Darbecilerin karartma girişimini 'yedek sunucu' boşa çıkardı

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığını basan darbecilerin, kamera kayıtları ile personel giriş çıkışlarını tutan sunucuyu tankla imha ettiği ancak yedek sunucu, o gece yaşananları karartma girişimini boşa çıkardı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2016 12:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Darbecilerin karartma girişimini 'yedek sunucu' boşa çıkardı

Tanju Özkaya

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığını basan cuntacıların, başarısız olacaklarını anlayınca karargahtaki kamera kayıtları ile personel giriş çıkışlarının yer aldığı bilgileri içeren ana sunucuyu tank paletlerinin altına atarak imha ettikleri ortaya çıktı. Ancak cuntacılar, imha ettikleri sunucunun yedeğinin Genelkurmay Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Başkanlığında tutulduğunu unutunca, darbe teşebbüsü gecesinde yaşananları karartma girişimi boşa çıktı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, karargahın güvenliğini sağlamakla sorumlu birimin başında bulunan Genelkurmay Emniyet Subayı Yarbay Gökhan Eski, cuntacılarla birlikte hareket etti. Karargahtaki darbecilere silah ve mühimmat dağıttığı tespit edilen Eski, ilerleyen saatlerde darbe girişiminin başarısız olacağını anlayınca o gece yaşananları kaydeden kameraların bağlı olduğu sunucuyu yerinden sökerek, tankların paletleri altına atarak imha etti. İmha edilen sunucuda personel giriş çıkış bilgileri de yer alıyordu.

16 Temmuz'da olay yeri inceleme ekipleri, tank paletlerinin parçaladığı sunucudaki bilgileri kurtarmak için ilgili birime gönderdi. Ancak teknik inceleme sonucu sunucunun önemli ölçüde zarar gördüğü, bilgi alınmasının çok uzun sürebileceği belirlendi.

Savcılık istedi, "teşhis komisyonu" kuruldu

Ana sunucunun bir yedeğinin Genelkurmay Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Başkanlığında tutulduğunun belirtilmesinin ardından Genelkurmay yetkilileri, sunucudaki bilgi ve görüntüleri, darbe girişimine yönelik soruşturmayı yürüten savcılara ulaştırdı. Savcılar da saatler süren görüntülerde yer alan cuntacıların kimliklerini belirlemek için Genelkurmay Başkanlığına yazı gönderdi.

Savcılık, Genelkurmay karargahında bulunan bütün birimlerden en az üçer kişiden oluşacak "teşhis komisyonları" kurulmasını talep etti.

Genelkurmay Başkanlığının kısa sürede oluşturduğu komisyonlar, 2 Ağustos'ta savcılık nezaretinde görüntüleri izledi.

Komisyondakiler, kendi birimlerinde görevli olan askerleri tanıdıkları için kısa sürede tamamlanan teşhis işleminin ardından tespit edilen cuntacılara yönelik adli işlem yapıldı.

Daha önceki emniyet subayları albaydı

Öte yandan darbe girişiminde yer aldığı için tutuklanan Yarbay Gökhan Eski, üç yıl önce binbaşı rütbesindeyken Genelkurmay Emniyet Subayı olarak atandı. Eski'den önce bu göreve getirilen isimlerin genellikle albay rütbesinde olduğu öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber