Jandarma'ya artık er, erbaş alınmayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ATV ve A Haber ortak yayınında "Bir yere kadar artık bundan sonra jandarmaya er, erbaş böylece alınmamış olacak, jandarmanın tamamıyla profesyonelleşe" dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2016 09:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Jandarma'ya artık er, erbaş alınmayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ATV ve A Haber ortak yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Türk Silahlı Kuvvetlerine yönelik atılacak adımları paylaşan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tabii burada profesyonel ordu ve bunun yanında da amatör ama o belli bir disiplini kazanma noktasında atılacak adım, bana göre çok önemli. Burada şimdi yapılması gereken neydi? İşte biz o adımları şu anda attık, atıyoruz. Örneğin jandarma, İçişleri Bakanlığına bağlanacak. Daha önce neydi? Jandarmanın yarısı ilke, anlayış itibarıyla yani güya İçişleri Bakanlığına bağlı ama sicildi, özlük haklarıydı... Bu tür şeylerini belirlemede, bakıyorsunuz Silahlı Kuvvetler kararı vereceği için de tabii jandarma daha çok oradaki emir komuta zincirine bağlı olarak hareket ediyordu. Ama şimdi durum öyle değil. Jandarma tamamıyla İçişleri Bakanına bağlı oluyor. Teşkilat şeması içinde Jandarma Komutan ile Emniyet Genel Müdürü noktasındaki denge gayet güzel bir yere geliyor. Eşitler arasında artık buradaki güvenliği temin etmiş oluyoruz."

- "OHAL'in en verimli adımlarından biri"

"Bir yere kadar artık bundan sonra jandarmaya er, erbaş böylece alınmamış olacak." diyen Erdoğan, jandarmanın tamamıyla profesyonelleşeceğine dikkati çekti.

Jandarmanın, polis teşkilatı neyse o şekilde olacağını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda gerekli olan bugün, son, nihai atamaları da yaptık. Oradaki işi böylece bitirmiş olduk. Ama burada tabii bir şeyi daha yaptık. Mesela eskiden kurmay dediğiniz zaman çok şey değişiyordu ama şimdi sınıf subayları, onların general olabilmesinin önünü açtık. Bu bir devrimdir, reform niteliğinde bir devrimdir. Çünkü kurmay sınıfından olmayanlar general olamıyordu veya birkaç tane sembolik 2-3 tane olabiliyordu ama artık sınıf subayları da general olabilecek. Bunun ilk adımını böylece atmış olduk. Jandarmada böyle bir adım atılmış oldu. Bu çok önemli. Benim de 14 yıllık, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı sürecim içinde bunun başarılmış olması bu vesileyle böylece olmuş oldu. Ve olağanüstü halin diyebilirim ki en verimli adımlarından biri de bu."

- "Kuvveti birleştirmiş olacağız"

Bir diğer önemli adımın, Sahil Güvenlik Komutanlığının İçişleri Bakanlığına bağlanması olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Şimdi belki bundan sonra Kıyı Emniyeti, Sahil Güvenlik... Bu ikilem de ortadan kalkmış olacak. Böylece kuvvetler ayrılığından buradaki kuvveti birleştirmiş olacağız. Sahil Güvenlik, Kıyı Emniyeti. Böylece çok daha müşterek ve büyük bir güçle denizlerimizi sağlama almış olacağız." şeklinde konuştu.

"Yavaş yavaş burada ordunun da küçültülmesi sürecine girmiş oluyoruz." diyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Jandarmadaki ciddi bir sayı, yani er, erbaştan, onlarda tenkisata gidilince o azalmış olacak. Tamamen profesyonel kısım orada kalmış olacak. Hareket kabiliyetini şu anda artırıyoruz. İçişleri Bakanlığının hareket kabiliyeti, teknolojik olarak çok daha ileri gidecek. Yatırımlar noktasında oraya çok daha ciddi yatırımlar yapılacak. Silah, mühimmat noktasında çok daha güçlü hale gelecek. Yani terörle mücadelede artık polisimizin, jandarmamızın bu noktadaki gücünü çok daha artıracağız. Bu gücün artmasıyla birlikte terörle mücadelede çok güçlü bir inşallah yani polis, jandarma el ele bu işi yürütmüş olacaklar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber