Düz liselerde öğretmen açığı daha fazla

Haber Giriş : 19 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Düz liselerde öğretmen başına 23, imam-hatiplerdeyse 10 öğrenci düşüyor. Buna rağmen imam-hatiplere hâlâ yeni öğretmen atanıyor

Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, eğitimde asıl mağdurun düz liseler olduğunu ortaya koydu. Türkiye'de düz liselerde öğretmen başına 23, imam-hatip liselerinde (İHL) dokuz öğrenci düşüyor. En nitelikli fen ve Anadolu liselerinde bile öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 12-15 arası.

Eğitimciler, İHL'lerdeki kadro fazlası öğretmenlerin, ihtiyacı olan okullara atanmasını isterken, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yasal olarak bunu yapamadıkları söyledi.

Rakamlar bakanlığın
MEB'in 2003-2004 eğitim-öğretim yılı istatistiklerine göre, ortaöğretimde öğretmen başına 22 öğrenci düşüyor. Ancak bu sayı, lise türlerine göre değişiyor. Düz liselerde bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 23, İHL'lerde ise bu sayı yalaşık dokuz. ÖSS'de üniversiteye en çok öğrenci yerleştiren fen ve Anadolu liselerinde bile öğretmen başına düşen öğrenci sayısı imam-hatip liselerinin üstünde. Fen liselerinde öğretmen başına 11, Anadolu liselerinde de 15 öğrenci düşüyor.

İmam-hatip liselerindeki öğretmen başına düşen öğrenci sayısının bu kadar az olmasının nedenlerinden biri, meslek liselerine üniversiteye girişte uygulanan düşük katsayı uygulaması ve sekiz yıllık zorunlu eğitime geçişle birlikte bu okulların ortaokul kısımlarının kapatılmış olması. Bu nedenlerle imam hatip liselerinin öğrenci sayıları azalınca öğretmen başına düşen öğrenci sayısı da azaldı.

Dinçer: Amaçları başka
İmam-hatip liselerinde öğretmen fazlalığı varken, hâlâ bu okullara atama yapıldığını belirten Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, imam-hatip liselerinin gözde kılınmak istendiğini savundu. Düz liselerin çoğunda ikili eğitimin devam ettiğini vurgulayan Alaaddin Dinçer, şunları söyledi:
"Bir dönem bu okullara çok fazla öğretmen atandı. Okulların öğrenci kaybı nedeniyle de okullarda öğretmen başına düşen öğrenci sayısı azaldı. Buna rağmen bu okullara öğretmen atamaları sürüyor.

Geleceğe dönük imam-hatipler gözde kılınmak isteniyor. Amaçları başka. Özel okullarda bile öğretmen başına düşen öğrenci sayısı bu kadar az değil. Normal liseler ikili eğitim yapıyor. En yoğun öğretmen açığı düz liselerde. Sınıfların öğrenci sayısı da kalabalık. En büyük haksızlık düz liselere yapılıyor."

Özcan: Adil değil
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan da, imam-hatip liselerindeki norm kadro fazlası öğretmenlerin açığı olan okullara gönderilmesi gerektiğini vurguladı. Şuayip Özcan, şöyle konuştu: "Yer değiştirmek için ilden ile atamaları bakanlık yapıyor. İl içinde yer değiştirmek isteyen öğretmenler ise valilik tarafından atanıyor. Valilik imam-hatiplerdeki öğretmenleri branşlarına göre diğer okullara atayabilir. Yalnız bu bazı branşlar için sorun. Mesela Arapça öğretmeni hangi branşa atanacak?

Daha önceki yıllarda Fransızca dersleri kaldırılınca, Fransızca öğretmenlerini kurstan geçirerek farklı bir branşa kaydırmışlardı. Yine böyle yapılmalı. Bu uygulamayla norm kadro fazlası öğretmenler, bankamatiklikten de kurtulur. Birçok ilçede öğretmen açığı olduğu halde öğretmenler atama bekliyor. Bir tarafta dokuz kişiye bir öğretmen düşerken diğer tarafta 23 kişiye bir öğretmen düşmesi adil değil."

MEB: Gönderemiyorum
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Remzi Kaya, durumu şöyle değerlendirdi: "Lisede bir öğrenciye şu kadar öğretmen düşüyor lafı yanlış. İlköğretim için doğru olur, ancak lisede ders yükü oranında öğretmen almak zorundasınız. Lisede matematik, edebiyat, beden eğitimi, müzik, resim hepsi olmalı. 20 öğrenciye 15 öğretmen de olabilir. İmam-hatip liselerinin meslek dersi öğretmenleri için atama yapmıyoruz.

İmam-hatiplerde geçmişten gelen bir yığılma var. Diyelim, Ankara'da öğretmen fazlalığı, Şırnak'ta açığı var. Ankara' dakini Şırnak'a atama şansım yok. Mecburen o dersin boş geçmemesi için Şırnak'a atama yapıyorum. Norm kadro fazlası diğer okullara aktarılamıyor. Bütün sıkıntı bu. Bu hak, suç işlemiş oluyoruz. Bazı yerlerde sınıf öğretmeni fazlam var ama ben yine sınıf öğretmeni alıyorum. Çünkü ihtiyacım var, buradakini oraya gönderemiyorum. Bu yıl zorunlu yer değiştirmeyi bundan yaptık."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber