Ürün ihtisas borsası geliyor

Tarım ürünlerinin tarladan çıkış fiyatları ile market satış fiyatları arasındaki farklara da değinen Bakan Tüfenkci, sağlıklı depolama imkanları sunulması ile üreticinin malının ucuza gitmeyeceğini kaydetti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2016 22:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ürün ihtisas borsası geliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ticaret borsaları tarafından yürütülen işlemlerin ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet gösterecek ürün ihtisas borsası tarafından yapılmasını hedeflediklerini belirterek, "Bu amaçla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), ticaret borsalarımız ve diğer kurucu ortaklarla görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Ortaklık yapılarını kararlaştırdık ve Bakanlar Kurulu'na sevk edebilir konuma geldik. İnşallah önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'na arz etmiş oluruz." dedi.

Ankara Ticaret Borsası'nın (ATB) Meclis Toplantısı'nda konuşan Bakan Tüfenkci, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine karşı vatandaşlarla sokağa çıkan borsa başkanlarına teşekkür etti.

Halkın darbe girişimi sırasında hem milli iradeye hem de ekonomiye sahip çıktığını anlatan Tüfenkci, "Bu millete ne kadar teşekkür etsek az." diye konuştu.

Oda ve borsa seçimleri sırasında FETÖ'ye mensup kişilerin de bu kuruluşların içlerine girdiklerine dikkati çeken Tüfenkci, "15 Temmuz'dan sonra oda ve borsalarımızın kendi içlerinde yapacakları mücadelelerle bu habis yapılardan kurtulmalarını istedik. Onlara KHK içinde bir madde koyup, müdahil olmak istemedik. Bugüne kadar yapılan mücadele ile bu yapıya mensup 16 oda ve borsa yönetim kurulu başkanı, 17 meclis başkanı, 442 meclis üyesi görevlerinden ayrıldılar veya istifa ettiler. Bu oran 9 bin 950 toplam üye düşünüldüğünde yüzde 5'e tekabül ediyor." ifadelerini kullandı.

Bu kişileri korumaya çalışmanın oda ve borsalara zarar vereceğini belirten Tüfenkci, birlikteliğin sembolleri olan oda ve borsalara başka yapıların sirayet etmemesi gerektiğini kaydetti.

- "Borsalarımızı yeniden revizyona tabi tutmamız lazım"

Türkiye'de 113 ticaret borsasının faaliyet gösterdiğini, bunların birçoğunun arzu edilen şekilde çalışmadığına vurgu yapan Bakan Tüfenkci, bazı ticaret borsalarının tescil büroları gibi çalıştığını bildirdi.

Tüfenkci, "Artık bu anlayıştan kurtulmamız lazım." diyen Tüfenkci, ticaret borsalarının revizyona tabi tutulmamaları gerektiğine işaret ederek, "Üretim önemlidir ama ürettiğiniz ürün değil sattığınız ürün sizindir. Eğer satamıyorsanız o ürünün sizin olduğunu iddia edemezsiniz. Ürünün ticarileşmesi noktasında borsalarımızı yeniden revizyona tabi tutmamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın sanayileşmiş ülkelerinin tamamının aynı zamanda büyük tarım ülkeleri olduğunu bildiren Tüfenkci, bu anlamda bakanlık olarak tarıma dayalı sanayiyi önemli gördüklerini ifade etti.

- "Ürün senetleri teminat gösterilerek, bankadan kredi alabilme imkanı getirdik"

Lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsacılığı konusundaki gelişmelere de değinen Tüfenkci, sistemin gelişmesi yaygınlaşmasına yönelik çalışmalarda sona geldiklerini açıkladı.

Lisanslı depoların sayısının hızla artırılması gerektiğine dikkati çeken Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Akredite olmuş laboratuvarlarda sınıflandırılan ürünlerin piyasa arzı noktasında eğer ürün ihtisas borsasını sağlıklı bir şekilde işletilmesini istiyorsak lisanslı depoculuk faaliyetlerini teşvik etmemiz lazım. Şu anda teşvik ediyoruz. Daha da teşvik etmemiz lazım. Bu konuda teşvik sistemi ile ilgili gelişmeleri önümüzdeki dönemde paylaşacağız. Burada ne getiriliyor? Bir kere sağlıklı ve sigortalı depolama imkanı getiriyor. Bu önemli. Burada ürün senetlerini vatandaş teminat göstererek bankadan kredi alabilme imkanı getirdik. Lisanslı depoculuk sistemiyle ürün sahipleri ürünlerini depolayacağı sağlıklı ortamlar sayesinde mallarını fiyatların düşük olduğu hasat dönemlerinde ellerinden çıkarmak zorunda kalmayacak."

- Ürün ihtisas borsası geliyor

Tarım ürünlerinin tarladan çıkış fiyatları ile market satış fiyatları arasındaki farklara da değinen Bakan Tüfenkci, sağlıklı depolama imkanları sunulması ile üreticinin malının ucuza gitmeyeceğini kaydetti.

Vatandaşlara ucuz ürün tüketme olanağının sağlanması gerektiğini belirten Tüfenkci, şu görüşlerini paylaştı:

"Nihai hedefimiz hem bu işten kar elde edelim ama aynı zamanda tüketiciye de makul fiyatlarla bu ürünleri sunalım. Fırsatçılık yapmak bir dönem belki kar getirir ama uzun vadede zarar getirir. Biz bu piyasanın şeffaf bir piyasa olmasını istiyoruz. Şu anda yetkilendirilmiş ticaret borsaları eliyle yürütülen bu işlemlerin ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet gösterecek şekilde kurulacak ürün ihtisas borsası tarafından yapılması da temel hedeflerimiz arasında bu amaçla TOBB ile ürün platformunu kurmuş olan borsalar başta olmak üzere ticaret borsalarımız ve diğer kurucu ortaklarla görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Ortaklık yapılarını kararlaştırdık, gerekli analiz çalışmalarını yaptık ve Bakanlar Kurulu'na sevk edebilir konuma geldik. İnşallah önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'na arz etmiş oluruz."

Tüfenkci, Yeni Hal Kanunu'nu da hayata geçireceklerini ifade ederek, kanuna 2 ay içinde son şeklini vermeyi hedeflediklerini bildirdi.

- ATB Başkanı Yavuz'un konuşması

ATB Başkanı Faik Yavuz da Türkiye'nin geçmişte birçok badire atlatmasına karşın, hiçbirinin FETÖ'nün darbe girişimi gibi olmadığını savundu.

Asker kılığına girenlerin 15 Temmuz'da askerlere ve vatandaşlara silahlarla saldırdığını hatırlatan Yavuz, "Kınıyorum, lanetliyorum. Herkes çok büyük bir direnç gösterdi. Terör örgütleri ile mücadele ederken ekonomik dengeleri bir yerde tutmaya çalışıyoruz. Bugün özel sektör hür iradesiyle iş yapabiliyorsa bu, demokrasi tüm kurum ve kurullarıyla çalıştığı içindir." dedi.

Darbe girişiminin ardından yabancı yatırımcıların Türkiye'ye tedirgin baktıklarını anlatan Yavuz, yabancı yatırımcı olmadan, ekonomik büyümenin zorlaşacağını kaydetti.

Tarım sektörüne ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Yavuz, tarım ve hayvancılığın borsalarla entegrasyonu sağlandığı takdirde Türkiye'nin tarımsal ürünler konusunda bölgesinde lider ülke olabileceğini ifade etti.

Toplantıya, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber