Öğretmen, Naklen Hangi Unvanlara Geçebilir?

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim öğretim kurumlarında 700 bine yakın öğretmen bulunmaktadır. Ancak çalışan bazı öğretmenler, meslekten memnuniyet duymadıkları için naklen mezuniyet ile kazandıkları (Psikolog, mühendis, Sosyolog, Mimar vb.) kadrolara atanmak istemektedir. Bugünkü dosyamızda bu şekilde başka bir kuruma geçmek isteyen öğretmenlere yardımcı olacak bazı hususlara yer vereceğiz. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Aralık 2006 12:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- NAKLEN GEÇİŞ KONUSU

Başka bir kuruma naklen geçiş yapmak isteyen bir öğretmenin öncelikle kendisine uygun bir kurum bulması gerekmektedir. Örneğin Gıda mühendisliği mezunu ama öğretmen olarak çalışan biri için en uygun kurum Tarım ve Köyişleri Bakanlığıdır. İnşaat mühendisliği mezunu için ise Bayındırlık ve İskan Bakanlığı veya Karayolları Genel Müdürlüğüdür. Bu tespiti yaptıktan sonra geçiş yapılmak istenen kuruma dilekçe ile müracaat edilmelidir. Dilekçe ile müracaat kurumun il teşkilatına yapılabileceği gibi Ankara'daki genel merkezine de yapılabilir.

2- NAKLEN GEÇİŞLERDE KAYIRMACILIK HAKİM

Burada önemli husus şudur. Kurumlar arası geçişte bir standart yoktur. Bir başka deyişle bir dilekçenin kabul görüp görmemesinde kayırmacılık en önemli faktördür. Bu bağlamda siyasi referans bulamayanların dilekçeleri genellikle "ihtiyaç yok" denilerek reddedilmektedir. Bu idarenin takdir yetkisi içinde olduğu için, verilen cevabın kamu yararı ve hizmet gereğine uygun olmaması iddia edilerek açılan bir davanın kazanılması neredeyse imkansıdır.

3- GÖREVDE YÜKSELME KONUSU

Mezuniyet ile kazanılan unvanlara geçişler Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik ile yapılmaktadır. Bu yönetmeliğe göre bir memurun eğer mühendislik fakültesi mezunu ise mühendis kadrosuna atanabilmesi için, kendi kurumunda açılacak unvan değişikliği sınavını kazanması gerekmektedir. Unvan değişikliği sınavının ne zaman açılacağına, hizmet ihtiyacına bağlı olarak kamu kurumlarının kendisi karar vermektedir. Bu söylediklerimiz kurumlar arası geçiş için geçerlidir. Bu nedenden dolayı kamu kurumları örneğin mühendislik mezunu olsa da öğretmenleri naklen mühendis kadrosuna atayamamaktadır. Bu mezuniyet ile kazanılan diğer lisans unvanları için de geçerlidir.

4- ÖĞRETMENLER HANGİ YOLA BAŞVURUYOR?

Milli Eğitim Bakanlığından ayrılmak isteyen öğretmenler, naklen mühendis olarak geçemedikleri için, genelde yaptıkları ikili görüşmeler ile hangi kurumlarda unvan değişikliği sınavı açılacağı bilgisine ulaşmakta, daha sonra da bu bilgiye dayanarak kuruma "memur" unvanında atanmaktadır. Eğer aldığı bilgi doğru ise açılan unvan değişikliği sınavına katılmakta ve başarılı olur ise mezuniyet ile kazandığı unvanına atanmaktadır.

5- ÖNERİLERİMİZ

Bir öğretmenin kurum değiştirmesi ne yazıki şuanki geçerli olan kamu yönetimi sistemimizde objektif esaslara dayanmamaktadır. Bu bağlamda, referanslarını bulsa dahi, kurum değiştirmek isteyen öğretmenlerin birden fazla bilgiye muhakkak ulaşması gerekmektedir.

i- Unvan değişikliği sınavı açılacak mı?
ii- Unvan değişikliği sınavı açılsa dahi, bu sınav, mezun olduğu lisans programını kapsamakta mıdır?
iii- Açılacak bir unvan değişikliği sınavına kaç kişi girecek, kaç kişi alınacaktır?

Memurlar.net'in notu: Yukarıdaki açıklamalar, sadece öğretmen kadrosunda yer alan ve lisans mezunu memurlara yöneliktir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber