Türkiye, 'Fırat Kalkanı' harekatıyla 3 önemli sonuç elde etti

15 Temmuz'da FETÖ'cü darbe girişiminde yara alan Türkiye, kendi çevresinde operasyon yapma kabiliyetini tüm dünyaya tekrar göstermiş oldu

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 25 Ağustos 2016 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye, 'Fırat Kalkanı' harekatıyla 3 önemli sonuç elde etti

Türkiye, uzun zamandır farklı yapıların oyun alanına dönen Suriye'de kendi gücünü gösterme yolunda önemli bir hamlede bulundu. Sınırda bir Kürt koridoru oluşması (PKK- PYD- YPG'nin Fırat'ın batısına geçmesi) ve IŞİD tehdidi sonucunda bölgedeki Arap dünyasıyla bağının kopması riskini de bertaraf etmiş oldu. Bu operasyonla Arap dünyasına çıkış kapısını yeniden kontrol altına aldı.

DİPLOMATİK BAŞARI

Operasyon öncesi yapılan diplomatik girişimler, ziyaretler ve harekatın hem müttefik hem çevre ülkelere doğru anlatılmasıyla bu büyüklükteki bir sınır ötesi operasyona tepki gelmedi. ABD başta olmak üzere Rusya, İran, Almanya gibi ülkeler Türkiye'yi destekleyen açıklamalar yaptı; YPG'yi ise Fırat'ın batısına geçmemesi konusunda uyardı.

TAKTİK VE MOTİVASYON

15 Temmuz'da FETÖ'cü darbe girişiminde yara alan Türkiye, kendi çevresinde operasyon yapma kabiliyetini tüm dünyaya tekrar göstermiş oldu. Sağlam bir taktik, kurumlararası eşgüdüm, doğru hedefe odaklanma ve motivasyonla amaca kısa sürede ulaşıldı. TSK'nın ÖSO güçleriyle karadan 8 saatte ulaştığı Cerablus, IŞİD'in elinden alındı.


Neden "Fırat Kalkanı"?

Bu sorunun yanıtı, haritada saklı. Türkiye, PYD için Fırat nehrini sınır çizdi ve "batısına geçme" dedi. Buna karşın PYD, ABD'nin desteği ile Fırat'ın batısında, Karkamış'ın 31 km güneyindeki Menbiç'i IŞİD'den aldı. PYD'liler, Menbiç'in ardından Cerablus'a yönelmek istedi, ama karşılarında TSK'nın Fırtına toplarından atılan mermileri buldu. Bu nedenle yapılan operasyon, bölgeyi hem IŞİD'den temizlemeyi hedefleyen, hem de PYD'den koruyan bir operasyon olarak tasarlandı.

Koridor ne zaman tamamlanır?

ÖSO, Türkmen dağı ve Hatay yakınlarındaki kritik mevzilerini kaybetmiş, buna karşın kritik Azez/Mare hattını tutabilmişti. Ardından Azez'den Al Rai'ye (Çobanbey) kadar olan bölgedeki köyleri IŞİD'den almıştı. Al Rai'nin Cerablus'a uzaklığı 55 km. Cerablus'un ÖSO'nun kontrolüne geçmesi, o 55 kilometrelik bölgenin anahtarı olacak. Böylece, göç akımlarının durdurulacağı, IŞİD'in Türkiye topraklarına yönelik tehditlerini ortadan kaldıracak 98 kilometre uzunluğunda bir koridor tamamlanmış olacak. Cerablus'un alınması, bir iki haftada bu koridorun ÖSO'nun kontrolüne geçebileceği anlamına geliyor.

PYD duracak mı?

Türkiye'nin Cerablus hamlesinden rahatsızlığını saklamayan PYD, Cerablus'u alamasa da Menbiç'ten batıya ilerleyip Al Bab'ı IŞİD'den alarak, daha önce ÖSO'dan aldığı Tel Rifat'a ulaşmak istiyor. Bu gerçekleşirse, Türkiye sınırına bitişik olmasa da Irak sınırından Hatay'da Türkiye sınırına varan kesintisiz bir koridor oluşmuş olacak. Bu nedenle Cerablus'un ardından ÖSO'nun ilk hedefinin Al Bab olması bekleniyor.

ÖSO hattı tutabilecek mi?

ÖSO'nun askeri gücü ne yazık ki Türkiye'den ya da müttefiklerinden destek almadan Azez-Mare hattını tutabilecek boyutta değil.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber