Erdoğan: IMF'ye 10.9 milyar dolar borcumuz kaldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2006 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemize kriz yaşatmayacağız. Çünkü artık güçlüyüz" dedi.

Erdoğan, Konya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 111 fabrikanın toplu açılış törenine katıldı.

Gelişen dünya karşısında Türkiye'nin henüz yola yeni çıktığını ifade eden Erdoğan, "Bundan sonra şartlar bize çalışacak; yeter ki biz dik duralım" dedi.

Türkiye'de hem devlet, hem özel sektör yatırımlarında "patlama" yaşandığını savunan Erdoğan, her alanda başlattıkları büyük atılımlarla geçmiş dönemin kayıplarını telafi etmeye çalıştıklarını, bu konuda önemli mesafe aldıklarını dile getirdi.

Israrla üzerinde durdukları hedefin, Türkiye'nin, dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmesi olduğunu kaydeden Erdoğan, ulaşılan noktanın, bu hedefin yakalanacağını ortaya koyduğunu ifade etti.

Göreve gelirken bu hedefin, dünyada 20 ekonomi arasında girmek olduğunu ve bu hedefin gerçekleştiğini anlatan Başbakan Erdoğan, Irak Savaşı ve petrol krizine rağmen bu hedefi yakalayabildiklerini söyledi.

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Biz bu hedeflerle daha da bilinçli şekilde, hırsla geleceğe gidiyoruz. Daha gideceğimiz çok yol var. Bu hedefimizi anlayamayanlar, paylaşmayanlar da var. Onlar Türkiye'nin kazandığı itibarı görmemekte ısrar ediyorlar. Biz hala onların açtıkları yaraları sarmaya, sorunları çözmeye çalışıyoruz."

Türk Lirası'nı, Cumhuriyet'in ilanındaki dolar karşısındaki değerine yeniden getirdiklerini belirten Erdoğan, "Vatanseverlik budur, milliyet perverlik budur. Enflasyon patlar dediler, patlamadı tam aksine çatladı" diye konuştu.

Göreve geldiklerinde, kişi başına milli gelirin 2 bin 500 dolar olduğunu, şu anda bu rakamın 5 bin 400 dolara çıktığını anlatan Erdoğan, milli gelirin 180 milyar dolardan, 390 milyar dolara çıktığını belirtti. Erdoğan, milli gelirde 2007 hedefinin 417 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin ihracatta 79 senede geldiği noktanın, 36 milyar dolar olduğunu söyleyen Erdoğan, bu rakamın da şu anda 85 milyar dolara çıktığını söyledi. Başbakan Erdoğan, "Bu yan gelip yatarak olmuyor, çalışarak oluyor" diye konuştu.

IMF'yi eleştirenlerin, kendilerine de "IMF'ci" dediğini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz devraldığımızda Türkiye'nin IMF'ye olan borcu 23,5 milyar dolardı. Hep borçlandılar. Bizden önce gelen iktidarların hepsi borçlandı, hepsi istisnasız borçlandı. Hepsi IMF ile masaya oturdular, kuzu kuzu borçlandılar ama biz borç ödüyoruz. Onurumuzla masada konuları tartışıyoruz. Farkımız bu... Şimdi yaptığımız anlaşma gereği en ucuz borcu oradan alıyoruz. Yani faiz oranı en düşük olan orasıdır. Son anlaşmadan sonra 1.2 milyar dolar ilave oldu. Yani şu anda 10.9 milyar dolar borcumuz var."

Mayıs ve Haziran aylarında dünya ekonomisinde çalkantılar yaşandığını anımsatan Erdoğan, "Niye bizi 2001 ve 2002'deki gibi vuramadı? Çünkü artık güçlüyüz. Yere sağlam basıyoruz da onun için" dedi. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bazıları ekonomiyi çok iyi biliyor. 'Merkez Bankası'nın döviz rezervi bu kadarken niçin borçlanıyoruz da buradan ödemiyoruz' diyorlar. O kadar anlıyorsun. Zaten 2001-2002 krizini yaşadığımızda da bu mantıkla hareket ediyordunuz. Onun için bu krizleri yaşadı Türkiye. Biz ülkemize kriz yaşatmayacağız. Bunu halkımıza hissettirmedik, hissettirmeyeceğiz. Yolumuza böyle yürüyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber