'KPSS Kopyacısı avı başladı'

Kopya skandalının ardından, 2010 KPSS ile kamuya yerleşen 86 bin kişi yeniden inceleniyor. FETÖ'cülerin ihracı için yasal düzenleme yapılırken, suça bulaşmayanlar ayıklanacak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 13 Ağustos 2016 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
'KPSS Kopyacısı avı başladı'

Kopya iddiaları nedeniyle 2010 yılında yapılan KPSS'nin iptal edilmesinin ardından izlenecek yol haritası belli oldu. Mahkeme sınavın tamamını geçersiz saysa da hem emniyet hem de Mali Suçları Araştırma Kurulu'ndan (MASAK) gelecek bilgilere de bakılacak. 2010 KPSS ile yerleşen 86 bin kişinin aldıkları puanlar incelenecek.

3 BİN 700 DAVA

Şikayet konusu olan ve devam eden davalar sürerken, tam ve yüksek puan alanlara yeniden bakılacak. Kopyaya bulaşmamış olanlarla ilgili herhangi bir işlem yapılmazken, davası süren ve sonradan yapılan incelemede kopya ya da bir başka suça bulaştıkları tespit edilirse iş akitleri feshedilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kaynakları "Mahkeme sınavların tamamını geçersiz saydı. 657'ye göre sınava girenlerin iş akitlerinin feshedilmesi lazım. Bunun için de bir yasal düzenleme yapılması gerekiyor" dedi. 2010 KPSS ile ilgili olarak 3 bin 700 kişi hakkında dava bulunuyor. Suça bulaşmamış olanların ayıklanması gerektiğine dikkat çeken bir yetkili, "86 bin kişi yerleşti bir yere. 6 yıl geçmiş. Bu insanlar bir yere gelmişler imza atmışlar. Bu insanların yaptıkları iş ve işlemleri de yok saymanız lazım. Konunun yasal bir düzenleme ile yeniden ele alınması gerekiyor" diye konuştu.

MEMURLUKLARI İPTAL

1. İdare Mahkemesi'nin bu kararıyla memurluk şartı için gerekli görülen Genel Yetenek ve Genel Kültür puanı da hükmünü yitirmiş oldu. Bu nedenle de 2010 KPSS puanı ile yerleşen kişilerin memurluklarının da iptal olması gündemde. Memurluk için gereken Genel Yetenek ve Genel Kültür'den alınan puan 2 yıl geçerliliğini koruyor. 2010 ile 2012 yılları arasında iptale konu sınavdan alınan puanla kamu kurumlarına atanan kişi sayısının ise 150 bin civarında olduğu belirtiliyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2010 Eğitim Bilimleri'nin yanı sıra Genel Yetenek ve Genel Kültür alanlarına ilişkin de soruşturma yürütüyor. ÖSYM ve bilirkişiler tarafından hazırlanacak raporlar ile MASAK ve emniyetin yapacağı çalışmanın ardından Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarının da şüphelileri ortaya çıkarılacak. Sadece söz konusu soruşturma dosyasında 'şüpheli' olarak yer alan kişilerin de memuriyetinin sonlandırılacağı belirtiliyor.

Ercan Baysal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber