Sirmen, hükümetin ve belediyenin barajı kasıtlı kuruttuğunu öne sürdü

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 18 Aralık 2006 18:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıllardan bu yana tartışma konusu olan Yuvacık Barajı'nda, suyun bitmesi üzerine tüm bölge susuz kalırken, Gebze'deki Organize Sanayi Bölgeleri başta olmak üzere ihracata yönelik faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının susuzluk nedeniyle kapanma noktasına geldi. Sanayiciler, "17 ağustos Depremi'nde bile bu kadar zarar görmedik" derken, Kocaeli eski Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Sefa Sirmen, barajdaki suyun hükümet ve belediyenin bilinçli politikası sonucu `kasıtlı olarak' bitirildiğini öne sürerek, Başbakan Recep Rayyip Erdoğan'ı yalancılıkla suçladı.

Hafta sonunda, bünyesinde 80 civarında yabancı sermayeli kuruluş barındıran Gebze Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaların susuzluktan üretimi durdurma noktasına geldiğinin açıklanması üzerine, tüm medya kuruluşlarının temsilcileri buraya akın etti. Televizyonlar canlı yayınlarla olayı duyurup sanayicilerin görüşlerini alırken, sanayiciler çözüm üretilmek yerine siyasi tartışmalar yapılmasına tepki gösterdi. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak da, soruna bir an önce çözüm üretilmesi gerektiğini belirtti.

BARAJ İNŞAATINI DSİ BAŞLATTI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Yuvacık Barajı'nda suyun tamamen bitmesinin ardından yaptığı art arda açıklamalarla, Barajın yanlış yere kurulduğunu, kapasitesinin ise 142 milyon metreküpten daha az olduğunu, şu anda CHP milletvekili olan Sefa Sirmen'in de bu barajı maliyetinin çok üzerinde malettirip devleti zarara soktuğunu ileri sürdü. Barajın ilk planlamasını Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün (DSİ) yapıp inşaatına başlamasına rağmen, geçtiğimiz günlerde İzmit'e gelen DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu da aynı görüşü tekrarladı.

Yuvacık Barajı'nın işletmecisi durumuna olan ve `yap- işlet- devret' modeli ile yapıldığından 2014 yılına kadar işletme hakkını elinde bulunduran İngiliz Thamet Water şirketinin Türkiye Temsilcisi Evren Köprülü ise, meteololoji raporlarına dayanarak aylardır belediyeyi uyardıklarını, suyun idareli kullanılmasını istemelerine rağmen buna aldırış edilmediğini söyledi.

YAĞIŞ ORTALAMASI YILLARDIR AYNI

Meteroloji raporlarına göre Kocaeli Bölgesi'ne Kasım ayına kadar 11 aylık süre içinde metrekareye 690 kilogram yağış düştü. Uzun yıllar ortalaması ise, 710 kilogram civarında bulunuyor. Bölge sadece 2005 yılında ortalamanın üzerinde olan 950 kilogram yağışla karşılaştı. Ancak, bu yıla kadar Yuvacık Barajı'ndaki kodta tehlikeli düşüş görülmedi.

Şimdi herkes, Yuvacık Barajı'ndaki suyun bir anda bitmesine cevap ararken, bazı çevreler bunu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı dere ıslahlarına bağlıyor. Büyükşehir belediyesi'nin, D-100 karayolu üzerindeki üstgeçitlere astırdığı hizmet tanıtım afişlerinde de `14 derenin ıslahının yapıldığı' belirtiliyor. İddialara göre derelerin ıslahı sırasında yönlendirmeler yanlış yapıldı ve Yuvacık Barajı'na giden akarsular bu nedenle azaldı.

SİRMEN: BAŞBAKAN YALAN SÖYLÜYOR

TBMM'deki son bütçe görüşmeleri sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Bu parayla 60 tane Yuvacık Barajı yapardık" diyerek suçlamalarda bulunduğu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı ve CHP milletvekili Sefa Sirmen bugün Gebze'de basın toplantısı düzenledi. Sirmen baraj maliyetinin, Başbakan'ın dediği gibi 4.5 milyar dolar değil 600 milyon dolar olduğunu belirterek "Başbakan yalan söylüyor. Sen başbakansın, yalan söylemek yakışıyor mu?" dedi. Yuvacık Barajı'nın açıldığı 1998 yılından bugüne kadar tartışmaların devam ettiğini ifade eden Sirmen şöyle konuştu::

"Ben bugüne kadar açıklamalarımın hepsini belgeli yapmama rağmen, AKP'liler hiç ilgisi olmayan, aslı astarı olmayan tamamen yalan, düzmece ifadelerle halkımızı yanlış yönlendiriyor. Bunun altında Sefa Sirmen korkusu yatıyor. Sefa Sirmen üzerinden siyaset yapıyorlar."

"SUYU KASITLI OLARAK BİTİRDİLER"

Yuvacık Barajı'nın bugüne kadar hiç kapasitesinin altına düşmediğini kaydeden Sirmen, bu yıl küresel ısınma ile birlikte baraja giden suda yüzde 50'lik azalma olduğunu, Thames Water şirketinin de `Bu yıl diğer yıllara göre su ihtiyacımız artacaktır' diyerek Haziran ayından beri yetkilileri uyardığını belirtti. "Bunlar da bu uyarı yazısını, `su bitecek' diyerek televizyon televizyon dolaştırarak siyasi şova dönüştürüyorlar. Yuvacık'ı siyasete taşıyabilirsiniz. Bana çamur atabilirsiniz ama bir şeyi yapamazsınız. Kocaeli halkını susuz bırakamazsınız" diyen Sirmen konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu yönetim barajın suyunu bitirmek için her şeyi göze aldı. Onların hedefi barajın suyunu bu sene bitirmekti. Bunu da başardılar. Başbakan istedi diye Yuvacık'taki suyu bitirip, İSKİ ile anlaşma yaptılar. Sırf benim projemin kötü olduğunu göstermek, `İSKİ'ye su satacaktı İSKİ'den su aldı' dedirtmek için suyu bitirdiler. Su hayattır, siyasete alet edilemez. Günahtır"

"SUYUN YARISI KAYIP"

Kocaeli'nin, sanayi bölgeleri dahil yılda 60 milyon metreküp suya ihtiyacı olduğunu belirten Sirmen, barajdan her yıl ortalama 130 milyon metreküp su alındığını, Ama bu suyun yüzde 50'sinin kaçak göründüğünü belirtti. 130 milyon metreküp su alınırken bu suyun sadece 60 milyon metreküpünün faturalandırıldığını ileri süren Sirmen, Yuvacık'ta scala sistemi bulunduğunu, giren su ile çıkan suyun kayıtlarının mevcut olduğunu da söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber