Min-E Projesi'nde Türkiye'yi Boğaziçi Üniversitesi temsil ediyor

ALS (Amiyotrofik Lateral Skleroz) hastalığının nedenlerini araştırmak ve tedaviye giden yollara kapıları açmak için 16 ülkenin katılımıyla yürütülen MinE Projesi'nde Türkiye'yi Boğaziçi Üniversitesi Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarının (NDAL) temsil ettiği bildirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2016 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Min-E Projesi'nde Türkiye'yi Boğaziçi Üniversitesi temsil ediyor

NDAL Direktörü Prof. Dr. Nazlı Başak, yaptığı yazılı açıklamada, MinE projesi ile dünyada benzeri olmayan, çok uluslu bir çalışma yürütüldüğünü belirtti.

Proje kapsamında dünya genelinde 22 bin 500 insanın geninin incelendiğini ifade eden Başak, şu bilgileri verdi:

"ALS ile ilgili yürütülen en büyük ve iddialı proje olarak kabul gören bu çalışma ile en az 15 bin ALS hastasının tüm genomlarını dizilemeyi ve ALS'nin genetik nedenlerini geniş-ölçekli bir araştırma projesi ile açıklığa kavuşturmayı amaçlıyoruz. Bu projenin hastalığın moleküler nedenini anlamada ve tabii ki tedavisinde çığır açmasını bekliyoruz. Henüz tedavisi olmayan bu hastalıkta en önemli ve nihai hedef, tedavi yollarının açılmasıdır."

Başak, bugüne kadar sadece semptomatik tedavileri olan bu tür hastalıklarda nöron ölümü çok hızlı olduğu için tedavilerin yetersiz kaldığını ve hastalığın hızla ilerlediğini aktardı.

Hastalıkla ilgili etkin tedavilerin geliştirilmesinin ancak hastalık mekanizmasını anlamaktan geçtiğini vurgulayan Başak, şunları kaydetti:

"Birçok farklı mekanizma hastalığa neden olduğu için tek tip bir tedavi ve tek bir mucize ilaç olmayacak ama MinE Projesi hastalığa neden olan genleri tanımlarken, etkin tedavilerin de yolunu açacak. NDAL hiç şüphesiz kendini uluslararası ALS camiasına kabul ettirmiş Türkiye'deki ilk ve bugüne kadar hala tek laboratuvardır. Bu denli donanımlı, bu denli güçlü uluslararası iş birlikleri olan kendini üst düzey laboratuvarlara kanıtlamış başka bir ALS laboratuvarı Türkiye'de yoktur. Türkiye'de son 10 yılda ALS ve nörodejeneratif hastalıklar bizden sorulur diyebilirim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber