'YİBO'da taciz var' dedi soruşturma yedi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Aralık 2006 10:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, yatılı ilköğretim bölge okulları ve pansiyonlu ilköğretim okullarında cinsel taciz olaylarına dikkat çeken bürokratı cezalandırma yoluna gitmişti.

Eğitimin son günlerde tek gündem maddesi yatılı okullardaki taciz olayları yaklaşık üç yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı'nın gündemine bir bürokratın raporuyla gelmişti. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in talimatıyla Türkiye genelindeki yatılı ilköğretim bölge okulu (YİBO) ve pansiyonlu ilköğretim okullarında (PİO) incelemelerde bulunan bakanlık müşavirleri raporlar hazırlayarak Bakanlığa sunmuştu.

Rapor hazırlayan müşavirlerden Kadir Kellecioğlu'nun Bingöl ilindeki incelemeleri ürküten gerçekler ortaya koymuştu. Kellecioğlu raporda, YİBO ve PİO'larda eğitim gören çocukların pasif, içine kapanık olduklarına dikkat çekerken, eğitim seviyesi yüksek velilerin çocuklarını bu kurumlara yollamadıklarını belirtmişti.

YİBO ve PİO'lar ile iç içe olan, bu okuldaki öğrenci ortamını yakından tanıyan personelin de çocuklarını kaydetmediği vurgulanan raporda, "Bu okulların çocuk psikolojisine aykırı ortamlar olduklarını halk tarafından bilinmeye başlandığı, dışarıdan görüldüğü gibi rahat sıcak bir ortam olmadıkları öğrenciler tarafından ve öğrenci velileri tarafından değişik şekillerde ifade edilmektedir. Ancak her şeye rağmen bu okulların çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinin farkında olmayan genellikle de fakir ve kültür seviyesi düşük ailelerce yoğun bir şekilde tercih edildikleri görülmektedir" görüşleri yer aldı.

TACİZ OLAYLARI YAŞANIYOR

Raporda, taciz olaylarına da dikkat çekilerek, büyük öğrenciler ile küçük öğrencilerin yoğun olarak aynı mekanları paylaşmasından kaynaklı bu tür sorunların doğduğu vurgulanmıştı.

Rapordu, "Yaşça büyük olan öğrencilerin küçükler üzerinde zaman zaman cinsel tacizleri olduğu, bunun da yetkililerce fark edilmediği ya da nadiren fark edildiği yapılan görüşmelerde ifade edilmektedir" denildi.

SORUŞTURMA AÇILDI

YİBO ve PİO'larda yaşanan çeşitli sorunları ortaya koyan Kellecioğlu, Bakanlık tarafından ödüllendirilmek bir yana cezalandırıldı.

Kellecioğlu'nun raporunun basında yer alması üzerine Bakanlık, "basına bilgi verdiği" iddiasıyla Kellecioğlu hakkında soruşturma açılmış ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına çarptırılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber