Diyanet: Kartla kurban kesmek caizdir ancak fakirler için uygun değil

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 24 Aralık 2006 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet'ten taksitle ve kredi kartıyla kurban kesme konusunda açıklama: Kartla kurban kesmek caizdir ancak maddi durumu olmayanlar için uygun değil.

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yusuf Altaş, kredi kartı ile kurbanın ancak maddi sıkıntısı olmayanlarca kesebileceğini söyledi. Kurbanla ilgili tartışmalar konusunda SABAH'ın sorularını yanıtlayan Altaş, "Kurban Allah rızası için kesilir. Kurban edilecek hayvanlar bellidir. Koyun, sığır, küçük ve büyükbaş hayvanlar. Bunlar dışındakilerden kurban olmaz" dedi. Yılbaşı sofralarının vazgeçilmesi hindi kesimi konusunda ise Prof. Dr. Altaş, "Hindiden, devekuşundan kurban olmaz" yorumunu yaptı. Deve de kurban edilebiliyor ancak ekşi bir tada sahip olduğu için pek tercih edilmiyor ve yaydıkları ağır koku nedeniyle şehir merkezlerinde beslenmesi ve barındırılması da yasak. Kurban kesmek yerine yoksullara bunun parasını vermenin mümkün olmadığını da kaydeden Altaş, "Bu konudaki esaslar Kuran'da açıktır. Zekât ayrı tanımlanmıştır, kurban ayrı. Para vererek yardım etmek isteyen, yoksullara, hayır kurumlarına para vererek de yardım edebilir ama bu kurban yerine geçmez" dedi. Kredi kartı ile kurban alınabileceğini, kartın getirisinin de bu amaçla kullanılabileceğini belirten Prof. Altaş, bunun şartını ise şöyle anlattı:

DURUMU OLANA FARZ

"Ekonomik olarak zorda olan, kredi kartını ödemekte zorlanacak kişi bu yöntemle kurban kesemez. Kurban sadece durumu iyi olana getirilmiş bir ibadettir. Eğer durumu iyi değilse zaten kurban kesmesi gerekmez. Kurbanı varlıklı insanlar kesip, yoksullara dağıtır. Adak kurbanını kesen kişi ve ailesi yiyemez ama bayramda kesilen kurbanı yiyebilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber