OMÜ'deki ruhsatsız inşaatlar mühürlendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Aralık 2006 16:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit Yerleşkesinde 20 gün önce törenle temeli atılan Veteriner Fakültesi binası ile Eğitim Fakültesi ek binasının inşaatları, Kurupelit Belediyesi tarafından, ruhsatsız oldukları gerekçesiyle mühürlendi.

Kurupelit Belediyesi, OMÜ Kurupelit Yerleşkesinde inşaatı devam eden Veteriner Fakültesi ile Ziraat Fakültesine ait inşaatları, kaçak oldukları gerekçesiyle durdurma kararı aldı.

Kararın ardından belediye ekipleri, yerleşke içindeki inşaatları mühürledi. Bu arada, ekiplere, üniversite güvenliği tarafından herhangi bir müdahalede bulunulmadı.

İşlemin ardından OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Barış Diren ve OMÜ Genel Sekreteri Nazmi Alkan, konuyla ilgili basın mensuplarına açıklama yaptı.

Prof. Dr. Diren, yerleşkedeki tüm binaların ruhsatsız olduğunu, üniversitenin kurulduğu 1975 yılından beri inşaatlar yapılırken ruhsat alınmadığını söyledi.

?Sanki yasal olmayan bir pozisyon varmış gibi bir görüntü ortaya çıkıyor, oysa Türkiye genelinde bir imar planı sorunu olduğunu biliyoruz? diyen Prof. Dr. Diren, şöyle konuştu:

?Önemli olan bu sorunu gidermek. Yeni İmar Kanunu'na göre yerleşke içindeki tüm binaların ruhsatlandırılması için imar planı hazırlıyoruz. Bunun için teknik çalışma devam ediyor. Kurupelit Belediyesi, yasal zorunluluk olarak görevini yerine getiriyor. Sorunun en kısa sürede çözümleneceğine inanıyoruz.?

OMÜ Genel Sekreteri Alkan ise imar planı için 2007 yılı bütçesinde ödenek ayırdıklarını ve bu konudaki çalışmaların hızla sürdüğünü söyledi.

YASAL SORUMLULUK

Kurupelit Belediye Başkanı Turan Çakır da yaptıklarında bir art niyet aranmaması gerektiğini kaydederek, yasal sorumluluklarını yerine getirdiklerini ifade etti.

Çakır, İmar Kanunu'na göre ruhsatsız başlanan yapılara para cezası verileceğini, TCK'nin 184. maddesine göre de yapı ruhsatnamesi almadan bina yapan veya yaptıran kişinin 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağının hükme bağlandığını vurguladı.

Bugüne kadar OMÜ ile imar planının hazırlanmasıyla ilgili görüşmeler yaptıklarını, ancak olumlu bir noktaya gelinemediğini belirten Çakır, ?Kanun hükümlerini uygulamak zorundayız. Gerekli ruhsat alınmadan yerleşkede inşaatlara izin verilmeyecek? diye konuştu.

Yaklaşık 4 gün önce de söz konusu binalar Kurupelit Belediyesi ekiplerince mühürlenmek istenmiş, ancak belediye ekiplerinin bu girişimini engelleyen üniversitenin güvenlik elamanları, ekipleri inşaat alanına sokmamıştı. Olaya üniversite yetkililerinin müdahale etmesi üzerine, yaşanan gerginlik sona ermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber