Sigorta şirketlerinin orijinal parça temin etme zorunluluğu

Çoğumuzun merak ettiği ve etmekte de sonuna kadar haklı olduğu konulardan birisi de sigorta şirketleri hasar durumunda orijinal parça mı yoksa eşdeğer muadil parça mı temin eder?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Eylül 2016 12:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Sigorta şirketlerinin orijinal parça temin etme zorunluluğu

Aracımızın hasar sonrasında tamiratı hepimiz için çok önem taşır. Herkes aracının orijinal parçalar ile onarılmasını, tamir edilse bile değer kaybına uğramamasın ister ama sigorta şirketleri belli durumlarda eşdeğer parça kullanır.

1 Haziran 2015'ten itibaren hazine müsteşarlığı tarafından garanti altına alınan eşdeğer parçalar artık TSE garantili olmak zorundadır. TSE şartlarına uymayan parçalar kesinlikle kullanılmamaktadır. Kullanılan parçalar TSE garantisi altında olacak ve araç 5 yaşın üstünde ise müşteri eşdeğer parçalara itiraz edemeyecektir.

Araçların yürüyen parçalarındaki hasarlarda kullanılan parçalar oldukça önemlidir. Bazı çin malı yedek parçalar çok kalitesiz olduğundan aracın ve içindeki kişilerin can güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Bu parçaların da kontrolü ölçümü ve denetimi TSE tarafından yapılmak zorundadır.

Aracın şartlarının orijinal parça kullanımı için uygun olduğu durumlarda bile bazen sigorta şirketleri orijinal olmayan eşdeğer parçalar gönderebiliyor. Bu durumlarda gelen parçaları red ederek sigorta şirketlerinden orijinal parça istenenmelidir. Bunu sağlayacak olan da tamiratı yapan servistir ve takılacak parçalar hakkında müşterilere servis tarafından bilgi verilmelidir. Bu gibi durumlarda kesinlikle hakkınızı arayınız.

Peki hangi durumlarda orijinal parça temin ederler:

1-Aracın yaşı 5 yaşın altında ise kesinlikle orijinal parçalar ile tamirat yapılmak zorundadır. Ve şirketler bu kurala çok büyük oranda riayet ederler.

2-Araç 5 yaşın üstünde ise ve marka model durumuna göre parçanın eşdeğeri bulunamazsa mecburen orijinal parça kullanılır.

3-Bazı kurumsal otomotiv firmaları aracın yaşı ve durumu ne olursa olsun aracın hasar ekspertizini kendisi yapar ve kendi servislerinde tamamı ile orijinal parçalarla onarım yapar. Sigorta şirketinin eksperi bu durumlarda yetkisiz kalır ve fatura ne olursa olsun sigortadan ödeme yaparlar.

4-Ayrıca orijinal parçanın temininin mümkün olmadığı durumlarda araç yaşı ne olursa olsun eşdeğer parça ile tamirat yaparlar.

Bu şartlarda kazada mağdur olan kişiler, aracının onarımı yapılırken hatalı olan kişinin trafik sigortasının araçlarını tam anlamı ile şartlarının uygun olması durumunda orijinal parçalar ile tamiratının yapılmasını isteme hakkı vardır.

Bu konunun bir istisnası ise, kaskosu olan araçların, müşterinin kasko bedellerinde indirim sağlayabilmek amacı ile aracın herhangi bir nedenden onarımı gerektiğinde eşdeğer parça kullanılabileceğini belirten maddeler eklenebildiği unutulmamalıdır. Bu madde sigorta bedelinde bir miktar indirim sağlayabilir. Lakin tamirat gerekince tamamı ile eşdeğer parçalar kullanılabilir ve müşteri buna itiraz edemez.

Sağlık esenlik ve kazasız günler dilerim

Oto-Danışman-Ekspert

Serdar Eren

Alacağımız araç seçimini nasıl yaparız? Araç alırken nelere dikkat etmeliyiz? İlan sitelerindeki kapora dolandırıcılığı Araç içi kamera, GPS sistemleri gerekliliği Kış lastiği ve önemi Araçlarımızın kışlık bakımı ve önemi Trafik kazaları ve nedenleri Kışın araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenler Kışın otomatik araçlarda neye dikkat edilmeli? Zorunlu kış lastiği uygulaması ve ayrıntıları Otomatik araç kullanma kuralları Trafikte farlarınızı açık tutun Kilometresi düşürülmüş araçlar nasıl anlaşılır? Az hasarlı kaza sonrası yapılması gerekenler LPG ve CNG'de kulaktan dolma ön yargılar Araç alırken 5664 hasar raporları nasıl değerlendirilir? Araçlarımız için jant ve lastik seçimi nasıl yapılır? Okul önlerindeki hız limitini bliyor muyuz? Aracınıza uzun yol bakımı ve yapılması gerekenler Debriyaj balatasının inceldiğini nasıl anlarız?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber