FETÖ'nün gıdadaki saadet zinciri kırıldı

Tarım Bakanlığı 1.379 kişiyi görevden uzaklaştırdı. FETÖ'cü memurların gıda şirketlerine himmet şantajı yaptığı belirtiliyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 30 Temmuz 2016 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
FETÖ'nün gıdadaki saadet zinciri kırıldı

Türkiye'yi kanser hücresi gibi saran FETÖ üyelerinin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda, sertifikasyondan gıda güvenliğine, teşviklerden hibe kredilere uzanan geniş bir rant ağı kurduğu ortaya çıktı. 1.379 kişinin görevden uzaklaştırılması ile gün yüzüne çıkan ayrıntılara göre, örgüt üyeleri gıda laboratuvarları ve sertifikasyon merkezlerini ele geçirerek binlerce şirkete 'himmet' şantajı yaptı. Himmete direnen firmalar ise bakanlıkça kamuoyuna açıklanan teşhir listelerine eklenmek ile tehdit edildi. Mağdur işadamlarının SABAH'a yaptığı açıklamalara göre bu durum gıda güvenliğinde de ciddi zafiyet yaratmış durumda. "Bütün laboratuvarlar ellerinde" diyen işadamları özetle şu açıklamayı yaptı: "Teşviklerden yararlanamadığımız gibi, kendilerinden olmayan firmalara da adeta çöküyorlardı. Her yıl milyonlarca liralık ceza ile karşı karşıya kaldık. Gıda güvenliği diye kampanya başlatmışlardı. Firmaları teşhir ediyorlardı. Bir tane cemaat şirketi buralarda teşhir olmadı."

BÜYÜK TEMİZLİK BAŞLADI

Uzun süredir devam eden araştırmaların ardından Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda FETÖ üyesi oldukları gerekçesiyle görevden uzaklaştırılanların sayısı ise dün itibarıyla bin 379'a ulaştı. Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında çok sayıda isim FETÖ ile bağlantıları tespit edilerek memuriyetten çıkarılırken, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nda (TKDK) 204 kişi, Tarım Kredi Kooperatifleri'nde 67 kişi, Atatürk Orman Çiftliği'nde bir kişi ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nden de 15 kişi açığa alındı. Milyonlarca liralık teşvik ve hibe kredilerin nerelere gittiği konusunun da detaylı olarak incelendiği kurumda, yakın zamanda gözaltıların da başlayacağı ifade edildi.

TKDK'YA DA GİRDİLER

Yakın zaman önce Paralel Yapı mensuplarının TKDK'ya da yabancı dil oyunuyla sızdıkları ortaya çıkmıştı. FETÖ militanlarının TKDK'da işe alımlar için aranan yabancı dil yeterlilik kriterine rağmen IELTS dil sınavı üzerinden şaibeli olarak yabancı dil yeterliliği aldıkları ve işe başlatılan 604 kişinin tek kelime yabancı dil bilmediği ortaya çıkmıştı. Bakanlık 15 Temmuz'un ardından başlattığı operasyonda daha önce bu kurumun başında bulunan Kerem Akgündüz'ü memuriyetten uzaklaştırdı. Türkiye'de tarımsal araştırmalara yön veren, TAGEM'de FETÖ'nün ihaneti daha önce ortaya çıkarılmış ve genel müdür yardımcıları görevden uzaklaştırılmıştı.

BİRÇOK İSMİ MEMURİYETTEN ÇIKARDILAR

TAGEM eski Genel Müdürü Masum Burak, genel müdür yardımcıları Mehmet Şahin, Ahmet Yüceer ve eski daire başkanı Muhammet Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda isim memuriyetten çıkarıldı. Eski Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, tarım ve hayvancılık destek kredilerinin örgüte himmet olarak aktarıldığı tespit edilen Destek Hizmetleri'nin eski Başkanı Hüseyin Top ile bakanlık müşavirleri Ömer Altıntaş ve İsa Özkan da görevden alındı. Batman ve Niğde'de de il müdürleri memuriyetten uzaklaştırıldı.

HELAL SERTİFİKASININ ALTINDAN DA PARALEL ÇIKTI

15 Temmuz darbe kalkışmasının ardından Müslümanlar'ın inancına uygun olarak üretilen gıda ürünlerine helal gıda sertifikası veren Güvenilir Gıda Vakfı'nın altından da Paralel Yapı çıktı. OHAL kapsamında kapatılan vakıf, iddialara göre, Türk Standartları Enstitüsü'nde (TSE) görevden alınan 80 üst düzey FETÖ yöneticisi tarafından kuruldu. Vakıf yöneticileri, bir yandan helal gıda pazarından nemalanırken diğer yandan da elde ettiği kazancı vakıf aracılığıyla farklı kaynaklara aktardı. Darbe kalkışması sonrası kapatılan dernekler arasında ilk sıralarda Güvenilir Gıda Vakfı'nın yer almasıyla da iddialar doğrulandı. Vakfın çok yaygın bir indirim marketi aracılığıyla kendilerinden helal sertifika almayan firmaları "Ürününüzü sattırmayız" diye tehdit ettiği ortaya çıktı. TSE'de Paralel Yapı'yla mücadele ise hala devam ediyor.

BARIŞ ŞİMŞEK-PINAR ÇELİK-METİN CAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber