TSK'da ilk hedef donanmaydı

FETÖ'nün TSK'yı ele geçirmek için oluşturduğu paralel hiyerarşi yapısı deşifre edildi. Hiyerarşinin en üstünde 'Hususi Hizmet Genel Sorumlusu' var. FETÖ'nün en çok önem verdiği kuvvetin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı olduğu ortaya çıkarıldı. Bunu da Hava, Kara ve Jandarma takip ediyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 24 Ağustos 2016 06:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
TSK'da ilk hedef donanmaydı
Osman Özgan

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın TSK içerisindeki FETÖ yapılanmasına ilişkin yürüttüğü soruşturmada, örgütün 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin temellerini nasıl attığı ortaya kondu. Fetullah Gülen'in talimatlarını TSK'daki FETÖ'cülere ileten sivil yapılanma şeması çıkarıldı.

HÜCRE ŞEKLİNDE YAPILANMA

İzmir Başsavcı Vekili Okan Bato'nun yürüttüğü soruşturma kapsamında, yapılan araştırma ve alınan tanık ifadeleri doğrultusunda, örgüt içinde FETÖ'cü askerlerden "hususi şahıs", onlardan sorumlu kişilere ise "hususi sorumlu" dendiği tespit edildi. Hususi sorumlular ve ilgilendikleri kişilerle toplantı yaptığı ev ise "hususi evler" adlandırıldığı belirlendi. TSK'da hücre şeklinde yapılan örgütte, bunu sağlayan hususi sorumluların da hiyerarşik yapıları ortaya çıkarıldı.

GİZLİ BELGELER VE FİŞLEMELER PENSİLVANYA'YA İLETİLİYOR

Şemanın en tepesinde "Hususi Hizmet Genel Sorumlusu" yer alıyor. Tüm emir ve talimatlar, Fetullah Gülen'e direkt bağlı olan bu genel sorumlu üzerinden belli bir hiyerarşiye göre, alttaki sorumlulara dağılıyor. Ayrıca FETÖ'cü askerlerin kurumlarından sızdırdıkları bilgi ve belgeler, fişleme raporları da en tepedeki isim aracılığıyla Gülen'e ulaştırılıyor.

RÜTBEYE GÖRE SORUMLU VAR

Hususi Hizmet Genel Sorumlusuna bağlı ayrıca "Hususi Hizmet Bölge Sorumluları" yer alıyor. Bölge sorumluların altında ise iki ayrı grup bulunuyor. Bunlardan birisi Astsubay, Uzman ve Askeri personelden sorumlu Ast Hususi Hizmet İl Sorumlusu ile "Kılıç" ve "Yıldız" birimlerinden sorumlu Üst Hususi Hizmet İl Sorumlusu. İl sorumlularının altında ise 3-4 kişilik gruplara bakan "hususi sorumlular" bulunuyor.

DONANMAYI ELE GEÇİRMEYİ BİRİNCİ ÖNCELİK BELİRLEMİŞ

Öte yandan, FETÖ'nün en çok önem verdiği kuvvetin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı olduğu ortaya çıktı. Örgüt için önem arz eden ve birinci öncelikli olarak değerlendirilen fırkateyn ve hücumbotlarda görev yapması için askeri okulu bitiren örgüt mensuplarının bu yönde tercih sıralaması yaptırdığı belirlendi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nı ise önem sırasına göre, Hava ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı takip etti.

Hususi sorumluların görev alanı çok geniş

Hususi sorumlular, ilgilendiği FETÖ'cü askerlerle hususi evlerde gizli toplantılar yapar. Kendilerine iletilen talimatları askerlere iletir. Askerlerden himmet de toplayan hususi sorumlular, askeri personellerin çalıştıkları kurumlardaki meslektaşlarına ilişkin etnik kökenleri, siyasi görüşleri, aile yapısı, zaafları ve buralardaki çalışmalara ilişkin bilgi toplar. Ayrıca askeri personelin kullanacağı müstear (kod) ismi de hususi sorumlular belirler. Bekar olanların evlenmesi, evli olanların ise boşanmasından da sorumlu. Kendilerine getirilen bilgi ve belgeleri de hiyerarşide kendinden yukarıda olan örgüt sorumlusuna ileterek, Gülen'e ulaştırılmasını sağlar.

Subaylara 'kılıç' ve 'yıldız' kategorisi

Üst Hususi Hizmet İl Sorumlusu da kendi içinde "Üst Hususi Hizmet Yıldız Sorumlusu" ve "Üst Hususi Hizmet Kılıç Sorumlusu" olarak ikiye ayrılıyor. Bu sorumlulara bağlı 2-3 subay var. Teğmenden albay rütbesine kadar olanlar "Yıldız", kurmay albay ve generaller ise "Kılıç" grubunda yer alıyor. Ayrıca her kuvvet komutanlıklarının ayrı grupları var. Ast Hususi Hizmet İl Sorumlusuna bağlı bir hususi sorumlunun ilgilendiği 3-4 kişilik grup sadece kendi sınıfından personellerden oluşabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber