Milyar dolarlık uygulamalar dertlere de derman oluyor

Sadece 3 ayda 17 milyar uygulama indirilirken, yıllık mobil uygulama pazarı reklamlarla beraber 140 milyar dolar seviyesine yaklaştı. Ancak birçok şirket ve geliştirici uygulamaları para kazanmak için değil dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek getirmek için kullanıyor. Uygulamalar açlığa, engelli ve mültecilerin sorunlarına çareler üretiyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 25 Ağustos 2016 08:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Milyar dolarlık uygulamalar dertlere de derman oluyor

Akıllı cihazlar artık tamamen hayatımızın merkezine otururken uygulamalar da dünyayla iletişimimizdeki en önemli araçlar haline geldi. Bu sebeple ortalama bir kullanıcı akıllı telefonunun elinde olduğu zamanların yüzde 85'ini uygulamalarda geçiriyor. Uygulama analiz firması Sensor Tower verilerine göre Google Play ve App Store'dan sadece yılın ilk çeyreğinde 17.2 milyar uygulama indirildi. Bunun 11.1 milyarı Google Play'den indirildi. Kullanıcılar bu uygulamalar için yaklaşık 35 milyar dolar harcadı. Ancak uygulama ekonomisi bununla sınırlı değil. Uygulamalarda karşımıza çıkmasından pek de hoşlanmadığımız mobil reklam sektörünün dünya genelinde bu yıl 100 milyar dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor.

HİKAYELER ETKİLİYOR

Burada bahsedilen miktarların yarısı mobil oyunlar için harcanıyor. Bu sebeple Candy Crush'ın yapımcısı King, şubat ayında 5.9 milyar dolara Activision tarafından satın alındı. Bugün modası geçse de Farmville'ın yapımcısı Zynga da halka açık ve 2.4 milyar dolarlık piyasa değerine sahip. Yaklaşık 7.4 milyar liralık bu değer Borsa İstanbul'daki birçok dev şirketi geride bırakıyor. Meşhur Angry Birds serisi ise bugüne kadar 1 milyardan fazla indirildi. Basit bir mobil oyun olarak başlayan Angry Birds çılgınlığı, bugün oyuncak satışları, filmlerle dev bir marka haline dönüşmüş durumda. Tabii bu kadar yüksek paraların ve imkansızlıklardan dünyaca tanınan şirketlere dönüşüm hikayelerinin konuşulması birçok girişimcinin bu alanda 'kafa patlatmasına' yol açıyor.

SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETİLİYOR

Özellikle gençler milyarder olma hayaliyle sürekli parlak fikirler bulmaya çalışıyor. Ancak uygulamaları sadece tüketici odaklı para kazanma araçları olarak görmemek gerekiyor. Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek isteyen geliştiriciler ve şirketler dünyanın 4 bir yanında bu hedef doğrultusunda uygulamalar geliştiriyor. Kar amacı gütmeyen bu uygulamalar doğayı korumadan, ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırmaya, engellilerin hayatını kolaylaştırmaktan mültecilerin entegrasyonuna yardımcı olmaya kadar birçok soruna el atıyor. Kullanıcılar da bu sayede çoğu zaman hiçbir zahmet çekmeden iyilik yapma fırsatı buluyor.

Türk Telekom'un 'Sesli Adımlar'ı finalde

Türk Telekom'un görme engelliler için 2014'te hayata geçirdiği, "Sesli Adımlar" projesi, 7. kez verilecek olan Ethical Corporation 2016 Sorumlu İş Ödülleri'nde , Sürdürülebilir İnovasyon dalında finale kaldı. Bugüne kadar 20 binin üzerinde indirilen ve AVM'ler başta olmak üzere, üniversite, belediye, bakanlık ve kütüphanelerde kullanılan uygulamanın, önümüzdeki dönemde yeni uygulama alanları ile kapsamı daha da genişletilecek. Görme engellilerin kapalı mekanlarda yardıma ihtiyaç duymadan dolaşabilmeleri ve sosyalleşebilmeleri amacıyla geliştirilen Sesli Adımlar uygulaması, görme engellilere, telefonları üzerinden gerçekleştirilen sesli betimlemelerle yardımcı oluyor. Uygulamadan tüm GSM operatörü müşterileri ücretsiz olarak faydalanabiliyor.

12 milyon öğün dağıtıldı

The Lunchbox Fund'ın geliştirdiğiFeedie'yi indirdiğinizde uygulama sosyal medya hesaplarınıza bağlanıyor. Feedie'ye üye lokantalardan birinde yemek fotoğrafı çekip paylaştığınızda, kıtlık çeken bölgelerdeki insanlara bir öğün yemek bağışlamış oluyorsunuz. Bu sayede bugüne kadar 12 milyon öğün ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

Koştukça bağış yaptırıyor

Charity Miles uygulaması ne kadar koştuğunuzun kaydını tutmakla kalmıyor. Şirketlerin bağışları sayesinde kullanıcıların yürüdüğü veya koştuğu her 1.6 kilometre için 25 sent bağış yapılıyor.Sporsever kullanıcılar sayesinde haftada 25 bin dolarlık bağış yapılmasına vesile oluyor. Bu para çevre koruması ve kimsesiz çocukların bakımında kullanılıyor.

Mültecilere iş buluyor

Avusturyalı Refugees Work isimli küçük bir teknoloji şirketi mültecilerin iş bulmasına yardım ediyor. Firmanın oluşturduğu uygulamaya mülteciler ve onları işe almak isteyen firmalar kayıt olabiliyor. Refugees Work şu ana kadar 150 şirketin ve 1200 mültecinin platformlarına üye olduğunu açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber