Belediyelerin trafik cezalarındaki payı böyle azaltılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin dikkat çektiği belediye cinliği, yasal düzenleme ile bitirilecek

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Ağustos 2016 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Belediyelerin trafik cezalarındaki payı böyle azaltılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin, dün yaptığı açıklamada, bazı belediyelerin, "Hız limitini bir anda 50'ye düşürüp radar cezası yazıyorlar" demişti. Tıklayınız.

Uzun süredir gündemde olan ve tartışılan bu koununu mevzuat dayanağı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun ek 16. maddesidir. Düzenleme şu şekildedir:

"Ek Madde 16 -Belediyelerce kendi bütçe kaynakları kullanılarak, karayollarında can ve mal güvenliğini sağlamak, düzenli ve güvenli trafik akışını temin etmek amaçlarına hizmet etmek üzere kurulmuş veya kurulacak elektronik sistemlerin Emniyet Genel Müdürlüğünce trafik ihlallerinin tespiti amacıyla kullanılması durumunda, aylık dönemler halinde yapılan tespitlere dayanılarak düzenlenen trafik idari yaptırım karar tutanaklarında yer alan trafik idari para cezasının % 30'u oranındaki tutar, izleyen ayın sonuna kadar Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesinden ilgili belediyelere sistem kullanımı hizmet bedeli olarak ödenir.
Bu madde kapsamında hizmetinden yararlanılacak elektronik sistemlerin taşıması gereken teknik özellikler, kurulması gereken yerler ve belediyelerle yapılacak protokollere ilişkin diğer şartlar ile maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığınca (Emniyet Genel Müdürlüğü) müştereken belirlenir."

İşte bu maddeye dayanarak, mobese sistemi kuran belediyelere, trafik cezalarından pay verilmektedir.

Ancak, TBMM'ye geçen hafta sevk edilen bir torba kanun tasarısında yer alan hükümle, belediye cinliğine imkan veren maddede düzenleme yapılmaktadır. Buna göre, belediyelere ödenecek tutar, yatırım maliyetine ulaştıktan sonra yüzde 5 olarak uygulanacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber