Öğretmenler "eğitim sistemini"sınıfta bıraktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Aralık 2006 16:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türk Eğitim-Sen'in yaptığı araştırma, ''öğretmenlerin yüzde 71'inin, mevcut eğitim sisteminin, Türk toplumunun kimliğine ve kültürel gelişimine katkı sağlamadığını düşündüğünü'' ortaya koydu.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, İçkale Otel'de düzenlediği basın

toplantısında, sendikanın Türkiye genelinde bin 107 öğretmen arasında yaptığı

araştırma sonuçlarına ilişkin bilgi verdi. Öğretmenlerin eğitimin sorunlarına bakış açılarını belirlemek amacıyla düzenlenen araştırmada, öğretmenlerin yüzde 94'ünün, ''milli eğitimin mevcut durumundan memnun olmadığı'' tespit edildi. Araştırmaya göre, öğretmenlerin yüzde 71'i, mevcut eğitim sisteminin, Türk toplumunun kimliğine ve kültürel gelişimine katkı sağlamadığını düşünüyor. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 62.8'i, öğrencilerin dershaneye gitmeden ya da özel ders almadan ÖSS'yi kazanamayacağına inanıyor. Araştırma, öğretmenlerin özel okulların akademik açıdan devlet okullarına göre daha başarılı olduğunu düşündüklerini de ortaya koyuyor. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 58.4'ü, özel okulların daha başarılı olduğuna inanırken, yüzde 41.6'sı devlet okullarını daha başarılı buluyor. Araştırmaya göre, devlet okullarını başarısız bulan öğretmenlerin yüzde 37.7'si sınıflardaki öğrenci sayısının azaltılmasıyla, yüzde 21.8'i performansa dayalı ücret sisteminin uygulanmasıyla, yüzde 18.5'i ise öğretmenin dershanelere gitmesini engelleyecek bir ücret artışıyla bu okulların eski itibarını kazanacağını düşünüyor.

''TOPLUMSAL İTİBARLARININ DÜŞÜK OLDUĞUNA İNANIYORLAR''

Öğretmenlerin yüzde 73.6'sı, öğretmenin toplumsal itibarının ''düşük

olduğuna'' inanıyor. Öğretmenlerin yüzde 32.6'sı maaşlarının artırılmasıyla,

yüzde 26.8'i ise öğretmen yetiştiren okulların kalitesinin arttırılmasıyla

itibarlarının iyileştirilebileceğini düşünüyor.

Öğretmenlerin yüzde 73'ü öğrencilerin geçmiş yıllara göre daha başarısız

olduğu inancını taşırken, yüzde 62'si başarısızlığın nedeninin ''öğrencinin

ilköğretimden yetersiz gelmesi'' olduğunu ifade ediyor.

''ÖĞRETMENLER KADEMELENDİRME SİSTEMİNE KARŞI

Araştırmada, öğretmenlerin, Milli Eğitim Bakanlığı'nca geçen yıl getirilen

''meslekte kademelendirme'' uygulamasına ilişkin görüşleri de soruldu.

Öğretmenlerin yüzde 75'i başöğretmen, uzman öğretmen, öğretmen gibi

kademelendirme sistemine karşı olduklarını belirtirken, yüzde 25'i kademelendirme

olması gerektiğini ifade ediyor.

YARIDAN FAZLASI SENDİKA ÜYESİ DEĞİL

Araştırma, öğretmenlerin yüzde 55.8'inin, herhangi bir sendikaya üye

olmadığını ortaya koyuyor. Buna göre, sendika üyesi olmayan öğretmenlerin yüzde 41'i sendikaların siyaset yaptığını düşündüğü için, yüzde 25.7'si ise sendikal faaliyetlere inanmadığı için sendikaya katılmıyor. Sendikalı öğretmenlerin de yüzde 38.3'ü sendikanın savunduğu değerlerin üye olmalarında etkili olduğunu belirtiyor. Öğretmenlerin yüzde 23.7'si ise ''arkadaş hatırı için'' sendikaya üye olduğunu ifade ediyor. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Özcan, anket sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, bugüne kadar uygulanan politikaların bu sonucu ortaya çıkardığını söyledi. Sorumluluğu, bir döneme ya da bir hükümete yüklememek gerektiğini kaydeden Özcan, ''Bunun sorumlusu, Atatürk'ü gelişmenin önünde engel olarak görenler, paskalyayı dini bayramlar arasına sokanlardır'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber