'Ben kesinlikle 2010 KPSS'den önce soruları görmedim'

Gödek, "Ben kesinlikle 2010 KPSS'den önce soruları görmedim. Kendi başarımla bu puanı elde ettim. Kimse ile akrabalık bağım, MASAK raporum yoktur." ifadelerini kullandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ağustos 2016 21:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
'Ben kesinlikle 2010 KPSS'den önce soruları görmedim'

2010'daki KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 68'i tutuklu 100 kişi hakkında "FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede zincirleme sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlarından açılan dördüncü davanın, üçüncü celsesi tamamlandı.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, sanık avukatları ile şikayetçi ÖSYM ve Maliye Bakanlığının avukatları katıldı.

Duruşmada tutuklu sanıklar, sınav sorularının ele geçirilmesinde ilgilerinin olmadığını savunarak tahliyelerini istedi.

Sanık Metin Buğday, kanaatler üzerine dosyaya dahil edildiğini öne sürdü. Buğday, 2009 ve 2010 KPSS arasındaki başarı farkının, 2009 yılındaki sınavdan erken çıkmasından kaynaklandığını belirterek, bilirkişi raporunda bahsedilen iki sınav arası artışın 8 net olabileceği yönündeki görüşün kendisi için geçerli olamayacağını belirtti.

Buğday, tekrar edilen sınavda doğru sayılarının düşmesi hakkında da "Başarılı bir sonuç aldığım sınavın iptal edilmesiyle, moralim bozuldu, motivasyonum düştü. Sınava kadar kitabın yüzünü açmadım. Sınav yerim de Ankara'ya alınmıştı. Yol yorgunu ve kahvaltı yapmamış bir şekilde sınava girdim ve atanabilecek bir puanı yine de aldım." diye konuştu.

İddianamede kendisi hakkında doğru olmayan bilgilerin var olduğunu ileri süren sanık Murat Gödek de, terör örgütü üyeliği iddialarını reddetti. "Ben Eğitim Bir-Sen üyesiyim. Ondan başka hiçbir kuruma üyeliğim yoktur." diyen Gödek, "Ben kesinlikle 2010 KPSS'den önce soruları görmedim. Kendi başarımla bu puanı elde ettim. Kimse ile akrabalık bağım, MASAK raporum yoktur." ifadelerini kullandı.

Tutuklu sanıklardan Murat Kolçak, sınavdan önce kimseden soruları almadığını, 2007 ve 2009 arasında girdiği 3 sınavda da başarılı olduğunu öne sürdü.

Kolçak, "2010 KPSS'de aldığım başarılı puan iyi hazırlanmamdandır. Ertelenen sınavda da puanım düşmesine rağmen atanabileceğim düzeydedir. Soruların önceden alınması ile bir bağım yoktur." diye konuştu.

Sanıklardan Mustafa Çekiç ise devlete karşı hiçbir kanun dışı müdahaleyi kabul etmediğini söyledi.

Çekiç, 2010 KPSS'den iyi puan almasını iyi bir hazırlık dönemi geçirmesine bağlarken, tekrar edilen sınavdan daha düşük puan almasını tekrar sınavının daha zor olmasına bağladı.

Din Kültürü Öğretmeni olan sanıklardan Mustafa Gökgül, 2009'a kadar kendi branşından atamanın çok az sayıda olduğunu ve bunun için 2010 KPSS'ye çok iyi bir çalışma temposuyla hazırlandığını kaydetti.

Bunun sonucu iyi bir puan aldığını ifade eden Gökgül, "İptal edilen sınavdan sonra branşımdan alımın fazla olacağı ve taban puanların düşeceği yönünde yapılan haberler ve yaşadığım ailevi sebeplerle ikinci sınava ciddi bir hazırlık yapmadan girdim. Sınavdaki puanımın düşmesinin sebebi budur. Tekrarlanan sınavdan aldığım 70 puanla atandım. Benim branşımda atamalar 45 puana kadar düştü." sözlerini sarf etti. Gökgül, kendisinin soruların önceden ele geçirilmesiyle ilgisinin olmadığını savundu.

- "Fırsat verilse yine yüksek puan alırım"

Tutuklu sanıklardan Nafi Yiğit, tekrar edilen sınavdan önce çevresindeki insanlardan soruların çalınması ithamlarıyla baskı gördüğünü ve "Başarılı olabilecek miyim kaygısıyla fazla çalışamadan sınava girdiğini, buna rağmen yüksek puan almayı başardığını" belirtti. Yiğit, tekrar edilen sınava hazırlanacak fırsat verilse ilk sınavda aldığı yüksek puanı alabileceğini iddia ederek, soruların çalınmasıyla ilgisinin olmadığını ifade etti.

Sanık Okay Gündüz ise terör kelimesiyle adının yan yana gelmesinden rahatsız olduğunu dile getirdi. 2004 ve 2010 yılları arası çalıştığı kurumların FETÖ bağlantısı nedeniyle şüpheli konumuna düştüğünü savunan Gündüz, "Çalıştığım bu kurumlar o dönemde valilikten izin alınarak açılmış ve denetlenen kurumlardır. Bu kurumlarda çalışmış olmaktan ötürü terör örgütü üyesi olarak anılmam doğru değildir." ifadesini kullandı.

Tarih öğretmeni olan sanık Sadık Çınar, cemaate ait bir dershanede çalışmadığını ifade etti. Çalıştığı dershanelerin halen eğitim öğretime devam ettiğini kaydeden Çınar, örgüte mensup hiçbir kimseyle HTS kaydı bulunmadığını söyledi. KPSS'de 100 net üzeri yapan 3 bin 227 kişiden kimseyle baz ve MASAK kaydının da olmadığını bulunmadığını ifade eden Çınar, örgütle bir bağının olmadığını savundu.

Sorularının sızdırılmasına ilişkin hakkındaki iddiaları reddeden sanıklardan Serhat Kurğa, cemaate ait hiç kimse ve kurumla ilişkisinin olmadığını belirtti. Kurğa, "Benim HTS kaydım sadece iki kişiyle var. Bunlar da halam ve eniştemdir. Bunun dışında dosya şüphelisi olan kimseyle HTS kaydım yoktur. MASAK kaydımda da bir sefer para transferi var. Bu transferde halama benim tarafımdan yapılmıştır. Bu borç alışverişidir." sözleriyle kendini savundu.

Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini talep etti.

Mahkeme, kalan sanık ifadelerinin alınması için duruşmayı erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber