DAEŞ tiyatrosu 12 saatte bitti

Cerablus'un kısa bir sürede DAEŞ'ten geri alınması,bölgenin 3 yıldır neden örgütten temizlenemediği sorusunu akla getirdi. Uzmanlara göre bu küresel bir oyundu ve Fırat Kalkanı ile sona erdi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 26 Ağustos 2016 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
DAEŞ tiyatrosu 12 saatte bitti
SELİM EFE ERDEM

Suriye'de yıllardır küresel güçlerinin en gelişmiş savaş uçaklarıyla havadan bombaladığı, bölgedeki piyonları PYD ve rejim güçlerinin karadan savaştıkları terör örgütü DAEŞ'in, sadece 20 tankla desteklenen bin 500 kişilik Özgür Suriye Ordusu tarafından 12 saatte Cerablus'tan temizlenmesi, Türkiye'ye karşı oynanan küresel terör oyununu da gözler önüne serdi.

ÜÇ YILLIK BALON PATLADI

Ortadoğu'da dört yıl önce birden bire DAEŞ diye bir terör örgütü çıktı ve sözde İslam devleti adı altında Müslümanları katlederek Irak ve Suriye'nin büyük bir bölümünü ele geçirdi. Bu sırada Suriye'de yüz binlerce insan hayatını kaybederken, Türkiye'de 3 milyon mülteciye ev sahipliği yaparak büyük bir ekonomik yük ve sayısız terör eylemiyle karşı karşıya kaldı. 24 Temmuz'daki TSK destekli ÖSO'nun 'Fırat Kalkanı' operasyonu ise Irak ve Suriye'de son 3 yıldır kan kusturan DAEŞ balonunu patlattı. 350 Mehmetçik ve bin 500 kişilik ÖSO gücü, sadece 12 saatte, Türkiye'den 25 kilometre uzaktaki Cerablus'a indi ve bölgeyi DAEŞ'ten temizledi.

DANIŞIKLI BİR OYUNDU

Ortaya çıkan bu tabloda asıl yanıtlanması gereken soru, DAEŞ'in yıllardır neden bitirilemediği. Cerablus 2 yıl sonra yeniden özgürlüğüne kavuşurken HDP ve PYD'den gelen tepkilerin de danışıklı oyunu özetlediğine dikkati çeken Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, "ABD başta olmak üzere küresel güçlerin gizli projesi açığa çıktı" dedi.

HEDEF TÜRKİYE'YDİ

Türkiye'nin hareket kabiliyetinin artmasıyla oyunun bozulduğunu vurgulayan Prof. Sofuoğlu, şunları söyledi: "Batı, Türkiye'yi Suriye'de güvenli bölge oluşturulması konusunda yıllarca oyaladı. Bu bir komedi. ABD, Suriye'de PYD'yi de DAEŞ'i de kullanıyordu. Münbiç tiyatrosunda olduğu gibi önce DAEŞ işgal ediyor, sonra PKK'nın Suriye kolu PYD'ye terk ediyordu. Küresel güçlerin DAEŞ tiyatrosu artık bitti. ABD ve Batı, DAEŞ, PYD ve PKK'nın saldırılarıyla enerjisini tüketecekleri Türkiye'nin yeni Ortadoğu haritalarına karşı çıkmasını engellemek istediler. Amaç, Akdeniz'e açılan bir PKK koridoruydu."

AB'NİN SESSİZLİĞİ

Eski AB Bakanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Suriye'nin geleceği konusunda,"Türkiye için, silaha sarılmadığı sürece Suriye sınırında Kürtlerin olması sorun değil. Irak sınırına bakın, bir sorun var mı? Şimdi PYD, ABD tarafından terk edilmiş görünüyor. PKK, ya ABD yerine Türkiye düşmanlığı yapan başka bir ülke bulacak ya da yeniden çözüm süreci başlatmaya çalışacaktır. Ama artık böyle bir şey mümkün değil. Avrupa'daki sessizlik de bu açıdan dikkat çekici. ABD ve Rusya, PYD'yi terk etti ama Avrupa gibi başka oyuncular tarafından kullanılmasından çekiniyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber