'Fırat Kalkanı', Mare ve Münbiç'i de kapsayacak

Suriyeli mültecilerin yerleştirilmesi için Azez-Cerablus arasında düşünülen 'güvenli bölge'nin kontrolünün sağlanması. 1974'teki Kıbrıs Harekatı'ndan buyana en kapsamlı sınırötesi operasyon olan 'Fırat Kalkanı', Mare ve Münbiç'i de kapsayacak.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 25 Ağustos 2016 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Fırat Kalkanı', Mare ve Münbiç'i de kapsayacak
Haluk Karakaya

Türkiye'nin Cerablus'a yönelik operasyon hazırlıkları aylar öncesinden başladı. Geçtiğimiz mayıs ayında, Türkiye ile ABD arasında yapılan anlaşmayla, Münbiç ile Mare arasında kalan alanın IŞİD'den temizlenerek yönetiminin Arap temsilcilere bırakılmasına karar verildi. PKK'nın Suriye kolu PYD'ye mensup teröristlerin Münbiç ilçesine girmesinin ardından, ABD'nin Münbiç'ten PKK'nın çıkmasına yönelik anlaşmaya uymakta isteksiz davranması üzerine Ankara, 'güvenli bölge' yolunda ilk durak olan Cerablus operasyonunun startını verdi. Harekata 'Fırat Kalkanı' ismi verildi.

IŞİD, CERABLUS'U PYD'YE VERECEKTİ

IŞİD'in boşalttığı Münbiç'e giren PYD'li teröristler, kuzeye doğru yönelerek Cerablus'a yaklaşık 12 kilometre uzaklıktaki Ayn el-Beyda kasabasına kadar geldi. ABD desteğiyle Suriye kuzeyinde kurmak istediği terör koridorunu tamamlamak için öncelikli olarak Cerablus'a yönelme hazırlığı yapan PYD'nin oyunu düz sabah bozuldu. TSK, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Cerablus'a operasyon başlattı. Çok namlulu roketatar sistemleri (ÇNRA) ve F16 savaş uçaklarıyla Cerablus'taki IŞİD hedefleri ağır şekilde bombalandı. Saha raporlarına göre terör örgütü IŞİD, PYD'nin ilerlemesiyle birlikte kentteki güçlerinin önemli bir kısmını Cerablus'tan çıkarmıştı. İlçeyi PYD'ye terk etmeye hazırlanan IŞİD, burada 250 kişilik bir güç bıraktı ve Türkiye sınırı yakınlarına yeni tuzaklı bombalar yerleştirdi. Örgütün yerleştirdiği antitank mayınları ve bomba tuzaklı araçlar öncü birliklerce imha edildi.

MİT, 2 BİN MUHALİFİ TÜRKYURDU'NA TAŞIDI

Operasyonun en önemli adımlarından biri, muharip güç olarak kullanılacak Suriyeli muhaliflerin toplanması oldu. 2 bine yakın muhalif, gruplar halinde İdlip ve Halep'ten MİT koordinasyonuyla alınarak 16 Ağustos'tan itibaren büyük bir gizlilik içinde Karkamış'a getirildi. Türkyurdu köyünde toplanan muhaliflerin, Sultan Murad, Feylak'uş Şam, Hamza Tugayı, Zengi Hareketi, Ahrar Şarkiye, Liva Ahrar Tel Rıfat, Suvvar Azez, 13. Tümen gibi gruplardan oluştuğu öğrenildi. Bu arada Gaziantep Valiliği de Karkamış sınırındaki 10 km'lik alanda özel güvenlik bölgesi ilan etti ve bu bölgeye giriş-çıkışlar tamamen yasaklandı.

ÖNCÜ TİM 21 AĞUSTOS'TA SINIRI GEÇTİ, KEŞİF YAPTI

21 Ağustos gecesi Özel Kuvvetler'e bağlı istihbarat ve keşif unsurları IŞİD elindeki Cerablus'a sızma yaptı ve hedeflere yönelik kıymetlendirme ve lazer işaretleme görevini tamamladı. Bir yandan da bölgede IŞİD'in kurduğu tuzaklı bombalar ve mayınlar temizlenerek ve Cerablus'a yönelik güvenli yol açma çalışmaları yapıldı. Dün sabaha karşı ise (24 Ağustos) 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı'ndan buyana sınırötesinde yürütülen en büyük operasyon olan Fırat Kalkanı resmen başladı. 'Mare Hattı' olarak bilinen ve Türkiye'nin Suriye sınırında Azez-Cerablus arasındaki bölgede kurulması düşünülen güvenli bölge, Fırat Kalkanı ile birlikte hayata geçmiş olacak. Cerablus'un alınmasının ardından birlikler hem güneydeki Münbiç'e hem de batıda muhaliflerin kontrolündeki Azez sınırına doğru ilerleyecek.

Mercidabık'ın yıldönümünde

Fırat Kalkanı harekatı, Mercidabık Muharebesi'nin 500. yıldönümünde gerçekleştirildi. Muharebe, bugünkü Suriye topraklarında Kilis'in karşısına denk gelen Mercidabık Ovası'nda yapılmıştı. Yavuz Sultan Selim, Mısır seferi sırasında Memlük devletiyle Halep yakınlarında Mercidabık Ovası'nda karşı karşıya gelmiş ve mutlak bir zafer kazanmıştı.

Gece başladı

Gece saat 04.00 itibariyle roket ve obüs atışları başlarken, insansız hava araçları da operasyon bölgesinden anlık görüntü gönderdi.

3 koldan

* Operasyona 40'ı Türkiye'nin, 12'si de muhaliflerin toplamda 52 tank katıldı.

* Muhaliflere göre tank ve zırhlılar, Cerablus ile çevresini temizlemeye yeter.

* Türkyurdu köyünden sınırötesine geçen ÖSO birlikleri, Cerablus'u güney, batı ve merkez olmak üzere 3 koldan kuşattı. Sivillerin boşaltmış olduğu kentte muhalifler ciddi bir IŞİD direnişiyle de karşılaşmadı.

* Bir sonraki hedef PKK/PYD elindeki Münbiç. Buraya gidilecek ve teröristler, Fırat'ın doğusuna sürülecek.

* Cerablus'un batı yönünde ise 20 köy ve 45 kilometrelik mesafedeki bölge, yeniden muhaliflerin kontrolüne bırakılacak.

* 10 gün öncesine kadar 1000 sivilin yaşadığı Cerablus merkez, dünden itibaren neredeyse tamamen boşaldı. Sivilller daha güvenli bölgelere geçti.

* Fırat Kalkanı ile birlikte Türk savaş uçakları, Rusya ile yaşanan krizin ardından 9 ay aradan sonra ilk kez dün Suriye sınır ötesine geçmiş oldu.

* Pentagon, harekata insanlı ve insansız uçaklarla destek verdiklerini iddia etti.

Tanklar sınıra

Fırat Kalkanı Operasyonu için Kocaeli'den sınır bölgesine tank ve zırhlı araç sevkıyatı başladı. Önlerinde Türk bayrakları asılı taşıyıcılarla getirilen, üstü brandayla örtülü tank ve zırhlı araçların sevkıyatı Köseköy-İslahiye arasındaki demiryolu üzerinden sağlanıyor.

Özçekim muhalifi

Harekatın başladığı saatlerde Türkmen ve Araplardan oluşan bazı muhalifler Cerablus yolunda telefonlarıyla özçekim yaptı. Türkmenler mavi kolluk takarken Araplar ise kollarına kırmızı kolluk geçirdi. Bu arada Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu, Türkiye'nin, Cerablus'ta IŞİD'e karşı yürütülen operasyonlara destek vermesini memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

PKK'ya desteği kes!

Askeri kaynaklar operasyonun öncelikli amacının 'Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak' olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye, PKK'nın kolu PYD'nin Suriye'nin kuzey sınırını boydan boya kapatmasını engellemek için ilk defa bu denli bir askeri güç kullanıyor. Mehmetçik ve muhalifler, Cerablus operasyonuyla birlikte bölgeden IŞİD'i temizledikten sonra terör örgütü PYD'lilerle karşı karşıya gelecek. Fırat Nehri'nin batısında herhangi bir PYD'li görmek istemeyen Türkiye'nin, IŞİD sonrası PYD'ye yönelik de bu tarz bir askeri harekata girişme ihtimalinin çok güçlü olduğu belirtiliyor. Ankara, bu aşamada ABD'nin hızlı bir şekilde karar vermesini ve terör örgütü PYD'ye verdiği desteği kesmesini istiyor.

IŞİD'in mağarası

Saat 10.00'da başlayan kara operasyonu kapsamında Tireyhin ve Keklice köyleri Özgür Suriye Ordusu tarafından ele geçirildi. Cerablus merkeze yakın Keklice ile sınır boyundaki diğer köy olan Tireyhin saat 13.30 itibariye ele geçirildi. Tireyhin köyünde IŞİD'e ait tünellere rastlandı. Tüm bölgenin mayın tuzaklarıyla donatıldığı kaydediliyor.

Esed kınadı

Cerablus operasyonuna Suriye'den ilk tepki geldi. Suriye Dışişleri Bakanlığı'nca yapılan açıklamada, "Tankların sınırı geçmesi egemenliğimizin ihlalidir" denilerek, ülkede terörle mücadelenin ancak Suriye hükümeti tarafından yürütülmesi gerektiğinin altı çizildi.

Her yerde tuzak

IŞİD'li teröristler, kaçarken her yeri tuzakladı. Ağaçların altı, elektrik direklerinin çevresi, evlerin kapı kilitleri, elektrik düğmeleri hatta buzdolabı kapaklarına bile IŞİD'lilerce bombalı tuzaklar kuruldu. Teröristler sahada da birçok noktaya mayın yerleştirdi, ancak bu patlayıcılar uzman askeri personelin dikkatinden kaçmadı ve birer birer imha edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber