FETÖ kurumlarının, 500 TL'ye kadar olan borçları ödenecek

671 sayılı KHK'da yer alan düzenlemeyle, FETÖ kurumlarından alacağı olanlar için düzenleme yapıldı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Ağustos 2016 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
FETÖ kurumlarının, 500 TL'ye kadar olan borçları ödenecek

FETÖ kurumlarından alacaklı olanlar için düzenleme, kimleri kapsıyor?

671 sayılı KHK'da, FETÖ kurumlarından alacağı olanlar için düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeler 3 maddede topladı.

İşte ilgili Kanunu hükümleri:

Devir işlemlerine ilişkin tedbirler

MADDE 5- (1) 20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan Kanun Hükmünde Kararnameler gereğince kapatılan ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne veya Hazineye devredilen kurum, kuruluş, özel radyo ve televizyonlar, gazete, dergi, yayınevi ve dağıtım kanallarının her türlü taşınır, taşınmaz, malvarlığı, alacak ve hakları ile belge ve evraklarının (devralınan varlık); her türlü tespit işlemini yapmaya, kapsamını belirlemeye, idare etmeye, avans dahil her türlü alacak, senet, çek ve diğer kıymetli evraka ilişkin olarak dava ve icra takibi ile diğer her türlü işlemi yapmaya, devralınan varlıklarla ilgili olup kanaat getirici defter, kayıt ve belgelerle tevsik edilen borç ve yükümlülükleri tespite ve hiçbir şekilde devralınan varlıklara değerini geçmemesi, ek mali külfet getirmemesi, kefaletten doğmaması ve Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ/PDY)'ne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olmayan kişilerle gerçek mal veya hizmet ilişkisine dayanması şartıyla bu varlıklara değerlendirilmesi suretiyle bunlan uygun bir takvim dahilinde ödemeye, kapatılan kurum ve kuruluşların taahhüt ve garanti ettiği ancak vermediği mal ve hizmet bedellerinin ödemesini durdurmaya veya ödemeye, tahsili mümkün olmadığı anlaşılan veya tahsilinde ve takibinde yarar bulunmayan hak ve alacaklar ile taahhüt ve garantilerin tahsilinden vazgeçmeye, her türlü sulh işlemini yapmaya, devralman varlıklarla ilişkili kredi veya gerçek bir mal veya hizmet ilişkisine dayanan borçlar nedeniyle konulmuş ve daha önce kaldırılmış takyidatlan kredinin veya borcun ödenebilmesini sağlamak amacıyla kaldırıldığı andaki koşullarla tekrar koydurmaya ve ihyaya, menkul rehinleri dikkate almaya, devralman varlıklara konulan takyidatlann sınırlarını belirlemeye ve kaldırmaya, fmansal kiralama dahil sözleşmelerin feshine veya devamına karar vermeye, devralman varlıklara idaresi, değerlendirilmesi, elden çıkarılması için gerekli her türlü tedbiri almaya, gerektiğinde devralınan varlıkların tasfiyesi veya satışı amacıyla uygun görülen kamu kurum ve kuruluşlarına devretmeye, devir kapsamında olmadığı belirlenen varlıkları iadeye, kapatılanların gerçek kişiye ait olması halinde devralınacak varlıkların kapsamını belirlemeye, tereddütleri gidermeye, uygulamaları yönlendirmeye, bütün bu işlemleri yapmak amacıyla usul ve esasları belirlemeye, vakıflar yönünden Vakıflar Genel Müdürlüğü, diğerleri yönünden Maliye Bakanlığı yetkilidir.

(4) Birinci fıkra kapsamında tespite konu edilebilecek borç ve yükümlülüklere ilişkin olarak hak iddiasında bulunanlarca bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altmış günlük hak düşürücü süre içerisinde ilgili idaresine kanaat getirici defter, kayıt ve belgelerle müracaat edilir. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılacak kapatma işlemlerinde ise altmış günlük süre kapatma tarihinden itibaren başlar.

(5) Borçların ödenmesinde; malvarlığının aynından doğan vergi borçları, rehinli alacaklar, çalışanların sigorta primleri, kamu idarelerine ödenmesi gereken vergi, resim, harç, fon kesintisi, pay gibi borçlar, eneıji, iletişim ve su kullanım borçlan, çeşidine bakılmaksızın beşyüz Türk Lirasını geçmeyen borçlar ve diğerleri şeklinde sıralama esas alınır.

MEMURLAR.NET DEĞERLENDİRMELERİ

1- Önceklikle, kapatılan tüm FETÖ kurumlarının varlıklarının yönetimi yapılacak. Bu düzenlemeyi, vakıflar yönünden Vakıflar Genel Müdürlüğü, diğerleri yönünden Maliye Bakanlığı yapacak.

2- Alacağı olanlar 60 gün içinde gerekli belgelerle birlikte vakıflar yönünden Vakıflar Genel Müdürlüğü, diğerleri yönünden Maliye Bakanlığı başvuru yapacak.

3- Varlık yönetimi sonrasında önce Devletin vergisi, sigorta primleri, elektrik ve su paraları ödenecek. Daha sonra 50 TL'ye kadar borcu olanların borcu ödenecek. Sonra da varlık yönetimi sonrasında bir para varsa bu parayla diğer borçlar ödenecek.

4- Borç ödemesi sırasında, hiçbir şekilde devralınan varlıkların değerini geçecek, ek mali külfet getirecek borçlar ödenmeyecek. Kefaletten doğan borçlar ödenmeyecek. FETÖ'yle ilişkili kurumlara olan borçlar ödenmeyecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber