Otoda ÖTV indirimi satışlara ilaç olur

15 Temmuz FETÖ'cü darbe girişimi otomotiv satışlarını etkiledi. Türkiye'nin potansiyeline inanan yatırımcıların yatırımlarına eksiksiz devam ettiğini ifade eden Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök, 1 milyon barajının altına düşmemek için olağanüstü çaba sarfettiklerini belirtti. Özkök, düşen satışları canlandırma yolunun ise teşvik ve ÖTV indiriminden geçtiğini kaydetti.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 01 Ağustos 2016 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Otoda ÖTV indirimi satışlara ilaç olur
Şuayip Alabay

2016'nın ilk yarısını değerlendiren ve yılın ikinci yarısı için hedeflerini paylaşan Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök, Türkiye'de otomotiv yatırımı olan markaların 15 Temmuz'dan sonra da Türkiye'ye ve Türk ekonomisine güveninde sorun oluşmadığını söyledi.

YATIRIMCININ İŞTAHI DEVAM

Yılın ilk 6 ayını çok iyi rakamlarla kapattıktan sonra her göstergenin kendileri için yeşil sinyaller verdiğini anlattı. 15 Temmuz'dan itibaren baş aşağı doğru inmeye başladıklarını dile getiren Özkök, "Kısa vadede çok hızlı bir şekilde önlem alıp tekrar ekonomiyi hareketlendirmemiz lazım. Türkiye'de otomotiv yatırımı olan markaların bu olaydan sonra da Türkiye'ye ve Türk ekonomisine güveninde sorun olmadı. Yatırım iştahlarında ve kararlılıklarında devam ediyorlar. Başta Nissan olmak üzere Türkiye'deki markaların Türkiye'ye bakışında hiçbir şey değişmiş değildir" ifadelerini kullandı.

MÜŞTERİLER YÜZDE 40 AZALDI

Otomotiv Distribütörleri Derneği ile birlikte yaptıkları çalışmalarda sene sonunu 950 bin bandında öngördüklerini hatırlatan Özkök, "1 milyon; nazar değmesin diye söylediğimiz bir rakam değildi ama 1 milyon olur diye düşünüyorduk. Ta ki 15 Temmuz'a kadar. 15 Temmuz'dan sonra ister istemez tüketicinin yaklaşımında, satın alma eğiliminde bir etki oldu. Çekingenlik var. Biz ilk 6 ayı da çok iyi kapattık. 15 Temmuz'dan sonra Showroom'daki müşteri trafiğimiz aşağı yukarı yüzde 40 seviyesinde azaldı. Geçen sene temmuz ayında 84 bin olarak gerçekleşmiş, bu sene temmuz ayında 55 binler seviyesinde gibi öngörüyoruz. Bu yüzde 35'lik bir gerileme demektir" şeklinde konuştu.

Önlemler devreye girmeli

Nissan Türkiye Genel Müdürü, ekonomik müjdeler paketinin bir an önce devreye girmesi gerektiğini belirterek, "Çünkü tüketicide bir beklenti oluştu" dedi. Özkök, "Şimdi normale dönme sürecini hızlandırmak istiyorsak bir takım desteklerle tüketiciye eski güveni kazandıracak bir yapıya geçmemiz lazım. ÖTV'de sene sonuna kadar bile olsa yapılacak indirimler veya iyileştirmelerle, ekonomiye tekrar o eski trendini kazandırabiliriz" yorumunu yaptı.

FETÖ olmasaydı rekor gelecekti

Nissan Genel Müdürü Sinan Özkök 15 Temmuz'un yaşanmasaydı rekor gelebileceğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: "Geçen yıl rekor yıl olmasına rağmen bu yıl hem üretimde hem ihracatta hem de iç pazarda geçen yılın üzerinde seyrediyorduk. 15 Temmuz olayı yaşanmasaydı bir rekordan bahsedecektik. O yüzden bizim için kayıp yıl olmaması lazım. Otomotiv sektörü desteklenirse bu yılda iç pazarda rekor kırılabilir. Ekonomik ömrünü tamamlamış araçlara (hurda) teşvik verilebilir. Bu araçlardaki yaş sınırı aşağıya çekilebilir. ÖTV'de ve faizde iyileştirme yapılabilir. Sektörün önü bir parça daha açılır ve vatandaşın güveni tekrar yerine gelir" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber