36 İl'deki teşvik süresi uzatılıyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 16 Aralık 2006 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yasada yapılacak düzenlemeyle destek ve teşviklerden yararlanma süresi kademeli olarak uzatılıyor. Belediyelerin 2006 sonuna kadar olan borçlarının ödemelerinde de kolaylık sağlanıyor.

IMF'ye "yeni teşvik yok" sözü veren hükümet, 36 ile verilen teşvikin süresini uzatıyor.

Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'da yapılacak değişiklikle teşvik kapsamındaki illerde 31 Aralık 2007'den sonra tamamlanacak yeni yatırımlarda da destek ve teşviklerden yararlanma olanağı getiriliyor.

Düzenlemeyle destek ve teşviklerden yararlanma süresi, kademeli olarak uzatılacak. Buna göre vergi ve sigorta primi teşvikleri ile enerji desteği, kanun kapsamındaki illerde yapılan yeni yatırımlardan 31 Aralık 2007'ye kadar tamamlananlar için 5 yıl, 31 Aralık 2008'e kadar tamamlananlar için 4 yıl, 31 Aralık 2009'a kadar tamamlananlar için 3 yıl süreyle uygulanacak. 2004'ün başında devreye giren ve AKP hükümetinin ilk getirdiği teşvik sistemiyle kişi başına düşen milli geliri 1500 doların altında olan iller bu teşviklerden yararlanabiliyor. Yeni teşvik sistemi sadece milli gelir hesabı esas alındığı için eleştirilmiş ve daha sonra 2005'te yapılan düzenleme ile ekonomik ve sosyal gelişmişlik göstergeleri düşük olan 13 il daha kapsama alınmıştı.

AKP Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş'ın bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair yasa teklifi geçen hafta içinde Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü. 36 ildeki teşvik süresinin uzatılması ise teklifin görüşmeleri sırasında AKP Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu'nun verdiği önergeyle gerçekleşti. Düzenlemenin kısa sürede TBMM Genel Kurulu'nda da kabul edilmesi bekleniyor. Komisyonda önergeyle ilgili yapılan görüşmeler sırasında, söz konusu 36 ilde sürenin 31 Aralık 2007'de bitecek olması nedeniyle yeni yatırımların yapılmadığı, bu nedenle de uzatmanın gerekli olduğu kaydedildi.

Belediyelere yeni kolaylık

Komisyonda verilen diğer bir önergeyle de büyükşehir ve belediyelerin 31 Aralık 2006'ya kadar olan borçlarının ödemeleri için de kolaylık sağlandı. Büyükşehir belediyeleri ve bunların bağlı kuruluşları ile belediyelerin, 31 Aralık 2006 itibariyle tahakkuk etmiş olan amme alacağı borçlarına göre takip edilen devlet borçları, Hazine alacağı niteliğindeki borçları, sosyal güvenlik kuruluşlarına olan borçları ile uzlaşma kapsamında taksitlendirilmiş borçları vergi gelirlerinden düşülerek ödenebilecek.

Bu idareler adına her ay genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak payların yüzde 40'ını geçmemek üzre, alacaklı idarelerin talebi üzerine, Maliye Bakanlığı veya İller Bankası tarafından kesinti yapılarak alacaklı idarelere ödenecek. Bakanlar Kurulu yüzde 40'lık oranı sıfıra kadar indirmeye yetkili olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber