Üretim ve satış taksitle yükselir

Kredi kartı ve bireysel tüketici kredilerine yönelik kısıtlamaların esnetilmesinin duyurulması elektronik sektörünü hareketlendirdi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 12 Ağustos 2016 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üretim ve satış taksitle yükselir

Geçtiğimiz gün Bankacılık Düzenlene ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben'in kredi kartlarıyla yapılan alışverişlerde taksit sayısının artırılmasına yönelik bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını açıklaması sektörde bayram havası yarattı.

YERLİ ÜRETİMi ÖZENDİRİR

Alınan karardan memnuniyet duyan temsilciler, uygulamanın tüketimi artırarak, yerli üretim ayağı içinde büyük bir fırsat oluşturduğunu söylüyor. Düzenlemenin başlamasıyla satışlarda büyük oranda artış hedeflenirke, düzenlemenin ithalatta dezavantaj oluşturabileceğide ifade ediliyor. TÜBİSAD Bilişim Sanayicileri Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir, "Türkiye'de bu noktada genç bir tüketici kesimi var. Onlarda daha çok taksitle, kredi kartıyla alışveriş yapıyorlar. O bakımdan bunun kaldırılması tüketim açısından son derece önemli bir katkı sağlar" diye konuştu. Bilişim sektörünün çok önemli bir sektör olduğunu kaydeden Özdemir, bu sayede teknolojik ürünlerin kullanımının artması ve özendirilmesi yerli üretimin gelişimi

için büyük avantaj sağlayacağını söyledi.

BİLGİSAYAR KULLANIMI ORANLARI YÜKSELİR

Yeni düzenlemenin bir yandan tüketime katkı sağlarken diğer yandan ithalata da önemli ölçüde dezavantaj sağladığına dikkati çeken Özdemir, şunları söyledi: "Yurt dışından ithal edilen ürünlerin dış ticaret açığına belli bir oranda katkısı var. Fakat Türkiye'ye bir bakıma dezavantajıda var. Ama tüketimin geliştirilmesi ve gençlerin kullanması, özelliklede bilgisayar kullanması açısından önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum."

Yasak hafifletilip sürdürülmeli

Yapılacak yeni taksit düzenlemesinin 57 milyon kredi kartı ile 112 milyon civarındaki banka kartını kullanan çok geniş bir kesimi ilgilendirdiğini anlatan Tüketici Sorunları Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Mevzuatta yapılması düşünülen değişikliklerin hazırlanma aşamasında tüketici kesiminin de görüşü alınmalıdır. Aksi halde finansal okuryazarlığı olmayan milyonlarca tüketicinin daha kart borçlusu olarak icra takibine düşmesi kaçınılmaz olur" dedi. Tasarrufun en güvenli yatırım olduğunun altını çizen Ağaoğlu, "Yalnızca yuva kuran gençlere evlilik belgelerinin ibrazıyla mobilya, beyaz eşya gibi ihtiyaçları için ek taksit imkanı yerinde olabilir" ifadelerini kullandı. Ağaoğlu, cep telefonundaki taksit yasağının ise yumuşatılarak esnetilmesi gerektiğini söyledi.

Arzu Kurum

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber