İki tuğgeneral darbeci olduklarını itiraf etti

Whatsapp yazışmalarında "1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar'ı alın" talimatı veren 1'inci Ordu Komutanlığı Harekat Başkanı Tuğgeneral Gürler, "Kötüye giden ülke durumundan rahatsız oldukları için darbe girişimi yaptık" dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Ağustos 2016 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İki tuğgeneral darbeci olduklarını itiraf etti

Damla Güler - İstanbul

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen darbe soruşturması kapsamında 60 üst rütbeli subayın ifadelerin yeniden alınıyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde ya da Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda gerçekleşen ifade işlemi sonrasında savcılık önemli detaylara ulaştı. Darbe soruşturması kapsamında tutuklu olan ve tekrar ifadesi alınan 1'inci Ordu Komutanlığı Harekat Başkanı Tuğgeneral Eyyüp Gürler ve Tuğgeneral Özkan Aydoğdu'nun ifadelerinde darbe yapmak istediklerini kabul ettikleri ortaya çıktı.

Gürler ve Aydoğdu'nun Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bir bağlantıları olmadığını, "kötüye giden ülke durumundan ve kötüye giden hukuk sisteminden rahatsız oldukları için" darbe girişimine katıldıklarını söyledikleri öğrenildi.

Darbe girişiminin Genelkurmay Başkanlığı dahilinde emir komuta zinciri içinde olacağını zannettiklerini söyleyen Gürler ve Aydoğdu'nun darbe talimatını ise Ankara'daki darbe soruşturması kapsamında tutuklanan Kara Kuvvetleri Komutanlığı Cari Harekat ve Komuta Kontrol Daire Başkanı Tuğgeneral Adem Boduroğlu'ndan 3-4 gün önce aldıklarını söyledikleri kaydedildi. Gürler ve Aydoğdu'nun ifadelerinde sonucun böyle olacağını düşünemediklerini, pişman olduklarını söyledikleri belirtildi. Öte yandan darbeyi organize edenler üzerinde yoğunlaşan savcılık, darbe hazırlığının yaklaşık 1 senedir yapıldığı ve ilk darbe talimatının da Temmuz ayındaki Ramazan Bayramı'nda sonra verildiğini tespit etti.

Beyin takımı Harp Akademileri

Darbenin "beyin takımı"nın Harp Akademileri olduğu tespitini yapan savcılığın Harp Akademileri'nden toplanan dijital delilleri incelemek için polis ve sivillerden oluşan 30 kişilik özel bir ekip oluşturacağı öğrenildi. Darbe girişimi soruşturması kapsamında 25-26 Temmuz'da Harp Akademileri Komutanlığı'nda gözaltına alınan 3 albay, 1 yarbay, 5 binbaşı, 34 yüzbaşı ve 1 astsubay başçavuş önceki akşam saatlerinde Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi. 44 şüpheli savcılık işlemlerinin ardından tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. Sulh Ceza Hakimliği sorgusunun ardından şüphelilerden 40'ı "FETÖ/PDY üyesi olmak" ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından tutuklandı.

Darbenin kritik ismi

1'inci Ordu Komutanlığı Harekat Başkanı Tuğgeneral Eyyüp Gürler kritik bir isim. İstanbul bölgesine bakan 1'inci Ordu'nun Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, darbe girişimine karşı çıkmış, o gece vekaleten Genelkurmay Başkanlığı'na atanmıştı. Dündar'ın ardından gelen kritik isim ise hareket başkanı olmasından dolayı Tuğgeneral Eyyüp Gürler'di. Darbe girişiminde aktif rol oynayan Gürler, darbecilerin haberleşmek için kurduğu, "Yurtta Sulh Konseyi" adlı WhatsApp grubunda da yer aldı. Gürler, gruptaki yazışmalarda darbe girişimine karşı çıkan kendi komutanı Ümit Dündar'ın bir an önce alınması için talimatlar verdi.

İşte o yazışma:
- Eyyüp Gürler: 1. Ordu komutanı hemen alınmalı. Ordu K. alındı mı?
- Binbaşı Muaamer Aygar: 1. Ordu Komutanı Kuleli'ye kendisi mi geliyor? Birileri enterne etti mi?
- Gürler: Halen serbest.
- Gürler: Or. K. köprü civarında
- Gürler: Ümit Paşa'ya (1. Ordu komutanı) 4 akademi öğrencisi gönderdim. Ancak yardım almalılar
- Gürler: 2. Kor birlikleri gönderemiyorum diyor. Kara kuvvetleri Genelkurmay emri dedik mesaj çekmiştik. Git demeyeceğim dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber