yıl süreyle görevine devam edecek. Temel'in 2020'li yıllarda TSK'nın komutanı olması için yolu açıldı. Kariyerinin neredeyse tamamı terörle mücadelede geçen Korg. Temel, Suriye ve Irak'tan gelecek tehditlere karşı vatanı savunacak en yetkin isim olarak gösteriliyor. ABD destekli paralel örgüt üyeleri, 15 Temmuz gecesi Temel'i öldürmek için suikast timleri kurmuştu.

YAŞ 2016'nın bir diğer yıldızı ise 1. Ordu Komutanlığı'nda darbecilere direnen isimlerden Orgeneral Ümit Dündar. Genelkurmay 2. Başkanlığı'na atanan Dündar, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar darbecilerin elinde rehin durumdayken onun koltuğuna vekaleten atanmıştı. Dündar'ın ismi 2019 yılının Genelkurmay Başkanlığı koltuğu için şimdiden geçmeye başladı.

SIRADA GÜLER VAR

Teamüller gereği 2019'da Hulusi Akar'ın yerine geçecek Orgeneral Yaşar Güler için ise terfi silsilesi bozulmuş değil. Güler'in 1 yıl Jandarma Genel Komutanlığı yaptıktan sonra 2017'de Kara Kuvvetleri Komutanı, 2019'da ise Genelkurmay Başkanı olması bekleniyordu. Jandarma'nın başına getirilen Güler, bu silsilede ilk adımı atmış durumda. Güler ayrıca, Jandarma'nın tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlanması sürecinin yürütecek.

General sayısı eridi

YAŞ'ta 99 albay tuğgeneralliğe terfi ettirilse de general kadrolarındaki erimenin önüne geçilemedi. Darbe girişimi öncesi 358 olan TSK'daki general ve amiral miktarı, ihraçların ardından YAŞ sonrası 260'a geriledi. Bunun yaklaşık 30'u ise İçişleri Bakanlığı'na devredilen Jandarma Genel Komutanlığı kadrolarında bulunuyor. TSK Personel Kanunu gereği barış zamanında TSK'daki mevcut general ve amiral kadrosu 301 olarak belirtiliyor. Önümüzdeki günlerde 'erken emeklilik' anlamına gelecek istifalarla birlikte general sayısının daha da azalması bekleniyor.

Paşa astsubay

YAŞ toplantısında yaşanan bir ilk de astsubaylıktan tuğgeneralliğe terfi oldu. Hava Kuvvetleri'nde astsubay iken subaylığa geçiş yapan ve albay rütbesine kadar terfi eden Cemal Bıyıklı, tuğgeneralliğe yükseltildi. 15 Temmuz gecesi İstanbul'da polis ve kendi güvendiği adamlarla birlikte tugayı kontrol altına alan Hançeri Sayat, "Sinyal zayıf" diyerek darbeci generalin verdiği direktifleri dinlemeyen ve telefonu kapatan Ahmet Ömercikli, tuğgeneralliğe terfi edenler arasında. Yine FETÖ'nün TSK'da yükselmesinin önüne geçtiği kurmay albaylar da terfi gördü.

Balyoz terfileri

FETÖ kumpası olduğu sonradan ortaya çıkan Balyoz, Askeri Casusluk gibi davalarından beraat eden bazı subaylar da üst rütbeye terfi aldı. Tümamiral Ercüment Tatlıoğlu koramiral olurken, kurmay albaylar Barbaros Kasar, Bahtiyar Ersay, Sırrı Yılmaz, Yankı Bağcıoğlu, Önder Çelebi, Bülent Olcay, İdris Acartürk, Erdal Şener, Nerim Bitlislioğlu, Cemalettin Bozdağ, Necmi Yıldırım, Levent Kerim Uça, Mehmet Baybars Küçükatay ve Gürsel Çaypınar da tuğgeneral ya da tuğamiralliğe yükseltilerek terfi ettirildi.

Sınavı geçtiler

YAŞ'ta Kara Kuvvetleri'nde istifa eden 2, ihraç edilen 1 ve yaş haddinden emekli olan 1 orgeneral yerine 4 orgeneral terfisi bekleniyordu. Ancak sadece bir korgeneral, orgeneralliğe terfi aldı. Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı, 2. Ordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri EDOK Komutanlığı rütbeleri korgeneral seviyesine düşürüldü. Orgeneralliğe terfi eden isim, 2. Kolordu Komutanı Musa Avsever oldu. Avsever, darbe gecesi "Milletimizin yanındayız. Bu belayı hep birlikte defedeceğiz. Kolordumuz milletimizin yanında görevinin başındadır" açıklamasıyla darbecilerin karşısında durmuştu. Hava Kuvvetlerinde de Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Hasan Küçükakyüz orgeneralliğe terfi eden isim oldu. Org. Küçükakyüz, YAŞ'ta yerine atandığı Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver'in kızının düğününden, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ile birlikte rehin alınan generaller arasındaydı. Küçükakyüz'ün İzmir Çiğli'de konuşlu 2. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda 27 Mayıs'ta bir suikast girişiminden son anda kurtulduğu ortaya çıkmıştı. Helikopter düşürerek suikast girişimi teşebbüsü, bir astsubayın dikkati sonucu önlenmiş, helikopterin arızası kayıtlara da girmemişti.

'ONLAR ASKER DEĞİL KATİL'

Darbeciler tarafından şehit edilen bir askerin cenazesinde, "Türk askeri katil olmaz. Onlar Türk askeri değil katiller" diye gösterdiği tepkiyle bilinen 6. Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Osman Erbaş, korgeneral oldu. Darbe girişimi gecesi darbeciler tarafından kaçırılan Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, YAŞ'ta temdit gören (görev süresi 1 yıl uzatılan) tek korgeneral oldu. Bekiroğlu, orgeneral rütbesindeki Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na atandı. 15 Temmuz gecesi Moda Deniz Kulübü'ndeki düğünde darbecilerin silah doğrulttuğu generaller arasındaki Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanı Tümgeneral İsmail Güneykaya da korgeneralliğe terfi etti. Hakkari'de darbe girişimiyle ilgili soruşturmada gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Kayseri 1. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aydın, tümgeneralliğe terfi etti.

O bir kahraman

YAŞ'ta, darbe gecesi FETÖ subaylarının karşısında milli iradenin yanında yer alan generaller terfi aldı. "Eşkiyalar başarılı olamayacaklar" diyerek Özel Kuvvetler'i darbecilerden temizleyen, darbenin gidişatını değiştiren Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı, Kara Kuvvetleri'nde ilk kez 4 yıllık rütbe bekleme süresini doldurmadan terfi alan iki komutandan biri oldu. Tümgenerallikte 3 yılını doldurduktan sonra Korgeneralliğe terfi eden Aksakallı, sürekli astlarıyla birlikte cephede olması nedeniyle 'efsane komutan' olarak anılıyor. Aksakallı'nın koruma astsubayı Ömer Halisdemir, darbe gecesinin kahramanları arasında yerini almıştı. Halisdemir, Aksakallı'nın emriyle darbeci general Semih Terzi'yi öldürdükten sonra diğer darbeciler tarafından kurşun yağmuruna tutulmuştu. Kara Kuvvetleri'nde rütbesinde 3 yılı doldurduktan sonra 1 yıl erken terfi gören ikinci isim Tümgeneral Selçuk Bayraktaroğlu oldu. Bayraktaroğlu, korgeneralliğe terfi etti.

Kiymet Sezer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber