Öğrencilere internet kafe sınırlaması yaygınlaşıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Aralık 2006 17:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnternet kafelerde yaşanan olumsuzlukları engellemek için kamu kurumları aldığı tedbirleri artırıyor. Yakın zamana kadar emniyet ekipleri tarafından denetlenen kafelerin kontrolünün belediyelere devredilmesi de sorunları ortadan kaldırmaya yetmedi.

Bazı illerde 12 yaşından küçüklerin kafelere girişi yasaklandı. Valilikler, yasak kararını velilerden gelen istek üzerine aldıklarını söylüyor.

Bunun üzerine bazı belediye ve valilikler, okuldan kaçıp ders saatini internet kafelerde geçiren öğrencilerin okul saatinde kafeye girişine sınırlama getirdi. Isparta, Balıkesir, İzmir, Manisa ve Düzce valilikleri ile Alanya ve Silivri Belediyesi, internet kafelerin çocukları olumsuz etkilediğine inanarak okul saatinde öğrencilerin girişini yasakladı. Balıkesir Valiliği, kafe girişine "Okul saatinde öğrenci giremez" tabelası konulması zorunluluğu getirdi. Okul saatinde öğrencilerin internet kafelere gitmesini yasaklama kararını ilk olarak Isparta Valiliği almıştı. Yaklaşık iki yıl önce ilköğretim ve lise öğrencilerine okul saatlerinde kafe ve internet kafelere gitmeyi yasaklamıştı. Kararı onay için Başbakanlık'a gönderen valilik, veli ve okul yönetimlerinden gelen öğrenci devamsızlığı şikâyetleri üzerine uygulama başlattıklarını açıklamıştı. Antalya'nın Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, öğrencilerin devamsızlığının artması üzerine yaptığı araştırmada internet kafelerin etkili olduğunu tespit etti. Rapor sonucunun Alanya Belediyesi'ne iletilmesi üzerine ders saati içinde internet kafelere öğrenci girişi yasaklandı.

Öğrencilerin kıyafetini çıkarıp internet kafeye gidebileceği ihtimali de göz önünde bulundurularak okul saatinde yaş sınırı uygulaması getirildi. Okul saatinde internet kafelere öğrenci alan işletmelere para ve kapatma cezası uygulanacak. Kurallara uymamakta ısrar edenlerin işletmesi kapatılacak. İnternet kafelerin bazılarının amacına uygun hizmet vermediğini belirten Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, aldıkları kararla öğrencileri internetin olumsuz etkilerinden korumayı amaçladıklarını söylüyor.

Balıkesir Valiliği de kasım ayı sonunda yayımladığı genelgeyle internet kafeler ve oyun yerlerine ilk ve ortaöğretimde okuyan öğrencilerin okulun açık olduğu 08.00-19.00 saatleri arasında alınmalarını yasakladı. Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu'nun imzasını taşıyan genelge, işletme sahiplerine, "12 yaş ve altındaki çocuklar, yanlarında veli veya vasileri olmadan giremez" ile "13 ila 18 yaşları arasında olanlar okulların açık olduğu günlerde 08.00-19.00 saatleri arasında giremez" ibaresinin yer aldığı levhaları görünür şekilde asma zorunluluğu da getiriyor. Evde ders çalışmak yerine internet kafelere giderek zamanlarını bilgisayar oyunu oynayıp internette chat yaparak geçiren ilköğretim çağındaki öğrencilerin sayısının artması Düzce Valiliği'ni de harekete geçirdi. Düzce Valisi Halil Nimetoğlu, kısıtlamanın çözüm olamayacağını belirterek, ebeveynlerin, çocuklarının yaptığı her şeyden haberdar olmak zorunda olduğunu söyleyerek, çocuklarına sahip çıkmaları gerektiğine dikkat çekiyor. Manisa Valiliği öğrencilerin okul saatinde internet kafelere girişini yasaklarken, Milli Eğitim Müdürü Hasan Özdemir, kararın yerinde olduğunu, gerekirse öğrenciler için okullardaki bilgisayar sınıflarını açtırabileceğini açıkladı.

Yasaklar çözüm olmaz

Yetkililerin aldığı kararlara tepki gösteren Tüm İnternet Evleri Derneği (TİEV) Başkanı Yusuf Andiç, yasakların çözüm olmadığını savundu. Andiç şöyle konuştu: "Her valilik ve belediyenin uygulaması farklı. Biri saat 19.00'a kadar yasaklarken diğeri 16.00'yı uygun görüyor. Yasaklamalarla bir yere varmamız mümkün değil. Silivri'de kullanıcıların adı soyadı, TC kimlik No'ları alınmaya başlandı. Bu uygulama bir tek İtalya ve Çin'de var. İnternet kafe işletmecisi aldığı bilgilerin güvenliğini nasıl sağlayacak, hesap edilmiyor. "

Yusuf Andiç, sorunun çözümüyle ilgili olarak ise şunları söyledi: "Sorunun çözümü merdiven altı, bodrum, 10 metrekarelik alanlara ruhsat veren belediyelerde. Son zamanlarda öyle uygunsuz mekanlara ruhsat veriyorlar ki şaşırıyoruz. Eğer tam olarak denetleme yapılsa bu problemler olmaz. Kafeleri sürekli denetlemek yerine ceza kesiyorlar. Son zamanlarda kuralsız ruhsat verilmesinden dolayı İstanbul'da internet kafe sayısında patlama yaşanıyor. 3-4 bin civarında olan kafe sayısı 7 bini buldu. Türkiye genelindeki kafe sayısı ise 20 bine ulaştı."

Veliler memnun, kafe sahipleri tepkili

Isparta, Balıkesir ve İzmir'in ardından Manisa'da da internet kafelere öğrenci girişini yasaklayan valilikler ile işletmeciler arasındaki kavga giderek büyüyor. Birçok kafe sahibi, uygulamanın demokrasi ve hukuka uygun olmadığı görüşünü savunarak mahkemeye başvuruyor. Manisa'da 10 işletme sahibi, Balıkesir'de 5 işletme sahibi konuyu yargıya taşıdı. Balıkesirli işletme sahibi Yaşar Ateş, "Söz konusu şartlarda kendi çocuğumu almam dahi suç sayılıyor." diyor. 12 yaşından küçüklerin velileri ile gelebildiğini; ancak 12 yaşın üzerindekileri saat 19.00'a kadar kafeye almadıklarını belirten Ateş, belirlenen saatte hiçbir velinin çocuğunu sokağa bırakmadığını söylüyor. Öğrencileri zararlı ortamlardan uzak tutarak, okulu asmalarını önlemek amacıyla böyle bir kararın altında imzası bulunan il valileri ise isteğin velilerden geldiğini kaydediyor. Manisa Valisi Refik Aslan Öztürk "Amacımız çocuklarımızı internet kafelerin zararlı ortamlarından uzak tutmaktı. İnternet kafe sahiplerinin bizi mahkemeye verdiğini gazetelerden okudum. Çıkan karara saygı duyarım." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber