Müthiş rüşvetin şifresi çözüldü

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 19 Aralık 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Roche skandalı büyüyor... Savcının deşifre ettirdiği 20 e-posta kartuşunda ilaç firmasının, ecza depoları ve doktorlara ?nasıl rüşvet verdiği' ortaya çıktı

ROCHE skandalını ortaya çıkararak yılın dürüstlük ödülünü alan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş, Başbakanlık ve Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulları'na birer yazı yazarak, skandal davada ikinci perdeyi açtı.

Savcı Okumuş, 2004 yılında başlatılan ve halen süren Roche davasının İstanbul 10.Ağır Ceza Mahkemesi'nde sürdüğüne işaret ederek, davayla ilgili olarak Roche ilaç firması yetkililerinin 13 Ağustos 2004'te kendi aralarında iletişim kurdukları e-mail kayıtlarının muhafaza edildiği 20 adet yedekleme kartuşunun (DLT), İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce 27 Eylül 2006'da çözülmesi üzerine Başbakanlık ve Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulları'na birer yazı yazdı.

Savcı Okumuş çözdü

Deşifreler sonrasında elde edilen 2 klasör delilin aynı gün İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne de sunulduğunu ifade eden Okumuş, Roche İlaç Sanayi ve Müstahzarlar AŞ ile anlaşmalı ecza depolarının firmaya hitaben 'Hizmet Faturası' adı altında fatura kestiğine işaret etti.

Savcı Okumuş'un Başbakanlık Teftiş Kurulu'na yazdığı yazı şöyle: 'Hizmet faturasının içeriğine bakıldığında faturayı düzenleyen ecza deposundan herhangi bir hizmet alınmadığı halde 'hizmet faturası' adı altında fatura düzenleyip ödeme yapıldı gibi gösterildiği ve yapılan bu ödeme miktarının karşılıklı ve anlaşmalı olarak paylaşıldığı belirtilmiş olup, Roche firması birçok defa tüm ihaleleri alabilmek için kendileri adına ihaleye giren ecza depolarına ihalede değerinden daha düşük fiyat almalarını ve her şartta mutlak surette ihaleyi almalarını söylemiş, daha sonra da ecza deposu aradaki bu zararını telafi etmek için Roche firmasına hitaben hizmet faturası adı altında fatura kesmiştir. Böylelikle hizmet faturası adı altında kesilen fatura miktarının bir kısmını ecza deposu alıp zararını karşılarken artan miktarının da Roche yöneticileriyle paylaşılıp haksız rant elde ettikleri belirtilerek, sonuçta Roche firması hiçbir hizmet almadığı halde belirtildiği şekilde usulsüzlük yapıp, bir taraftan hizmet faturası adı altında yaptığı ödemelerle vergi kaçırdığı, diğer taraftan da bu faturaların bedeli olan miktarı karşılıklı olarak paylaşıp haksız kazanç elde ettikleri yolunda iddialar bulunmuştur.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber