'Vergi denetim anlayışını değiştireceğiz'
Maliye Bakanı Naci Ağbal, eski vergi denetim anlayışını ortadan kaldıracaklarını belirterek,"Mükellef haklarını güçlendiriyoruz. Her mükellefe potansiyel suçlu gibi bakan anlayışı tümüyle reddediyorum, her mükellef masumdur. Geriye dönük yoruma dayalı vergi raporu yazma meselesi ortadan kalkacak." dedi.
Ağbal, Ankara Sanayi Odası (ASO) ağustos ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Gelir Vergisi Kanunu'nda bazı düzenlemeler yapacaklarını söyledi. Ağbal, "Gelir Vergisi Kanunu, yatırımı, üretimi, tasarrufu, inovasyonu, Ar-Ge'yi desteklemeli. Kayıtlı ekonomiyi desteklemeli. Kayıtlı ekonomiyi de daha cazip hale getirmeliyiz. Bu konuda hep beraber, iş dünyası ile ortak çalışmalarımızın olması lazım." diye konuştu.
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanuna değinen Ağbal, "Kanun ile özellikle vergi ve sosyal güvenlik borçlarının çok uzun vadede taksitle ödenmesinin önünü açtık, bu son derece önemli bir düzenleme ama burada özellikle söylüyorum, hangi taksit seçeneğini seçerseniz seçin, ilk iki taksiti mutlaka ödeyin. Bu konuda yasada bir düzenleme yaptık. Önceki yeniden yapılandırmalardan farklı olarak peşin ödemeyi cazip kılacak şekilde düzenlememizi yaptık. Ayrıca matrah artımı imkanı getirdik." değerlendirmesinde bulundu.
Ağbal, vergi denetim anlayışında farklılaşmaya gidileceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Eski vergi denetim anlayışını ortadan kaldırıyoruz, mükellef haklarını güçlendiriyoruz. Her mükellefe potansiyel suçlu gibi bakan anlayışı tümüyle reddediyorum, her mükellef masumdur. Geriye dönük yoruma dayalı vergi raporu yazma meselesi ortadan kalkacak. Eskiden rapor yazılırdı vatandaşın bundan haberi olmazdı. Şimdi hazırlıklar yapıldı, yakında yönetmelikler çıkacak. İncelemenin başladığı andan itibaren şeffaf bir şekilde hangi aşamada olduğunu mükellefle paylaşacağız. Böylece vergi denetiminde mükellef haklarını güçlendireceğiz. Öte yandan, işletme kayıtlarında düzeltme imkanı da sağlıyoruz."
- "Yabancı yatırımcıyı Türkiye'ye davet edin"
Ağbal, yurt dışındaki varlıkların Türkiye'ye getirilmesi konusundaki düzenlemeye ilişkin ise bu kapsamda getirilen varlıklardan vergi alınmayacağını söyledi. Ağbal, "Parama güvenli liman arıyorum, istikrarlı, demokrasisi güçlenen bir ülke arıyorum diyenleri Türkiye'ye davet edin. Çünkü bu yasa sadece vatandaşlarımızla sınırlı değil. Diğer ülke vatandaşları da paralarını getirebilir." ifadelerini kullandı.
- Proje bazlı teşvik
Yatırım teşvik sistemine bazı yenilikler getireceklerini belirten Ağbal, bu kapsamda yatırım ortamının iyileştirilmesini amaçladıklarını dile getirdi.
Ağbal, yeni teşviklerin "süper teşvik" olarak nitelendirildiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bizim 2009'da uygulamaya koyduğumuz teşvik sistemimiz vardı. Burada en son Meclisten geçen yasal düzenlemeyle burada verilen teşvikleri önemli ölçüde artırma konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verdik. İlave olarak yeni teşvikler getirdik. Türkiye, eğer kalkınacaksa, büyüyecekse, rekabet edecekse global ölçekli büyük yatırımlara, stratejik yatırımlara ihtiyacı var. Burada artık standart bir teşvik paketini yatırımcının önüne koyamayız. Proje bazlı yeni bir teşvik sistemine Türkiye kavuşuyor."
Yeni teşvik mekanizmasıyla kritik yatırımların önünü açacaklarını vurgulayan Ağbal, "Kritik, stratejik ülkeyi çok ileri taşıyacak yatırımlarda devlet gerekiyorsa bizzat ortak olacak ama en fazla yüzde 49 oranında olacak. Belirli süre ya devlet ortaklığını diğer yatırımcıya satıp çıkacak ya da halka arz edecek." diye konuştu.
Kamu alımları yoluyla stratejik yatırımların ülkeye çekileceğini belirten Ağbal, bunun için önemli adımların atıldığını söyledi. Ağbal, uzun vadede kalkınmanın yatırımla sağlanacağını belirterek, tüketimin kalıcı bir büyüme kaynağı olamayacağının altını çizdi.
Ağbal, Türkiye'nin global değer zinciri içerisinde yer alan bir üretim yapısına kavuşması gerektiğini de sözlerine ekledi.