Devlet, valilere 'Kurbanlıklara kötü davranmayın!' genelgesi gönderdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Aralık 2006 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, valiliklere gönderdiği genelgeyle kurbanlık hayvanlara kötü davranılmaması ve kurban kesimi sonrasında çevrede kirlilik oluşmaması için gerekli tedbirin alınmasını istedi.

Genelgede, Kurban Bayramında, kurbanlık satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğine sebeb olabilecek faaliyetlerin kontrol altına alınarak, toplum ve çevre sağlığını etkilememesi amacıyla vatandaşlara ve belediyelere büyük görev ve sorumluluk düştüğü kaydedildi. Çevre Kanunu'na göre, her türlü atık ve artığın çevreye zarar verecek şekilde depolanmasının yasak olduğu belirtilen genelgede, kirletme ihtimali bulunan durumlarda da ilgililerin bunu önleyecek tedbirleri almakla yükümlü olduğu hatırlatıldı.

Genelgede, Bakanlıklar arası Kurban Hizmetleri Kurulu'nun, ekonomik değeri bulunan ve yem fabrikalarında hammadde olarak kullanılan kurban atıklarının çöplere atılmaması, değerlendirilmesinin mümkün olmaması durumunda gerekli şekilde bertaraf edilmesi için önlemlerin alınmasına ilişkin kararına yer verildi. Belediyelerin kurban satış ve kesim yerlerinin denetimi, atık ve artıkların toplanarak bertaraf edilmesinden sorumlu olduğu belirtilen genelgede, belediyelerin belirlediği yerler dışında kurban satış ve kesiminin yapılamayacağı kaydedildi.

Hayvanları Koruma Kanunu hükümlerine göre, kesimin ehliyetli kişilerce ve usulüne uygun yapılacağı hatırlatılan genelgede, kurban satış ve toplu kesim yerleri ile etrafı kapatılmış özel mülk veya bahçelerde; kesimlere ilişkin mevzuata uyulması istendi. Genelgede, Kurban Bayramı öncesi ve bayram süresince, ilçe ve büyükşehir belediyeleri zabıta ekiplerinin denetimlerini aralıksız sürdürmesi ve gerekli tedbirlerin alınması istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber