Engelliler 'çölyak hastaları'nın umudu olacak

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Aktif Yaşam Merkezi'nde yürütülen "Üreten Eller Projesi" kapsamında düzenlenen kursla engellilere glutensiz gıdaların yapımı öğretiliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2016 13:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Engelliler 'çölyak hastaları'nın umudu olacak

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Aktif Yaşam Merkezi'nde yürütülen "Üreten Eller Projesi" kapsamında engellilere, glutensiz gıdaların yapımı eğitimi veriliyor.

Çölyak hastaları, kursun tamamlanmasının ardından açılacak pastanede, engellilerin kendileri için özel olarak hazırladığı pasta ve böreklerden yiyebilecek.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesince yürütülen ve Valilik tarafından desteklenen SODES projesi "Üreten Eller"de sona gelindi.

Proje kapsamında belediyenin Aktif Yaşam Merkezi'nde düzenlenen kursla, yüzde 40'ın üzerinde engeli bulunan çalışabilir bireylere glutensiz gıda yapımı eğitimi verildi.

Aralarında bedensel ve zihinsel engellilerin bulunduğu 20 kişinin katıldığı kursta, glutensiz gıdaların yapımı aşamasında dikkat edilmesi gereken detaylar anlatıldı.

Yaklaşık 8 ay önce başlayan ve 2 ay sonra tamamlanacak kursun ardından başarılı kursiyerler, glutensiz gıdaların üretilip satılacağı pastanede çalışma imkanı bulacak.

Çölyak hastaları da kendileri için özel üretilmiş pastaları uygun fiyata alabilecek.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Serdar Tolay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle çölyak hastalarının yaşam kalitesinin artacağını söyledi.

Projenin sonuna gelindiğini ifade eden Tolay, "7-8 aydan bu yana özellikle engelli genç bireylerden oluşan bir gruba, çölyak hastalarının beslenmesine yönelik eğitim programı düzenledik. Şu anda eğitimleri tamamlanmak üzere. Projenin tamamlanmasının ardından kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecek. Aynı zamanda iş istihdamına yönelik çalışmalarımız olacak." dedi.

- Pastane zinciri oluşturulması amaçlanıyor

Tolay, projenin tamamlanmasının ardından başarılı olan engelli kursiyerlerin çalışacağı bir pastane açılacağını belirterek, bunun Gaziantep'te bir ilk olacağını söyledi.

Pastanede, kursta başarılı olan engellilerin çalışacağını ve çölyak hastaları için glutensiz ekmek ve çeşitleri, pasta ve börekler imal edileceğini aktaran Tolay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Açılacak bu pastaneyle çölyak hastalarının hayat standartlarını daha iyi hale getirmeye yönelik besleme çeşitlerini kendilerine sağlamış olacağız. İlerleyen dönemde, birkaç şubesini açarak pastane zinciri oluşturmayı planlıyoruz. 'Üreten Eller Pastanesi' isminde yerler açmayı planlıyoruz. Bu sayede ufak dokunuşlarla özellikle çölyak hastalarının yaşam standartlarını daha iyi hale getirmeyi hedefliyoruz. Bu bölgede ilk defa böyle bir proje hayata geçirildi. Komşu illerdeki çölyak hastalarına da oradaki belediyelerle iş birliği yaparak, bu zinciri çevre illere yaymak, geliştirmek istiyoruz. Oradaki çölyak hastalarının da bu hizmetten fayda görmesini arzu ediyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber