'Beyin haritanızı çıkarıyoruz' şeklindeki ilanlar ne kadar doğru?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Aralık 2006 12:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRKİYE PSİKİYATRİ DERNEĞİ'NDEN ÖNEMLE DUYURULUR

Bir süredir, bazı özel tedavi merkezlerinde "hastalığınıza tanı konması için beyin haritanızı çıkarmamız gerekiyor" ya da "tedaviniz için TMU uygulamamız gerekiyor" gibi açıklamalar yapıldığı ve karşılığında yüksek ücretler alındığı bizzat psikiyatri hastalarının beyanlarından anlaşılmaktadır.

Son dönemde psikiyatri hastalarının tanı ve tedavi süreçlerinde birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Bir kısmı ileri teknoloji ürünü olan bu yöntemlerin bazılarının hastanın tanı yada tedavisinde sağladıkları katkı sınırlıdır.

1. Elektroensefalografi (EEG), beynin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesi esasına dayanır. Psikiyatri, nöroloji, beyin ve sinir cerrahisi gibi tıp dallarında uzun süredir tanıda yardımcı bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Ancak, özellikle psikiyatride, EEG'nin tanı koymada vazgeçilmez olduğu hastalıkların sayısı sınırlıdır. Dolayısıyla, psikiyatriye başvuran bütün hastaların değerlendirilmesinde EEG'nin kullanımı gereksizdir.

2. Beyin haritalaması adıyla da bilinen kantitatif EEG (QEEG), farklı nitelikteki elektriksel aktivitenin farklı renklerle gösterilmesine dayalı bir görüntüleme yöntemidir. Psikiyatrik rahatsızlıkların tanısında ve tedavilerine cevabın önceden belirlenmesindeki yararı henüz araştırma aşamasındadır. Şimdiki bilgimiz, kullanımda olan QEEG yöntemlerinin tanıda ya da tedaviye cevabın tahmininde katkılarının yetersiz olduğu yolundadır. QEEG, dikkatli öykü alma ve klinik muayenenin yerini tutamaz. Bu nedenle, psikiyatriye başvuran hastalarda kantitatif EEG tetkiki yapılması tamamen gereksizdir.

3. Transkraniyal manyetik uyarım (TMU) (transcranial magnetic stimuiation, TMS), saçlı deriden uygulanan manyetik bir uyarımın elektriksel uyarıma dönüşmesi esasına dayalıdır. TMU uygulamalarının, psikiyatrik hastalıkların tedavisinde etkinliği kanıtlanmış olan ilaçlar, psikoterapiler, elektrokonvulsif tedavi gibi başka yöntemlere üstün olduğu gösterilememiştir. Tedavi amaçlı bütün TMU uygulamaları henüz deneysel niteliktedir. Dolayısıyla, hastadan bu tedavi yöntemi için ücret talep edilmesi tıbbi ve ahlaki olarak uygun değildir.

HASTA VE YAKINLARININ BİLGİSİNE SAYGI İLE SUNARIZ.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber