Dericiler Kurban'ı bekliyor

Yılda 6 milyondan fazla büyükbaş derisi işleyen Türk deri sektörü, ihtiyacının yüzde 15'ini Kurban Bayramı'ndan karşılamayı hedefliyor. Kilo fiyatı 3-3,5 lira arasında değişirken, sektörün beklentisi; 100 milyon liranın üzerinde bir ekonomik pazarın oluşacağı yönünde.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 25 Ağustos 2016 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dericiler Kurban'ı bekliyor

Kurban Bayramı'nda 1 milyon büyükbaş ve 3,5-4 milyon da küçükbaş hayvanın kesileceğini öngören Türk deri sektörü, yıllık ihtiyacının yüzde 15'ini buradan karşılamayı planlıyor. Kurban Bayramı sayesinde deri sektörünün 100 milyon liranın üzerinde ekonomik bir hareketlilik yaşaması bekleniyor. Rusya ile yaşanan krizi aşmak için Uzakdoğu, Avrupa ve ABD gibi alternatif pazarlara da yönelen deri sektörü, hem bayramdan hem de Ankara, Moskova yakınlaşmasından umutlu.

DERİ İHTİYACININ % 15'İ KURBANDAN

Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Erdal Matraş, ülkemizde son yıllarda 3,50 milyonun üzerinde büyükbaş hayvanın kesildiğini belirterek, "Sektörün yıllık işlediği büyükbaş deri miktarı 6 milyonun üzerinde. Türkiye'de aşağı yukarı 40-45 milyon adet küçükbaş derisi de kullanılıyor. Kurban Bayramı'nda büyükbaş hayvan kesiminin 1 milyon, küçükbaş hayvan kesiminin de 3,5 milyon adet olacağını hesap edersek deri sektörü, ihtiyacının yüzde 15'ini Kurban Bayramı'ndan karşılar" dedi.

100 MİLYON LİRALIK KATKI

Yüzde 15'lik bir deri ihtiyacının kurbandan karşılanacak olmasının sektör için 100 milyon liranın üzerinde maddi değer taşıdığına dikkati çeken Matraş, "Bu rakam, gözardı edilemez. Dini bir vecibe olan kurbanın ekonomik bir değeri de var. O da derisidir. Halkımız bunu asla israf etmemelidir ve deriyi Türk ekonomisine katkı sağlayacak bir biçimde yüzüp, bol miktarda tuzla salamura ederek, korumalıdır. Çünkü bunun da ülkemiz ekonomisine ve deri sektörüne 100 milyon liradan fazla katkısı var" diye konuştu.

DERİNİN KİLOSU 3-3,5 LİRA

Deri fiyatlarının bir takım kurumlarca piyasayı olumsuz etkilemek için hep son günlerde netleştirildiğini de aktaran Matraş, ancak sektörün öngördüğü rakamların olduğunu söyledi. Matraş, büyükbaş derisinin kilo fiyatını 3-3,50 lira civarında hesapladıklarını ifade ederek, "Ortalama bir derinin kilosu 20-25 arasında değişirse bunun fiyat karşılığı 60 ila 90 lirayı bulur" şeklinde konuştu.

GÖZÜMÜZÜ ABD'YE DİKTİK

Yaklaşık 30 yıldır kemikleşen bir piyasanın Rusya ile yaşanan krizi aşmak için farklı pazarlara yöneldiğini ifade eden Erdal Matraş, özellikle Çin'in deri sektöründe alıcı pozisyona geçtiğini bildirdi. Matraş, "İtalya, İspanya, Almanya ve dünyanın en büyük ithalatçısı ABD gözümüzü diktiğimiz ülkelerden birisi" dedi. Avrupa Bölgesi'ne, İran, Irak ve Çin'e ihracatta artışlar gözlemlediklerini aktaran Matraş, son zamanlarda İspanya'ya da ciddi bir ihracat artışının olduğunun altını çizdi. Matraş, Rusya ile Türkiye yakınlaşmasının da deri sektörünün önünü açacağını da belirterek, "Önümüzdeki bir iki ay içerisinde ve özellikle yılbaşında çok hissedilebilir bir yakınlaşma ve iş hareketinin olacağına eminim" diye konuştu.

Cabir Turğut

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber