1 milyon kişi toplum yararına çalıştı

Hükümetin toplum yararına düzenlediği program kapsamında istihdam edilenlerin sayısı 1 milyonu aştı. Bugüne kadar programa 2.5 milyar TL kaynak aktarıldı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 30 Ağustos 2016 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
1 milyon kişi toplum yararına çalıştı

"Her eve iş ve aş" sözü veren hükümet toplum yararına işlerde çalışan dezavantajlı kesimlere özel sektörde de istihdam kapısı açtı. Toplum yararına düzenlenen 20 bini aşkın program kapsamında istihdam edilenlerin sayısı bir milyonu geçti. Geçen yıl düzenlenen toplum yararına 10 bin programa 250 bin vatandaş katıldı. Hükümet aktif işgücü programlarına yaklaşık 2.5 milyar liralık kaynak aktardı. Türkiye İş Kurumu'nca düzenlenen aktif iş programlarıyla istihdam edilenlerin sayısı ise 3 milyona ulaştı. Toplum yararına iş programı, hiçbir geliri olmayan, sosyal yardım almayan ve işsiz olan kitlelerin işgücü piyasasından kopmasını önlüyor.

ARTAN ORANLI TEŞVİK

Hükümet, pasif işgücü kapsamında işini kaybedenlere işsizlik ödeneği, ücret garanti fonu, iş kaybı tazminatı ve kısa çalışma ödeneğiyle destek veriyor. Yol bakımı, okul temizliği, ağaç dikimi gibi toplum yararına işlerde çalıştırılan dezavantajlı kesime yönelik alanların kapsamı da genişletiliyor. İşgücü piyasasına girişi zor olan gruplar kategorize edilerek zorluk seviyesine göre artan oranda teşvik verilecek. Hedef kitlenin istihdamda kaldığı süre uzadıkça, artan oranlı teşvik uygulanacak.

ÖZEL EĞİTİMLERLE NİTELİK KAZANIYORLAR

Özel sektörün geçici olarak işe aldığı gruplara haftada en az bir gün iş başı eğitimi ve meslek kursu verilerek nitelik kazanmaları sağlanıyor. Toplum yararına işlerde çalışabilmek için Türkiye İş Kurumu'nda kayıtlı olunması, emekli, dul, malul aylığı almamak gerekiyor. Katılanlara net asgari ücret ödeniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, programın usul ve esaslarının Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği ile belirlendiğini anımsatarak, "Program işsizlerin çalışma disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücüne uyumlarını gerçekleştirmek, bu kişilere geçici gelir desteği sağlamak amacıyla uygulanıyor" dedi.

İŞSİZLER 3 AYDA İŞE YERLEŞTİRİLİYOR

İŞKUR'a kayıtlı işsizlerin yarısına yakını işe yerleştirilirken, bunların üçte birini kadınlar oluşturuyor. Gençlerin yüzde 60'ı 3-4 ay gibi kısa sürede işe yerleştiriliyor. Organize sanayi bölgelerinin etkinliğinin artırılması ve daha fazla istihdam yaratılması için de çalışma yapıldı. Bu yılın sonuna kadar sanayi bölgelerindeki yatırımların tamamlanmasıyla birlikte ek 500 bine yakın yeni istihdam yaratılacak. Mevcut organize sanayi bölgelerinde 1.6 milyon kişi istihdam ediliyor.

HAZAL ATEŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber