'Yenikapı' da tarihi miting'

Liderlerin 15 Temmuz birlikteliği meydanlara da yansıyor. Erdoğan'ın ardından Yıldırım'ın da Yenikapı Mitingi'ne davet ettiği CHP lideri, toplumsal baskılara daha fazla dayanamadı ve katılma kararı aldı. Kılıçdaroğlu, Bahçeli'nin de hazır bulunacağı mitinge katılacağını Başbakan'a da telefonla bildirdi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Ağustos 2016 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın davetini kabul ederek, yarın Yenikapı'da yapılacak "Demokrasi ve şehitler" mitingine katılma kararı aldı. Önce, mitinge bir heyet göndereceğini ancak kendisinin katılmayacağını duyuran Kılıçdaroğlu, Başbakan'dan gelen davetin ardından dün partisinin Merkez Yürütme Kurulu'nu topladı. Buradan da Kılıçdaroğlu'nun, Yenikapı mitingine katılma kararı çıktı. Toplantıda Kılıçdaroğlu'nun şunları dediği kaydedildi: Biz zaten geniş bir heyetle katılacaktık. Ama kamuoyunda bir algı oluştu, bir kişi gitmeyince gidilmeyecekmiş gibi. Gitmem gerekiyorsa giderim. Davetlerde de liderler düzeyinde bir katılım beklentisi var. Geri çevirmek olmaz. CHP'nin demokrasinin yanında olduğunu göstermesi bakımından önemli."

KATILIM SEBEPLERİ

Kılıçdaroğlu'nun, katılım kararı vermesinde 4 sebebin etkili olduğu bildirildi. 'Toplumsal baskı' unsurunun, Kılıçdaroğlu'nun mitinge katılım konusunda kendisini zorunlu hissetmesinde başı çektiği kaydedildi. Cumhurbaşkanı, ve Başbakanın davetleri sonrasında kamuoyunda oluşan "Kılıçdaroğlu da katılmalı" algısının CHP yönetiminde etkili olduğu bildirildi. CHP'de 15 Temmuz sonrası oluşan birliktelik görüntüsünün "CHP tarafından bozuluyor" şeklinde algılanmasından rahatsızlık duydu. CHP liderinin, "Bu tür kritik dönemler 20-30 yılda bir oluyor. Kıbrıs barış harekatında ve 80'lerin sonlarında Bulgaristan Türklerine yönelik zulüm döneminde tüm liderlerin katıldığı büyük mitingler yapılmıştı. En çok birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz zaman bu zaman" dediği öğrenildi.

MİTİNG FIRSAT

CHP kanadında, muhafazakar kesime yaklaşılması açısından da mitinge katılımın önemli olduğu fikri hakim. Doğru anlatılması için mitingin fırsat olarak görülmesinin de Kılıçdaroğlu'nun kararında etkili olduğu ifade ediliyor. Kılıçdaroğlu'nun, "Alanda demokrasi ve hukuk vurgusunun yapılması gerekliliği oldu. Birilerinin, bu hususlara dikkat çekmesi gerekir. Bunu biz yapacağız" diyerek, "demokrasi, parlamenter sistem ve hukuk" vurgusunu yapacağının mesajını verdiği kaydedildi. Bu arada CHP lideri, mitinge katılacağını Yıldırım'a bildirdi.

Erdoğan'dan Kazaklara FETÖ listesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "FETÖ'nün Kazakistan'da 33 okulu var. Tüm listeyi kendilerine takdim ettik" derken Kazak lider Nazarbayev "Türkiye'ye karşı olanı biz kimseyi desteklemeyeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Külliye'de Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'le görüştü. İki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan özetle şunları söyledi:

- KARA GÜN DOSTU: Nazarbayev, hain girişim sonrasında Türkiye'yi ziyaret eden,Türk milletiyle dayanışmasını açık ve net bir şekilde ortaya koyan ilk devlet başkanıdır. Bu dönemler, gerçek kara gün dostlarıyla diğerlerinin ayrıştığı dönemlerdir. Bu ziyaretle vücut bulan kardeşliği asla unutmayacağız. Nazarbayev kara gün dostu olduğunu ortaya koymuştur.

- 40 YILLIK TAKİYE: Ülkemiz 15 Temmuz gecesi siyasi tarihimizin en alçak, en pervasız, en kanlı ihanetlerinden birine maruz kalmıştır. 40 yıldır takiye ile ikiyüzlülükle büyük bir gizlilik içinde üniformalı teröristler, Pensilvanya'daki örgüt liderinin talimatı doğrultusunda meşru hükümeti, şahsımı hedef alan darbe girişiminde bulunmuştur. Bu teşebbüse, yine bu yapıya mensup birtakım eski emniyet görevlileri, siviller, farklı kamu kurumlarında çalışan memurlar, adli ve idari personel de destek vermiştir."

- SİNSİ YÜZÜ İFŞA OLDU: Darbe girişimi, FETÖ'nün karanlık yüzünü, sinsi planlarını ifşa etmiştir. Bu örgüt, sadece milletimize değil, iyi niyetlerini istismar ettiği Özal'a, Demirel'e de ihanet etmiştir. FETÖ Türkiye'ye karşı değil, varlık gösterdiği tüm ülkelere tehdit teşkil ediyor.

- MÜCADELE SÜRECEK: Örgütün ipliğini pazara çıkarmaya kararlıyız. Mücadelemizi yurt içinde ve yurt dışında kararlı bir şekilde sürdüreceğiz.

- OKUL LİSTESİNİ VERDİK: Bu FETÖ, ne yazık ki bize bu düşmanlığı yaptı, bu milleti parçalamaya yönelik bu adımı attı. Yarın başka yerde de aynı şeyi yapabilirler. Cibilliyetlerinin gereği bu. Şu anda Kazakistan'da 33 okulları var. Tüm listeyi kendilerine takdim ettik ve Maarif Vakfımız ile Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığımızın müşterek çalışmasıyla inşallah Kazakistan'da bu adım atılmış olacak.

Liderlerin bulunması önemli

(Kılıçdaroğlu'nun Yenikapı mitingine katılma kararı alması) Bahçeli ve Kılıçdaroğlu'na yazılı davetimi yapmıştım. Çünkü pazar günü yapılacak olan mitingi milletin demokrasi ve şehitlerimize sahip çıkma buluşmasını çok önemsediğimiz için ve cumhurun başı olarak da böyle bir buluşmayı Türkiye'nin en büyük meydanında gerçekleştirelim istedik. Gerek AK Parti gerek CHP gerekse MHP genel başkanlarının da orada bulunmasını çok çok önemsedim. Pazar günü tüm davetlilerimizle birlikte inşallah sadece İstanbul'da bunu yapmıyoruz. Aynı anda 80 vilayette meydanlarda yine aynı şekilde toplanılacak.

- PARTİ BAYRAĞI YOK: Tüm İstanbullu kardeşlerimiz, partili partisiz, tek özelliği kimse partisinin bayrağı ile orada olmayacak. Orada tek bayrak, tek yürek olarak, milletimiz olarak el ele, tek vatan, tek devlet anlayışla buluşacağız.

ŞEHİDİN İKİZ KARDEŞİ

O AĞLADIKÇA BEN DE AĞLADIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 15 Temmuz gecesi FETÖ darbe girişimini durdurmaya çalışırken verdikleri mücadeleyi, gözyaşlarını tutamayarak izlediği ikizlerden Volkan Yiğit, "O gün vatan sadece 'toprak' değildi. O gün vatan, Recep Tayyip Erdoğan'dı. O programı izledim, üzüldüm. O şekilde ağlatmak istemezdim. O ağladıkça ben de ağladım" diye konuştu. Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan ile Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın kendilerini ziyaret ettiğini anlatan Yiğit, "Acımızı paylaştı. O geceyi anlattık, o da bize anlattı. Ağladık, dua ettik. Bize yalnız olmadığımızı hissettirdi" dedi. Volkan Yiğit'in ikizi Erkan Yiğit'i FETÖ'cü teröristler şehit etmişti.

BEKİR BOZDAĞ

GÜLEN KAÇARSA SORUMLUSU ABD'DİR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, temaslarda bulunduğu Rize önemli açıklamalar yaptı. " Fetullah Gülen örgütünün elebaşı, ahmak sensin sen. Bu milletin büyüklüğünü göremedin, bu milleti kendi etrafında Haşhaşi hale getirdiğin, beyinlerini yıkadığın ahmaklara benzetiyorsun. Bu millet her zaman hainlere karşı bir olmuştur ve birlikte Türkiye olmayı başarmıştır. Bundan sonra da başaracaktır" diyen Bozdağ şunları söyledi: "Bundan sonra Türkiye'de devletin içerisinde hiçbir gruba, cemaate, ideolojiye, tarikata devlet olma, devlet gibi hareket etme imkanı asla verilmeyecek. Sistemi darbe üretmeyen hale getirmeliyiz." Bakan, şöyle devam etti: "Bu hain terör saldırısının sevk ve idare edicisini daha fazla ABD'de tutulması, hem Türkiye ABD ilişkilerine zarar verir hem de Türk halkının ABD'ye bakışını olumsuz etkiler. Gülen Pensilvanya'dan başka bir ülkeye giderse bu ABD'nin izni, onayı, himayesi altında gitmiş demektir. Kimse 'kaçtı, görmedik' falan diyerek bize bunu anlatmasın. Orada uçan sineklerin dişi mi erkek mi olduğunu ABD yönetiminin bildiğini bütün dünya biliyor."

HAZIRLIKLAR TAMAM

3.5 MİLYON KİŞİYE 2.5 MİLYON BAYRAK

Yenikapı'da yapılacak olan tarihi 'Demokrasi ve Şehitler Mitingi' için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. 3.5 milyon katılımcıya hizmet verecek olan miting alanına, Anadolu ve Avrupa yakasından toplu ulaşımın yanı sıra, metro, metrobüs ve Marmaray'la ulaşılabilecek. Deniz yoluyla miting alanına ulaşım kiralanan 200 adet vapur, tekne gibi deniz taşıtı ile olacak. Silivri, Bakırköy, Yenikapı, Sirkeci, Eyüp, Sütlüce, Haliç Kongre Merkezi, Beykoz, Üsküdar, Kadıköy, Pendik ve Adalar iskelelerinden deniz araçları hareket edecek. Miting dolayısıyla İstanbul'da ulaşım ücretsiz olacak. 2.5 milyon sopalı Türk bayrağının dağıtılacağı mitingte polis hariç 13 bin kişi görev alacak. Canlı yayın için de 48 kişilik ekip bulunacak.

ARAÇLAR KIŞLA ÖNÜNDEN ÇEKİLDİ

Darbe girişiminin ardından tank ve askeri araçların çıkmasını önlemek için kışlaların önleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait iş makinesi, kamyon ve tankerlerle kapatıldı. Aradan geçen süre zarfında darbeci askerlerin gözaltına alınarak tutuklanması ve yerlerine yeni isimlerin atanması üzerine birliklerin önündeki araçlar kışla önlerinden çekilerek askeri alanlara yakın noktalarda bekletilmeye başlandı. Polis ekipleri ise kışla önlerinde beklemeye devam ediyor.

ESKİ MİLLETVEKİLİ GÖZALTINA ALINDI

AK Parti eski Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Aydın Bıyıklıoğlu (üstte), Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ), Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyon kapsamında Ankara'da gözaltına alınarak Trabzon'a getirildi. Bu arada İzmir'de Kemalpaşa Belediyesi'nden AK Partili üç meclis üyesi Nuri Turan, Veysel Amil ve Adil Çapangil, FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

Darbe girişimi sonrası Genelkurmay'a ilk ziyaret

Başbakan Binali Yıldırım, dün sırasıyla Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ı kabul etti. Yıldırım daha sonra, 15 Temmuz'da cuntacıların hedefi olan Genelkurmay Başkanlığı'na darbe girişiminin ardından ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Yıldırım, karargaha gelişinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar ve Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral İrfan Özsert tarafından karşılandı. Ziyaret sırasında yoğun güvenlik önlemi alındı. Başbakan Genelkurmay ziyaretinin ardından da 15 Temmuz gecesi Genelkurmay'ın önünde tanktan düşerek ağır yaralanan Çetin Yıldız'ı Güven Hastanesi'nde ziyaret etti.

Şerife GÜZEL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber