Yer altındaki zenginlikler bir bir ortaya çıkarılacak

Enerji Bakanı Albayrak, geçen yıl 330 bin metrede sondaj yapan MTA'ya 1 milyon metrede sondaj yapılması talimatı verdi. Bu sondajlarla Türkiye'nin yeraltı zenginliklerinin ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 11 Eylül 2016 06:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yer altındaki zenginlikler bir bir ortaya çıkarılacak

Ercan Baysal

Enerji yönetimi yeraltı zenginliklerini ortaya çıkarmak için harekete geçti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin yeraltı zenginliklerinin tam olarak ortaya çıkarılması için düğmeye bastı. Geçen hafta Türkiye'nin jeofizik ve jeokimya haritalarının çıkarılması için çalışma başlatan Bakan Albayrak, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'ne (MTA) 2017 yılı için 1 milyon metrelik sondaj talimatı verdi. Bu rakam MTA'nın rekoru olacak. Türkiye'nin tüm bölgelerinde yapılacak sondajlarla birlikte yer altındaki tüm zenginliklerin ortaya çıkarılması hedefleniyor. Bu kapsamda keşfedilmeyi bekleyen yeni cevherler ülke ekonomisine kazandırılmış olacak.

İTHALAT AZALACAK

MTA 2015 yılında 330 bin metre sondaj yapmıştı. Enerji Bakanlığı tarafından başlatılan yeni sondaj hamlesi ile maden ithalatı da azaltılmış olacak. Demir, bakır, altın, alüminyum başta olmak üzere Türkiye birçok önemli madenin ithalatına her yıl milyarlarca dolarlık kaynak ayırıyor. Maden ithalatına 2014 yılında 15 milyar dolar, 2015 yılında ise 10 milyar dolar harcandı. Yeni hamle ile önemli ithalat miktarına sahip madenlerin yanı sıra ileri teknoloji hammaddelerinin aranması, üretilmesi ve ekonomiye kazandırılması da hedefleniyor. Özellikle nükleer santraller ile enerji üretiminde yeni bir teknolojiye geçmeyi hedefleyen Türkiye'nin nükleer santrallerin hammaddelerini de yerli kaynaklarla sağlaması amaçlanıyor.

20 MİLYARTON HEDEFİ

MTA'nın yeni sondaj hedefi ile öncelik Türkiye'nin kömür rezervlerinde bu güne kadar tespit edilemeyen yeni kaynakları bulabilmek. 2006 yılında başlatılan yeni sondaj hamleleri ile 2016 yılına kadar 7 milyar ton kömür rezervi bulundu. Bulunan rezervler linyitten oluşurken, kalorifik değerleri de 1250 ile 2500 kcal arasında değişiyor. Bu son keşifler, Türkiye'nin toplam 15 milyar tonluk linyit rezervinin de neredeyse yarısını oluşturuyor. 1 milyon metre sondaj hamlesi ile bu rezervin 20 milyar tona çıkarılması hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber